İhsan Pere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İhsan Pere
Doğum1885
Ölüm15 Şubat 1969 (84 yaşında)[1]
MilliyetTürkiye Türk
Meslekİstanbul Telgraf müdürü
Tanınma nedeniTürk Kurtuluş Savaşı sırasında sağladığı haberleşme

Mehmet İhsan Pere[2] (1885 - 15 Şubat 1969[1]) Türk Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul Telgraf müdürü.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1918'de İngilizler'in İstanbul’u işgal ettiği sırada, posta ve telgraf gibi bütün haberleşme araçları İngilizler tarafından kontrol edilmeye başlanmıştır. İtilaf Devletleri'nin hüküm sürdüğü o günlerde İhsan Pere bütün baskı, tehdit ve denetimlere rağmen, Sirkeci’de yer alan Büyük Postane’nin bodrum katında, gizli bir hat kurarak bu sayede Anadolu’yla haberleşme ağı kurmuştur. Mim Mim Grubu ile birlikte hareket etmiştir.

Gizli PR Telgraf Teşkilatı sayesinde İstanbul’da yaşanan tüm gelişmeler kullanılan bu hattan Anadolu’ya aktarılmıştır. Gizli Telgraf Merkezi kurulduktan sonra Müdâfaa-i Milliye Cemiyeti’nin Ankara ile haberleşmesi sağlanmıştır. İngilizlerin aramaları sonucu uzun bir süre bulunamayan bu gizli iletişim hattı daha sonra ihbar edilmiş; ancak, ihbar haberini duyan İhsan Pere, İngilizlerden önce davranıp bu hattı sökerek Süleymaniye’deki evinin çatısına kurmuştur.

Ankara ile yaptığı haberleşmeleri evinden sürdürmeye başlamıştır. Anadolu ile yaptığı gizli haberleşmede PR şifresi kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda haberleşme noktasında önemli görevler üstlendiğinden dolayı Beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Soyadı Kanunu’nun çıkarılmasından sonra Pere soy adını almıştır.

Popüler kültürdeki yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 yılında TRT 1'de yayınlanan Ya İstiklal Ya Ölüm dizisinde Rıza Kocaoğlu tarafından canlandırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Milliyet - 17 Şubat 1969 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  2. ^ "Telgrafçı İhsan (Pere) Bey'in Gözünden Trablusgarp ve Balkan Savaşları Sırasında Çanakkale Boğazı'nın Ablukası ve Bozcaada'nın İşgali" (PDF). 13 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 
  • Nur Bilge Criss, Istanbul Under Allied Occupation, 1918-1923, Brill, 1999
  • Tülay Taşdemir, H. Nuri Pere, Turing, Türkiye Turing ve Otomobil Belleteni. Türkiye, Turing ve Otomobil Kurumu, 2014