İstanbul iline bağlı adalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Burgaz Adası (arkada) ve Kaşık Adası'nın (önde) Heybeliada'dan görünümü.

İstanbul, kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi ile sınırlandırılmış; iki farklı denize kıyısı olan bir ildir. İstanbul Boğazı da, ili kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda kabaca ikiye bölmektedir. Coğrafyasını büyük ölçüde suyun biçimlendirdiği şehir, irili ufaklı pek çok adaya sahiptir. Bu adaların pek çoğu, yerleşime olanak vermeyecek derece küçük, çorak ve kayalıktır.

İstanbul adalarının çoğu, Marmara Denizi'nde bulunmaktadır. Marmara Denizi içindeki adaların büyük bölümü Prens Adaları olarak anılan takımadaların birer üyesidir. 9 ada ve 2 kayalıktan olan takımada, Adalar ilçesini oluşturmaktadır. 9 asıl adanın beşi yerleşime açıkken, 2 kayalık ise Bizans döneminde bir deprem sonucunda batan Vordonos Adaları'nın kalıntılarıdır.[1] Marmara Denizi'nin diğer adaları, Tuzla ve Pendik açıklarında bulunmaktadır. Bir bölümü karaya bağlanan bu adalarda yüzölçümlerinin elverişsizliği nedeniyle yerleşim yoktur.

İstanbul Boğazı'nda aslen kayalık olup, düzenlemeler sonucu üstlerine yapı inşa edilen iki adacık vardır. İstanbul'un Avrupa Yakası'nda İstanbul Boğazı'na açılan Haliç'te de iki küçük adacık vardır.[2] Bu adacıklar çıplak ve boştur. İstanbul'un Karadeniz'deki adalarının ise tümü kayalık yapıdadır. Kimileri doğal yollarla ya da insan eliyle karaya bağlanmış durumdadır.

Tam adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Bağlı olduğu ilçe Koordinatlar Yüzölçümü (km2) En yüksek nokta (m) Nüfus
Bahariye Adaları location.svg Bahariye Adaları Haliç Eyüp 41°03′15″K 28°56′25″D / 41.05417°K 28.94028°D / 41.05417; 28.94028
41°03′08″K 28°56′13″D / 41.05222°K 28.93694°D / 41.05222; 28.93694
N/A Önemsiz Meskûn değil
Map of Burgazada Istanbul.png Burgaz Adası Marmara Denizi Adalar 40°52′48″K 29°03′44″D / 40.88°K 29.06222°D / 40.88; 29.06222 1,5[3] Bayraktepe (170)[4] 1.578
Map of Büyükada Istanbul.png Büyükada Marmara Denizi Adalar 40°51′21″K 29°07′25″D / 40.85583°K 29.12361°D / 40.85583; 29.12361 5,4[1] Yücetepe (203)[4] 7.320
Fener Adası location.svg Fener Adası Marmara Denizi Tuzla 40°47′26″K 29°15′46″D / 40.79056°K 29.26278°D / 40.79056; 29.26278 N/A N/A Meskûn değil
Map of Heybeliada Istanbul.png Heybeliada Marmara Denizi Adalar 40°52′35″K 29°05′22″D / 40.87639°K 29.08944°D / 40.87639; 29.08944 2,3[3] Değirmentepe (136)[4] 5.529
İncir Adası location.svg İncir Adası Marmara Denizi Tuzla 40°47′29″K 29°16′26″D / 40.79139°K 29.27389°D / 40.79139; 29.27389 N/A N/A Sürekli yerleşim yokNot 1 [›]
Map of Kaşıkada Istanbul.png Kaşık Adası Marmara Denizi Adalar 40°53′00″K 29°04′38″D / 40.8833333°K 29.07722°D / 40.8833333; 29.07722 0,008[3] Adlandırılmamış (13) Meskûn değil
Map of Kınalıada Istanbul.png Kınalıada Marmara Denizi Adalar 40°54′30″K 29°02′52″D / 40.90833°K 29.04778°D / 40.90833; 29.04778 1,3[3] Çınartepe (115)[4] 3.318
Kız Kulesi location.svg Kız Kulesi İstanbul Boğazı Üsküdar 41°01′15″K 29°00′14″D / 41.02083°K 29.00389°D / 41.02083; 29.00389 0,0016 Önemsiz Sürekli yerleşim yok
Galatasaray Adası location.svg Kuruçeşme Adası İstanbul Boğazı Beşiktaş 41°03′35″K 29°02′22″D / 41.05972°K 29.03944°D / 41.05972; 29.03944 0,006 Önemsiz Sürekli yerleşim yokNot 2 [›]
Riva Adası location.svg Riva Adası Karadeniz Şile 41°14′03″K 29°13′37″D / 41.23417°K 29.22694°D / 41.23417; 29.22694 N/A N/A Meskûn değil
Map of Sedefada Istanbul.png Sedef Adası Marmara Denizi Adalar 40°51′04″K 29°08′40″D / 40.85111°K 29.14444°D / 40.85111; 29.14444 0,15[3] Adlandırılmamış (55)  ? Not 3 [›]
Sivriada location.svg Sivriada Marmara Denizi Adalar 40°52′31″K 28°58′18″D / 40.87528°K 28.97167°D / 40.87528; 28.97167 0,04[3] Adlandırılmamış (90)[4] Meskûn değil
Şemsiye Adası location.svg Şemsiye Adası Marmara Denizi Tuzla 40°48′00″K 29°15′25″D / 40.8°K 29.25694°D / 40.8; 29.25694 N/A Adlandırılmamış Meskûn değil
Şile Adaları location.svg Şile Adaları Karadeniz Şile 41°10′55″K 29°36′31″D / 41.18194°K 29.60861°D / 41.18194; 29.60861 N/A Adlandırılmamış Meskûn değilNot 4 [›]
Tavşan Adası location.svg Tavşan Adası Marmara Denizi Adalar 40°49′09″K 29°06′44″D / 40.81917°K 29.11222°D / 40.81917; 29.11222 0,01[3] Adlandırılmamış (40)[4] Meskûn değil
Yassıada location.svg Yassıada Marmara Denizi Adalar 40°51′53″K 28°59′35″D / 40.86472°K 28.99306°D / 40.86472; 28.99306 0,05[1] Adlandırılmamış (45)[4] Meskûn değil

Karaya bağlanan adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Bağlı olduğu ilçe Koordinatlar
Missing map.png Ekrembey Adası Marmara Denizi Tuzla 40°50′20″K 29°16′07″D / 40.83889°K 29.26861°D / 40.83889; 29.26861
Fenerbahçe Adası location.svg Fenerbahçe Adası Marmara Denizi Kadıköy 40°58′03″K 29°02′05″D / 40.9675°K 29.03472°D / 40.9675; 29.03472
Missing map.png Pavli Adası Marmara Denizi Pendik 40°51′40″K 29°15′20″D / 40.86111°K 29.25556°D / 40.86111; 29.25556
Missing map.png Soğan Adası Marmara Denizi Şile 41°13′23″K 29°12′03″D / 41.22306°K 29.20083°D / 41.22306; 29.20083

Batık adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Harita Adı Bulunduğu yer Koordinatlar
Dilek Adaları location.svg Büyük Vordonos Marmara Denizi 40°55′01″K 29°05′34″D / 40.916835°K 29.092682°D / 40.916835; 29.092682
Dilek Adaları location.svg Küçük Vordonos Marmara Denizi 40°54′53″K 29°05′20″D / 40.914781°K 29.088933°D / 40.914781; 29.088933

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Adalar". Dünden Bugüne İstanbul Ansiklopedisi. I. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları. 1993. ss. sf. 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74. 
  2. ^ "Haliç'teki Bahariye Adaları". http://bianet.org/bianet/cevre-ekoloji/480-halicteki-bahariye-adalari. Erişim tarihi: 4 Eylül 2010.  (WebCite®)
  3. ^ a b c d e f g "Adalar hakkında genel bilgi". http://www.kenthaber.com/marmara/istanbul/adalar/Rehber/genel-bilgi/adalar-genel-bilgi. Erişim tarihi: 03 Eylül 2010.  (WebCite®)
  4. ^ a b c d e f g "İlçemizin coğrafi yapısı". http://www.adalar.bel.tr/cografi.asp. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2010.  (WebCite®)

Açıklamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

^  Not 1 :  Koç Adası olarak da bilinir. Türk işadamı Rahmi Koç'a ait, özel mülk durumundadır. Ada üzerinde bir yazlık konut bulunmaktadır. Yerleşim sürekli değil, mevsimliktir.