Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi
It Felt Empty When the Heart Went At First But It Is Alright Now
Oyunun ilk sergilenişinin afişi
Oyunun ilk sergilenişinin afişi
YazarLucy Kirkwood
KarakterlerDijana Polančec
Gloria
Repliği olmayan karakterlerBabac
İlk gösterim7 Ekim 2009, Clean Break Topluluğu, Arcola Theatre, Londra
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce
KonuHırvat bir genç kızın nasıl hayat kadını olduğunun öyküsü
TürDram

Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi (İngilizce orijinal adı: It felt empty when the heart went at first but it is alright now), Lucy Kirkwood'un yazdığı tek perdelik oyun.

Eser ilk kez Clean Break Topluluğu tarafından Londra'daki Arcola Theatre'da 7 Ekim 2009 tarihinde sahnelendi. Lucy Morrison'un yönettiği bu oyunda Hara Yannas ve Madeline Appiah oynadı. Eserin ilk sahnelenişi 31 Ekim 2009'a kadar sürdü.[1]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Clean Break, 1979 yılında kurulmuş ve o günden beri mahkûm kadınların öykülerini topluma duyurmaya çalışan bir topluluktur. Kirkwood bu oyunu Clean Break Topluluğu ile birlikte insan tacirliği ve seks işçiliğiyle ilgili bir sergiyi ziyaret etmesinin ardından yazmaya karar verdi. Yazara, bu konuda çalışan, zor durumdaki seks işçilerine yardımcı olan The Poppy Project adında bir organizasyon da yardımcı oldu. Yazar, bu araştırmasının sonunda Hırvatistan'dan İngiltere'ye göç ettikten sonra kendini insan tacirlerinin elinde bulan Dijina'nın öyküsünü yazdı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun Dijina'nın ağzından anlatılır. İlk bölümde Dijina müşterilerini kabul ettiği odasında yalnızdır. Dijina hayat hikâyesini seyirciye değil de özel birine anlatıyor gibidir. Oyun ilerledikçe kadının Londra'ya nasıl geldiği, kandırılarak insan tacirlerinin eline düştüğü ve fuhuşa zorlandığı ortaya çıkar. Dijina her şeye rağmen özgürlüğüne kavuşacağı ve çocuğunu tekrar göreceğini günü beklemeye devam eder. Bir yandan da pezevengi Babac'ın ödemesini istediği borcu bitirebilmek için birlikte olduğu erkeklerin prezervatiflerini sayar ve küçük defterinde para hesabı yapar.

İkinci bölümde Dijina evden kaçmayı başarır. Çocuğuna hediye etmek için mayo çalarken yakalanır ve hapse düşer. Burada başka bir seks işçisi olan Gloria ile karşılaşır.

Son bölümde ise Dijina'nın Londra'daki ilk günleri anlatılır. Dijina daha iyi bir yaşam umuduyla Londra'ya gelir. Bu şehirde tanıştığı Babac'a aşık olur. Adamdan hamile kalır. Adam bir süre sonra pasaportuna el koyduğu kadını fuhuşa zorlar.

Diğer sahnelenişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Seçil Honeywill tarafından olaylar İstanbul'da geçecek şekilde Türkçeye uyarlandı. Bu uyarlama Talimhane Tiyatrosu tarafından Mehmet Ergen'in yönetmenliğinde sergilendi. Orijinalinde Hırvat olan Dijina, bu versiyonda Ukraynalıdır ve Türk sevgilisi Mustafa tarafından fuhuşa zorlanır. Dijina'yı canlandıran Esra Bezen Bilgin, Afife Tiyatro Ödülleri de dahil olmak üzere en iyi kadın oyuncu dalında birçok ödül kazandı.

Talimhane Tiyatrosu eseri Londra'da gene Arcola Theatre'da Türkçe olarak sahneledi.[2]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'de

  • John Whiting Ödülü (2010)

Türkiye'de

  • Afife Jale Ödülleri - Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü, Esra Bezen Bilgin (2012)
  • Sadri Alışık Ödülleri - Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü, Esra Bezen Bilgin (2012)
  • Sadri Alışık Ödülleri - Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü, Güliz Gençoğlu (2012)
  • Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Yılın Tiyatro Oyuncusu Ödülü, Esra Bezen Bilgin (2012)
  • Direklerarası Seyircileri Küçük Salon En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Esra Bezen Bilgin (2011)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "it felt empty when the heart went at first but it is alright now". Clean Break. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 
  2. ^ "It Felt Empty When the Heart Went at First but it is Alright Now". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]