Ölüdeniz, Fethiye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ölüdeniz
Harita
Muğla
Muğla
Ülke Türkiye
İlMuğla
İlçeFethiye
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Yüzölçümü
 • Toplam3059 km²
Nüfus
 • Toplam2,748
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl plaka kodu48

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı %82 oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir.[1]

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Orta Çağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz'de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz'de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Kasım 1992 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[2] 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.[3]

Ulaşım ve konaklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüdeniz'deki kamp yerleri

Beldeye hem kara, hem deniz, hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür. Antalya, İzmir, Ankara, İstanbul gibi merkezlerden Fethiye ilçesine düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Dalaman Havaalanı da beldeye 45 dk mesafededir. Fethiye Ölüdeniz arası 12 km'dir. Fethiye'den beldeye düzenli ulaşım imkânları bulunmaktadır.

Beldede nitelikli birçok otel, pansiyon, ve kamp yeri mevcuttur. Her türlü deniz sporunun yapılabildiği beldede safari, dağcılık, yürüyüş ve rafting yapma olanaklarıyla birlikte Babadağ'dan 1969 metre ve 1400 metre yükseklikten "Yamaç Paraşütü" ile atlama imkânı da vardır.

Semtleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hisarönü[değiştir | kaynağı değiştir]

Fethiye-Ovacık karayolu üzerinde, çam ormanları içerisinde yer alan, köy niteliğindeki bu semt, otel ve pansiyon olarak 3000 civarında yatak kapasitesi ile gelişmiş turizm merkezlerinden biridir. Daha çok İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği sakin bir dinlenme mahallesidir.

Ovacık[değiştir | kaynağı değiştir]

Ovacık şehir merkezine 6 km uzaklıkta. Ölüdeniz’e uzaklığı 5 km'dir.[4] Fethiye-Belceğiz-Ölüdeniz yolu üzerinde sağlı sollu pansiyon ve otellerin yer aldığı bu semt eski ve yeninin kaynaştığı bir turizm semtidir.

Belceğiz-Ölüdeniz[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüdeniz (Belceğiz) plajı

Ölüdeniz lagünün bulunduğu semttir. Kıyı bandı, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca tanzim edilen Belceğiz'de modern tesisler yer almaktadır. Belceğiz semtinde her türlü konaklama yeme-içme ve eğlence, halka açık plajlarda da her türlü su sporu yapma olanağı vardır.

Belceğiz'in güneydoğu devamında KIDRAK Millî Parkı'nda iyi düzenlenmiş bir kamp yeri ve ötesinde Uzunyurt-Faralya mahallesi bulunmaktadır.

Belceğiz'in kuzeybatısında fotoğraflar çokça yer alan Kumburnu ve Ölüdeniz yer almaktadır. Bu yöre 1978 yılında Millî Park olarak belirlenmiş olup, 1. derecede doğal sit alanıdır. Kumburnu günü birlik dinlenme plajı olarak kullanılmaktadır.

Görülmeye değer yerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kelebekler Vadisi[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Şubat 1995'te 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide milyarlarca kelebeğin kayalarda, ağaçların gövdelerinde ve yapraklarında bulunup etrafı sarmasından dolayı bu ismi almıştır.[4]

Vadiye ulaşım Ölüdeniz'deki sahilden kalkan teknelerle sağlanır.

Gemiler Adası[değiştir | kaynağı değiştir]

Fethiye

Ölüdeniz beldesinde batısında ve takriben 7 km uzağındadır. Adada M.S. 5-13. yüzyıllarda yapıldığı anlaşılan Bizans ve Roma devirlerine ait ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Gemiler Adası, korunması gereken tarihi değerlerden biridir.

Kaya Mahallesinin arkasındaki tepeyi aşarak gelen yol, sizi zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir başka güzelliğe, Gemiler Koyuna ulaştırıyor. Gemiler Koyunun tam karşısındaki kaplı St. Nicholas'a (Gemiler Adası) tekne ile geçebilir ve Bizans döneminden kalma kalıntıları görebilirsiniz. 1990 yılında bir Japon Arkeoloji Heyeti'nin Fethiye Müzesi ile birlikte başlattığı kazılarda gün ışığına çıkartılan buluntulardan, adanın erken Hristiyanlık döneminde önemli bir ziyaret merkezi olduğu ve denizler azizi Nicholas’ın bu adada yaşadığı anlaşılıyor.

Fethiye[değiştir | kaynağı değiştir]

Antik çağda "Telmessos", yakın çağda "Meğri", 1934'ten itibaren Fethiye adını alan ilçe Roma-Bizans devirlerinden kalma lahitler, ünlü Aminthas tapınak mezarı ve müze turistlerin ilgisini çeken mekânlardır. Fethiye halk pazarı da son zamanlarda ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya başlamıştır.

Ölüdeniz'de günübirlik deniz turları[değiştir | kaynağı değiştir]

Fethiye sahilinde ve Ölüdeniz sahilinde bulunan teknelerle yapılan gezilerde Aya Nikola Adası, Gemile Koyu, Karacaören, 12 ada ve Göcek'i gezmek mümkündür.

Yapılabilecek faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüdeniz'de yamaç paraşütü

Ölüdeniz'de yamaç paraşütü[değiştir | kaynağı değiştir]

1969 metre yükseliğindeki Babadağ'dan deneyimli bir pilot eşliğinde başlayan serüven 30-40 dakikalık bir uçuştan sonra Belcekız plajında tamamlanmaktadır. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ciplerle gidilmektedir. 25 km’lik toprak ve engebeli yol 50 dakika sürer. 1700 metrede rüzgâr yeterli değilse, 1900 metreye çıkılır. Tulum ve kasklar takılarak, pilota ve paraşüte bağlı harness (oturak)a oturulur, pilotun paraşütü çekmesiyle paraşütler şişer, birkaç adımlık koşuyla açılıp yükselinir ve uçmaya başlanır. Deneyimli pilotlar yamaç paraşütüyle 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir ve havada beş saat kalınabilmektedir. Yamaç Paraşütü organizasyonu yapan acenteler Ölüdeniz sahilinde bulunmaktadır.[4]

Ölüdeniz'de su altı dalışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölüdeniz Belcekız'da bulunan dalış acenteleri ile günübirlik ve haftalık turlar düzenlemektedirler. Bu turlarla dalış sertifikaları almak mümkündür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sabah Gazetesi (15 Haziran 2006)". 18 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2008. 
  2. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 23 Kasım 1992. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Kanun No. 6360". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 
  4. ^ a b c "Muğla Valiliği". 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]