İlhami Çetin (Edirne doğumlu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlhami Çetin (d. 15 Ağustos 1931, Uzunköprü, Edirne), Türk profesör.

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektrik makineleri Anabilim dalı emekli profesörüdür. Galatasaray Lisesi'ni bitirmiştir. Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesinde Elektrik Mühendisliği tahsili görmüştür. Almanya, İsviçre ve İngiltere'de Elektrik Mühendisi olarak 8 yıl çalışmıştır. Viyana Teknik Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır.

1965 yılında Türkiye'ye dönmüş, ODTÜ'nde yardımcı profesör olarak çalışmaya başlamıştır. Elektrik makineleri üreten fabrikalarda danışmanlık ve fabrika müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 1971 yılında İ.T.Ü.'de doçent olarak görev yapmaya başlamış, daha sonra görev yeri, 1981 yılında Elektrik Elektronik Fakültesinden İşletme Fakültesine değiştirilmiştir. 1983 yılında İşletme Fakültesinde profesör olmuştur. 26 Temmuz 1978 tarihli Danıştay kararıyla Elektrik Elektronik Fakültesine profesör olarak atanmıştır. 1998 yılında yaş haddinden emekli olmuştur.

Fransızca, Almanca ve İngilizce dillerini ileri seviyede bilmektedir.

Türkçe konuşulmasına ve yazılmasına önem veren, yabancı dilde kelimeler kullanmayı yabancı hayranlığı sayan aydın bir kişi olarak tanınmıştır. Transformatör kitabının ön sözünde İTÜ Elektrik Elektronik fakültesi eski profesörlerinin yazdığı elektrik makineleri ders kitaplarını, kitaplardan alıntılar yaparak eleştirmiştir. Ders kitaplarına yaptığı tenkitte kitapların anlaşılmaz ve çelişkili çetrefilli bir dille yazılmış olması, SI birim sistemi yerine karma birim sistemleri kullanılarak daha da anlaşılmaz hale getirilmesi, Türkçe teknik terimler varken yabancı dillerden terimlerin Türkçe telaffuzla yazılması gibi konuları dile getirmiştir.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Elektrik Motorları
  • Transformatör
  • Asenkron Motor

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]