Birleşik Krallık-Özbekistan ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özbek-İngiliz ilişkileri, Özbekistan ve İngiltere arasında 1993 yılınan Kasım ayında imzalanan ticaret ve ekonomik işbirliği, sermaye yatırımlarının teşviki ve karşılıklı korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmalara dayanmaktadır. Bu anlaşmalar Özbekistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un İngiltere'yi ziyareti sırasında imzalanmıştır.[1]

1996 yılında İngiltere, Özbekistan ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret açısından Almanya'dan sonra ikinci sıradaydı. Özbekistan, İngiltere'ye pamuk lifi, değerli taşlar, demirli metaller, tungsten ve ürünlerini ihraç ederken, İngiltere'den mekanik ve elektrikli aletler, şekerlemeler, plastik ve plastik ürünler, mineral yakıtlar, ilaç, karton, mobilya, optik ve ev aletleri, tütün, süt ürünleri, kimyasal bileşikler, inorganik kimyasallar vb. ithal eder.

1992'de Özbekistan Cumhuriyeti, dünya pamuk ticaretinin normlarını ve kurallarını yöneten önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Liverpool Cotton Union'a üye oldu. Özbekistan, bu birlik ile birlikte uluslararası pamuk sertifikasyon sisteminin ülkede uygulanması için çalışır.

Sonraki yıllarda iki ülkenin çeşitli düzeylerdeki heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri sonucunda işbirliği gelişmeye başlamıştır. 14 Ekim 1994'te Londra Metal Piyasası Birliği, Özbekistan'daki Zarafshan Altın Madencilik Tesisi'ne, altın külçelerinin durumunu onaylayan ve markanın dünyadaki en yüksek kalitede altın külçesi üretimini yaptığını belirten bir sertifika verdi. Ekim 1996'da Birlik, yüksek kaliteli gümüş külçelerinin üretimi için bir maden ve metalurji tesisinin üyeliğini kayda almıştır.[2]

1996 yılı sonunda, Oxus Resources Corporation ile Surkhandarya bölgesinde Kandiz sahasında demir dışı metallerin aranması konusunda ön anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmaya göre, bir İngiliz şirketi, bir yıl boyunca kendi pahasına demir dışı metallerin karmaşık madenciliğinin düzenlenmesi ve bölgenin incelenmesi için bir fizibilite çalışması hazırlayacak ve ardından yaklaşık 100-150 milyon dolar kazanacaktı. Proje kurşun, bakır ve gümüş üretmek için bir ortak girişim kurmaktı.

10 Temmuz 1997'de, bu İngiliz şirketi ile Navoi bölgesindeki Aristant ve Balpant sahalarının araştırılması ve tanımlanması ile Batı Özbekistan'da ortak jeolojik veri araştırması alanında işbirliği konusunda bir ön anlaşma imzalandı.[3]

Özbekistan Cumhuriyeti Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı, Meredith Jones ile gelişmiş pamuk seçimi, yetiştirme ve işleme yöntemlerine dayalı bir tarım şirketi kurmak için bir plan yapmıştır. Fergana'nın Yazavan bölgesinde 11 çiftliği birleştiren şirket, pamuk verimliliğini artırmaya, lif kalitesini iyileştirmeye ve toprak verimliliğini artırmaya yardımcı olması beklenmektedr.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Orta Asya ve Dış Güçler" (PDF). 25 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 7 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Британско-узбекистанские отношения". 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Подписано СПС между Узбекистаном и Великобританией". 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021. 
  4. ^ "25-летие отношений между Узбекистаном и Великобританией отметили в Ташкенте". 28 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2021.