Şablon:GM/2015-12-22

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boxer Ayaklanması (geleneksel Çin yazısı: Geleneksel Çince義和團起義, basitleştirilmiş Çin yazısı: Basitleştirilmiş Çince义和团起义; pinyin: Yìhétuán qǐyì, anlamı haklı ve uyumlu yumruk cemiyeti ayaklanması), Boksör Ayaklanması ya da Boksör Hareketi, Batı'nın 19. yüzyılda Çin üzerindeki ekonomik ve siyasi etkisine karşı çıkartılan bir ayaklanmadır. Tüm yabancıların ülkeden çıkartılması hedeflenmiştir. 1899 yılı Kasım ayında başlamış 7 Eylül 1901'de sona ermiştir. Ayaklanma ve ayaklanmanın bastırılması sırasında binlerce isyancı, yabancı ve alt sınıf Çinli hayatını kaybetmiştir.

Çin, o dönem sömürgeci bir devlet haline gelen Japonya ile Çin'e bağlı bir krallık olan Kore'nin egemenliği için 1894 yılında savaşa tutuştu. Ağır bir yenilgiye uğrayan Çin, Şimonoseki Barışı ile Japonya'ya önemli ödünler vermişse de Japonya'nın uzakdoğuda çok güçlenmesinden çekinen Avrupa devletleri ve Rusya'nın araya girmesiyle Çin bu ödünlerin çoğunu geri aldı. (Devamı...)


Katy Perry (d. 25 Ekim 1984), bilinen sahne adıyla Katy Perry, Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu. Dini müzikler dinleyerek büyüdü ve gençliğinde gospel müziği tarzında bir kariyerin peşine düştü. Red Hill Records ile albüm anlaşması imzaladıktan sonra ilk stüdyo albümü Katy Hudson'ı 2001'de yayımladı. Ancak daha sonra din dışı müzikler yapabilmek için Los Angeles'a taşındı. The Island Def Jam Music Group ve Columbia Records'la yaptığı anlaşmaların kısa sürede sonlandırılması üzerine Nisan 2007'de Capitol Records'la anlaştı. Perry, pop rock tarzındaki ikinci albümü One of the Boys'a koyduğu tartışmalar yaratan ve dikkat çeken sözlere sahip "I Kissed a Girl" ve "Hot n Cold" single'ları sayesinde 2008'de ünlendi. (Devamı...)