Özbekistan-Yunanistan ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Özbekistan-Yunanistan ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Greece ve Uzbekistan

Yunanistan

Özbekistan

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

Genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri 16 Mart 1992'de kuruldu. Karşılıklı ekonomi, kültürel bağlar ve ticaret geliştirilmeye başlandı. Yunan heyetinin 29 Eylül-3 Ekim 1994 tarihlerinde Özbekistan'a yaptığı ziyarette ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ikili ilişkilerin hukuki zemininin oluşturulması konuları üzerinde anlaşmaya varıldı. Rusvar Holdings'in kurucu ortaklarından bir grup üst düzey yönetici, Yunanistan ve Özbekistan iş çevreleri arasında doğrudan temaslar kurmak için 6-8 Ekim 1994'te Özbekistan'ı ziyaret etti. Dış Ekonomi Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde Özbekneftegaz şirketi, İletişim Bakanlığı, Uzeltekhsanoat Derneği, Taşkent Havacılık Fabrikası ile yapılan görüşmelerde Yunan şirketin ortak yatırım projelerine katılması, konsoloslukların açılması ve kurulması ana hedefler olarak belirlendi. 31 Mart 1997-2 Nisan tarihlerinde Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyarette aşağıdakiler imzalanmıştır. "Dostluk ve İşbirliği Antlaşması", "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Sözleşmesi", "Tanıtım ve Yatırımın Karşılıklı Korunması", "Ekonomik ve Teknolojik İşbirliği", "Eğitim, Bilim ve Kültür İşbirliği", "Turizm alanında İşbirliği Anlaşması", " Dış Ekonomi Bakanlığı Arasında Mutabakat ve İşbirliği Muhtırası."

İkili ilişkilerin hukuki temeli, Özbekistan Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması hükümlerine dayanmaktadır.

2000 yılında Özbekistan ile Yunanistan arasındaki ticaret 13,7 milyon dolar ve ithalat 3,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özbekistan'dan Yunanistan'a yapılan ihracatın temelini demir dışı metaller ve onlardan yapılan ürünler, doğal-suni kürkler ve onlardan yapılan ürünler oluşturmaktadır. Yunanistan'dan Özbekistan'a yapılan ihracatın temelini ise bitkisel yağlar, sabun, uçucu yağlar ve kozmetikler, tütün, teçhizat, yarı işlenmiş meyveler, sebzeler, kuruyemişler, gıda, ilaç, plastik, alkollü ve alkolsüz içecekler vb. oluşturmaktadır. Ocak 1995'ten beri Özbekistan Havayolları ayda iki kez Atina'ya uçmaktadır. İki ülke arasında küçük ve orta ölçekli işletmeler alanında ikili ekonomik ilişkileri geliştirme imkan ve fırsatları vardır. 2001 yılı itibarıyla Özbekistan Cumhuriyeti'nde Yunan sermayeli 33 ortak girişim bulunmakta ve faaliyet göstermektedir. %100 Yunan sermayeli ise 6 şirket vardır. Yunan sermayesine sahip işletmelerin ana faaliyetleri giyim, deri ve kürk ürünleri, dürbün malzemeleri, gıda ürünleri üretimi, tarım ürünlerinin işlenmesi, ticaret organizasyonu, piyango oyunları vb.'dir[1]

Özbekistan Devlet Başkanı'nın 2021 Nisan ayında imzaladığı kararname ile Özbekistan'ın Atina'daki Başkonsolosluğu kapatıldı. Özbekistan ve Yunanistan arasındaki diplomatik, ticari, ekonomik ilişkilerin artık Özbekistan'ın Roma Büyükelçiliği tarafından sürdürüleceği belirtildi.[2]

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Greek Ministry of Foreign Affairs about relations with Uzbekistan". 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Özbekistan Yunanistan'daki Büyükelçilik binasını kapattı". 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021.