İçeriğe atla

Kullanıcı mesaj:Ahmet Turhan/2015

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Fenerli1978Buyrun beniiiim? 12:38, 18 Ağustos 2015 (UTC)


Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz. Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, ancak Vikipedi'ye özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Kısa bilgi almak için buraya tıklayınız. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler! --Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:13, 19 Ağustos 2015 (UTC)


Daha önce uyarılmanıza rağmen, Vikipedi'ye ısrarla telif kurallarını ihlâl eden içerik ve/veya görsel eklemeniz nedeniyle geçici olarak engellendiniz. Eğer yararlı katkılarda bulunmak isterseniz, engellenme sürenizin sonunda tekrar geri gelebilirsiniz. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:21, 19 Ağustos 2015 (UTC)

Konu ekleme

Merhaba,

Katkıları sunarken verdiğiniz uyarılar için teşekkür ederim. Açtığım konu başlıklarının "tamamı" nı telif hakkı sebebiyle kapatma konusunda karar vermiş bulunmaktasınız. "Telif" in anlamı söz konusu bilgilerin başka bir yerde bulunmaması demek olmadığını düşünmekteyim, zira söz konusu maddelerin tamamını, [www.wikisosyalizm.org VikiSosyalizm.org] da, yani konuyu silerken bahsettiğiniz sitede zaten kendim yazmış bulunmaktayım. Tüm yaptığım bilgi aktarımları ve derlemeer zaten şahsıma ait olduğu için, sorunun nereden kaynaklandığını anlamadığımı düşünmekteyim. Dolayısıyla bu konuda beni aydınlatmanızı beklemekteyim.

Teşekkürler, çalışmalarınızda başarılar. Bu imzasız yazı Ahmet Turhan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sayın Ahmet Turhan, makalelerin sizin tarafınızdan yazıldığını OTRS prosedürünü tamamlayarak ispatlayabilirsiniz. Aksi durumda telif sorunu ile karşı karşıya kalırsınız. Saygı ve selamlarımla, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 13:50, 22 Ağustos 2015 (UTC)
İlginiz için teşekkür ederim, fakat burada nasıl bir yol izleyeceğimden emin değilim, biraz daha açık bir şekilde yazar isiz evineceğim. Çünkü ufak herhangi ufak bir kitaptan ekleme yapılarak "taslak" haline getirilen maddeler bile mevcut, ya da birkaç haberlerden alıntı yapılarak oluşturulan "haber derlemesi bilgileri" de mevcut. Bu noktalarda ne yapılacağından emin değilim, bu konularda yardımcı olmanızı, hatta silinen maddelerden örnek bir şablon eşliğinde nasıl olacağı konusunda gösterilmesi, kaliteli maddeler oluşturabilmem için gereklidir kanısındayım. Tekrar teşekkürler, kolay gelsin. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:03, 22 Ağustos 2015 (UTC)
Sayın Ahmet Turhan, öncelikle şunu belitmek isterim ki OTRS süreci çok kolay bir süreç değildir. Bunun yerine ilgili makalelerde cümleleri değiştirerek yazarsanız sıkıntı olmaz. Misal Kamışlı Katliamı maddesindeki 12 Mart 2004 tarihinde Suriye'nin Kamışlı (Kürtçe: Qamişlo) kentinde iki futbol takımı karşı karşıya geldi. Fetva ile Cihad futbol takımları hakemin ilk düdüğüyle maça başladı. cümlelerini Fetva ve Cihad futbol takımları 12 Mart 2004 tarihinde Suriye'nin kamışlı kentinde karşı karşıya geldi. derseniz hiçbir telif sıkıntısı kalmaz. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 14:15, 22 Ağustos 2015 (UTC)
Bu dosyada tüm kaynakları ve kitabın içeriği belli olmadan kapağının görüntüsünü koydum, fakat bu fotoğrafın telif hakkı yaratmaması için daha fazla neler yapılabileceğinden emin değilim, bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevineceğim. Teşekkürler, başarılar. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:32, 27 Ağustos 2015 (UTC)
Sayın Ahmet Turhan, öncelikle geç cevap için kusura bakmayın. Kitap, DVD vb kapak görüntüleri ve gazete sayfalarını adil kullanım kapsamında kullanabiliyoruz ama işte aması var. Ama her madde de gelişi güzel adil kullanımlar yapamıyoruz. Misal kitap kapağını sadece o kitabı anlatan bir sayfa var ise kitabın tanıtımı için kullanıyoruz. Yani eklemiş olduğunuz kitap kapağını Türkiye'de antikomünizm sayfasında kullanmak şu anda mümkün görünmüyor. Çünkü kitap 1973 te basılmış ve 70 seneyi geçmediğinden özgür bir lisansa sahip değil maalesef. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Saygılarımla, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 05:27, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Bir de Demokratik merkeziyetçilik sayfasının tamamını alıntı diyerek silmişsiniz, bir sayfayı örnek göstererek buradan alınmıştır sebebiyle. O siteyi inceledim ve bahsi geçen sayfadaki bilgiler de derlemedir ve o bilgilerin çoğu (hatta özet 4 madde bile) zaten Viki maddesinin İngilizce versiyonunuda bulunmakta. Üstelik ben kaynağın hiçbirini o siteye vermedim, tamamen basılı kitaplar üzerinden vermiştim. Dolayısıyla o sitenin nerden nasıl derlediğini bilemem ama benim üstünde emek harcadığım madde o bahsi geçen kaynaklardandır, bu sorunu nasıl çözebiliriz? Aksi taktirde tüm 2-3 cümleye düşürüp taslak halinde sunmamız gerekecek. İngilizce maddeden çeviri yaprak ve kaynakları aktararak Türkçe'ye kazandırmak, en doğru yöntemdir diye düşünmekteyim.--Ahmet Turhan (mesaj) 07:32, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Sayın Ahmet Turhan, öncelikle bir düzeltme yapayım silme notunda tamamı değil Sayfanın büyük bölümü yazmakta! Ben maddeyi geri getirerek üzerine gecikmeli siz etiketi koyuyorum. Telif sorunları giderilmediği taktirde sayfa silinecektir. Fotoğraf konusuda bi deneyin ama commons'a yükleyin. Silinme ihtimali olduğunuda hatırlatırım. Selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:04, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Bilgilendirme

Fenerli1978Buyrun beniiiim? 03:57, 27 Ağustos 2015 (UTC)

Fenerli1978Buyrun beniiiim? 03:57, 27 Ağustos 2015 (UTC)

Fenerli1978Buyrun beniiiim? 03:57, 27 Ağustos 2015 (UTC)

Bilgi

Uyarı
Uyarı
Lütfen sadece ansiklopedik içerik ekleyiniz.
Vikipedi'ye hoş geldiniz. Büyük olasılıkla yaptığınız değişiklik silindi, silinmek üzere işaretlendi ya da geri alındı. Lütfen sadece ansiklopedik bilgi / içerik eklemeye özen gösteriniz (bakınız: Vikipedi ne değildir?). Bu konuda kayda değerlik ölçütleri sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz. Ansiklopedik bilgi içermeyen sayfalar eklemeyi tekrarlamanız durumunda katkılarınız silinecek ya da geri alınacaktır. Bilgi edinmeniz rica olunur. Teşekkürler, iyi değişiklikler!
Eldarion 07:16, 27 Ağustos 2015 (UTC)

Demokratik merkeziyetçilik isimli maddeye, bekletmeli sil prosedürünün uygulanabileceğini ifade eden bekletmeli sil şablonu eklenmiştir. Her türlü katkı için minettar olsak da, bu madde Vikipedi'nin içerik politikalarıyla uyumsuz olabilir ve ilgili silme uyarısı tam olarak hangi açıdan uygunsuz olduğunu açıklamaktadır (ayrıca Vikipedi ne değildir? ve silme politikası sayfalarına bakarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz). İlgili bekletmeli sil etiketini kaldırarak, silme önerisine itiraz edebilirsiniz; fakat lütfen niçin ilgili silme önerisine itiraz ettiğinizi ya değişiklik özetinizde ya da maddenin tartışma sayfasında belirtiniz. Ek olarak, lütfen maddeyi belirtilen sorunlardan yola çıkarak geliştirmeye çalışınız. Her ne kadar bir bekletmeli sil etiketini kaldırmak, silme önerisini geçersiz kılsa da, madde yine de silinebilir
Eğer herhangi bir hızlı silme kriterini karşılıyorsa hızlı silme yoluyla, veya silinmeye aday gösterilerek, topluluğun silinmeyi fikir birliği ile onaylaması sonucu silinebilir.

Sultan Galiyev (mesaj) 17:32, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Demokratik Merkeziyetçilik maddesi hakkında

Selamlar, kolay gelsin. Lütfen Wikisosyalizm gibi sitelerden içerik kopyalayarak madde açmayınız. Açtığınız madde gerekli ve Vikipedi'de bulunması gereken bir madde elbette, ama Telif hakları yönergesini, özellikle Başkalarının telif hakkı olan çalışmalarının kullanılması başlığını bir incelemenizi öneririm. Şu cümle bir fikir verebilir: "Bir ansiklopedi maddesi veya başka bir çalışmayı okuyup kendi cümlelerinizle yeniden yazmanız ve Wikipedia'ya sunmanız tümüyle yasaldır." Kısacası, en kolayı maddeyi yeni baştan yazmaktır. İyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 17:46, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Merhaba, o sitedeki maddeyi ben ellerimle yazmıştım, fakat şu an o sitedeki bilgileri kısaltıp "İngilizce Vikipedi sayfasından çeviri yaparak maddeyi yazdım, burada herhangi bir birebir kopyalama ya da kaynak eksikliği bulunmamaktadır. Zira kaynaklar bile farklı kitpalardan tek tek incelenmiştir. İncelediğinde cümlelerin söz konusu kaynaktan alıntılanmadığı görüleceketir, üstelik o sitedeki cümleler ile uyuşmadığı (ve geliştirildiği) görülecektir. Türkçede bu maddenin olmaması kötü idi ve genel bilgilerle aktarmaya çalıştım. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:10, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Şu cümle Wikisosyalizm'de aynen geçiyor: "Bu ilkeye göre; bir eylemden önce mümkün olduğu sürece geniş tabanlı bir tartışma olmalıdır, fakat eylem kararı ortaya çıktığı andan itibaren herkesin bu eylemi desteklemesi gerekmektedir." Başka cümlelelere tek tek bakmadım. Önceden yazdığınız bir metin bile olsa, yani tamamen size ait bile olsa birebir aynısını koymanız çok doğru değil. Lütfen biraz değişiklik yapın, ben de silme şablonunu kaldırırım, sorun değil. Bundan sonra daha dikkatli olmanızı isteyeceğim. Bir de şu tür ifadelerden kaçının: "Günümüzde ise marksizmin sınıf mücadelesi tezini reddeden ve barışçıl yöntemlerle kapitalizmi sönümlendirmeyi amaçlayan sosyal demokrasi yanlıları bu ilkeye karşı çıkan başlıca kesimdir." Madde demokratik merkeziyetçilik hakkında, sosyal demokrasinin "marksizmin sınıf mücadelesi tezini reddeden ve barışçıl yöntemlerle kapitalizmi sönümlendirmeyi amaçlayan" yönü (sizin ifadenizle) bu maddeyle birebir alakalı değil. Ansiklopedik ve tarafsız olmak için o cümlenin örneğin "Günümüzde ise sosyal demokrasi yanlıları bu ilkeye karşı çıkan başlıca kesimdir." şeklinde kısaca yazılmasında fayda var ve [[Sosyal Demokrasi]] şeklinde iç bağlantı vermek yeterlidir. Tabii, bunlar benim şahsi kanaat ve önerilerim. Dilerseniz (maddenin özüne dokunmadan) "tarafsızlık" sağlayacak rötuşları farklı bir göz olarak sizden sonra yaparım. Bir denge sağlanır.
Ayrıca şu kaynağın (History of the Communist Party of the Soviet Union (Bolsheviks). Short Course.) Türkçe baskıları yapıldı. Mümkünse Türkçe baskılarına gönderme yaparsanız daha faydalı olur. Elinizde yoksa elimdeki Türkçe baskısından ben bulup eklerim. İyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 19:36, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Şimdi biraz daha iyi anladım, ilgili değişiklikleri daha önce yaptığımı da değiştirerektekrar yapacağım, bununla birlikte bahsettiğiniz söz konusu katkıları lütfen siz de yapın, bu benim eksikliklerimi görüp, daha iyisini yapmamı sağlayacaktır. Söz konusu kaynakları eklemeniz de beni fazlasıyla mutlu eder. Tüm katkı ve önerileriniz için teşekkürler. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:19, 28 Ağustos 2015 (UTC)
Siz kendi katkınızı tamamen bitirdiğinizde bana bir mesajla bildirin, ben de (gerekirse) bir rötuş yapayım. Kolay gelsin.Sultan Galiyev (mesaj) 20:53, 28 Ağustos 2015 (UTC)

Küçük bir not

Selamlar. Eklediğiniz maddelere tek tek bakıyorum. Konuları az çok bildiğim için sorumluluğu alıp onaylıyor ya da ufak değişikliklere girişiyorum. Size küçük bir önerim olacak. "Sayfa nasıl yazılır" bölümünü daha önce incelemediyseniz bir okuyun, faydalanacaksınız. Özellikle "iç bağlantılar" bölümüne bir bakın. Maddelerinizde aynı iç bağlantıyı birden fazla vermemenizi öneririm. Ayrıca aynı bölümden şu kısmı özellikle dikkatinize sunuyorum:

"Bağ kurmanın bir kabiliyet olduğu ileri sürülmektedir. Bir sayfada çok fazla bağlantı bulunmasının veya hiç bağlantı bulunmamasının sayfanın kalitesini düşürdüğü bir gerçektir. 'Her kelimesi bağlantılarla oluşturulan bir maddenin okuyucuya hiçbir yardımı olmayacaktır'. Bu durumda 'Ben bu maddeyi okurken hangi kavramlar (maddeler) hakkinda bilgi sahibi olmalıyım?' sorusunu kendinize sormalısınız. Unutmadan, eğer aynı kavram birden fazla yerde geçiyorsa her kullanımında bağlantı kurmanıza gerek yoktur. Bu durum yazının kolay okunurluğunu azaltmaktadır."

İyi Vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 10:10, 29 Ağustos 2015 (UTC)

Selam Sultan Galiyev, verdiğiniz bilgiler doğrultusunda daha kaliteli maddeler yaratacağım, tüm katkılarınız için teşekkür ederim, desteklerinizi ve düzeltmelerinizi hala beklemekteyim. --Ahmet Turhan (mesaj) 12:00, 29 Ağustos 2015 (UTC)

Kategoriler hakkında bir not

Merhaba Ahmet Turhan. Vikipedi'ye değerli katkılarınız için teşekkürler. Yaptığınız değişiklikleri onaylamak üzere incelerken, maddelere kategori eklemek konusunda biraz fazla eli bol davrandığınızı fark ettim. Mesela, Öncü parti kavramının Marksizm, Leninizm, Komünizm, Marksizm-Leninizm... kategorilerinin hepsiyle ilişkili olduğuna şüphe yok. Ancak mesela Kategori:Komünizm çok genel bir kategori. Komünizmle ilgili her şeyi direkt olarak Kategori:Komünizm'e ekleseydik kategori sayfasında binlerce sayfa olurdu, kategorinin içindeki sayfaları incelemek imkânsız bir hâl alırdı. Bu yüzden alt kategorileri kullanıyoruz. Naçizane önerim, genel bir kategoriye eklerken, önce onun alt kategorilerine uyuyor mu ona bakın, uyuyorsa oraya ekleyin. Mesela Öncü parti'yi Kategori:Komünizm terminolojisi'ne eklemişsiniz. Çok doğru. Böylece Kategori:Komünizm'e de eklemiş oldunuz, onun alt kategorisi olduğundan. Tekrar direkt olarak Kategori:Komünizm'e eklemek kategoriyi gereksiz yere kalabalıklaştırıyor. Bundan sonraki katkılarınızda bu konuya dikkat ederseniz sevinirim.--Cfsenel (mesaj) 03:09, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Merhaba Cfsenel, belirttiğiniz katkılar için teşekkürler, söylediklerinizi son derece dikkatli bir şekilde okuduğumu ve bundan sonra ekleyeceğim maddeleri bu özelliklere göre yazacağımı bilmenizi isterim. Hatta, bu söylediklerinizi geçmişte incelediğiniz maddelere uygulayıp, ilgili değişiklikleri yaparsanız, en azından görmüş olduğum için bu durum benim için refererans olabilir. Katkılarınız için teşekkürler, iyi çalışmalar. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:20, 31 Ağustos 2015 (UTC)
Örnek olarak, Öncü parti sayfasında Marksist terminoloji ve Komünizm terminolojisi kategorilerini eklediğinizde madde zaten Marksizm Leninizm Komünizm Marksizm-Leninizm kategorilerine dolaylı olarak eklenmiş oluyor, onları çıkardım. Aslında Marksist terminoloji ve Komünizm terminolojisi birbirine çok yakın kategoriler görünüyor, içeriklerinin çoğu ortak, ancak konunun uzmanı olmadığımdan ikisini de bıraktım. Siz konuyla daha ilgilisiniz, eğer aralarında çok farklılık yoksa ileride Vikipedi'de daha tecrübeli olduğunuzda siz birleştirebilirsiniz, yok eğer ayrı olmalarında fayda varsa öyle bırakırsınız. Ayrıca bu kategorilere ekleyince Siyasî kavramlar kategorisine de eklenmiş oldu, onu da çıkardım. Yine konu hakkında yeterince bilgim olmadığından Sovyetler Birliği Komünist Partisi ve Ekim Devrimi kategorilerini sizin takdirinize bırakıyorum, ne kadar ilgili olduklarına siz karar verin. Kavram Ekim Devrimi'yle direkt ilişkiliyse, Ekim Devrimi'ni araştıran, Kategori:Ekim Devrimi'nde gezen bir okuyucunun görmek isteyeceği bir kavramsa ekleyin, yok sadece Marksizm-Leninizm'le alakalı olduğu için eklendiyse, Ekim Devrimi'yle ancak çok dolaylı bir ilişkisi varsa çıkarın, size kalmış. Çok net kuralları yok, nasıl uygun görürseniz.--Cfsenel (mesaj) 07:49, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Marksizm-Leninizm maddesi hakkında

Merhaba Sultan Galiyev.

Marksizm-Leninizm konusunda "Lütfen Wikisosyalizm'den aynen madde taşımayın" nedeniyle bir geri alma işlemi gerçekleştirmişsiniz. O söz konusu sayfada yer alan tüm bilgileri birtakım kaynaklardan zaten ben derleyerek üretmiş idim. Fakat bundan öte, "aynen madde taşıma" konusunda açıkçası şaşırdım, Vikipedia'ya yaptığım söz konusu katkı biraz incelenirse ordaki bilgiden alıntı yapılsa bile aynı olmadığı, cümlelerin farklı odaklara hedeflenerek daha geniş anlamları kapsatıldığı, bununla birlikte yine oradan farklı olarak gerçek yayınlardan kaynak eklemesi (sabah saatlerinden beri kitap karıştırmam suretiyle), ve ayrıca ilgili maddenin İngilizce sayfası'ndan çeviri yaparak bir madde derlendiği görülecektir. Konu üzerine verdiğim emek ve kaynak taraması yaptığım göz önüne alınırsa (bir önceki alıntı kaynağına yapılan emeker dahil olmakla birlikte, şimdi söylediğmie dahil değildir), bu konunu daha genişletilerek geri döndürülmesini talep ediyorum. Siz de değerli katkılarınızla aynı cümleleri değiştirebilirseniz sevineceğim, fakat aynı cümlelerden kastınız paralel cümleler ise, bu cümleler tamamen bana aittir. Olduğu gibi sayfa aktarımı söz konusu değildir, bu durum incelendiğinde görülebilir. Teşekkürler başarılar. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:37, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Selamlar. Uzun bir katkı olunca aradan rastgele bir cümle seçip internette arıyorum. Telif sıkıntısı bu şekilde bulunabiliyor. Bu konuyu bir hizmetliye danıştım. O yüzden şimdilik uzatmayacağım. Şevkinizi kırmak istemiyorum, o yüzden benzer sıkıntı olan maddelere şimdilik dokunmadım. Vikipedi'deki bir kısım eksikleri kapatıyorsunuz. Bir çözüm buluruz. Sultan Galiyev (mesaj) 11:01, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Tekrar merhaba; şimdi bu konu özelinde ne yapmam gerekir, yaptığım bu uzun katkının hepsi bir çırpıda geri alınması sonrasında madde gene eski "güdük" ve hatta hatalı haliyle kaldı. Diğer dillerdeki maddeler son derece içeriğe sahip, bu konuda bir katkı sunmak istemiştim. Zaten sizin de gördüğünüz üzere bu konuyla ilişkili maddelerin içini düzgün kaynaklarca doldurmaktayım. Şimdi ne yapmam gerekir, tamamen silinmiş ve eskiye döndürülmüş vaziyette şu an. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:20, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Endişe etmeyin. "Şimdilik" geri aldım. Dediğim gibi bir hizmetliye danıştım konuyu. Bugün dönüş yapar. Ona soruyorum çünkü daha tecrübeli, bir hata yapmak istemiyorum. Emeğinize kesinlikle saygı duyuyorum, üzerinde çalıştığınız maddelerin gerekliliğine de yüzde yüz inanıyorum. Dediğim gibi, bir çözüm buluruz. İyi Vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 11:36, 31 Ağustos 2015 (UTC)
Merhabalar Ahmet Turhan, bu konuda Sultan Galiyev'e biraz hak veriyorum. Örneklerle gidecek olursak Sosyalizm.org'ta Marx için bu parti, proletaryanın içinden tamamen tarihsel bir zorunluluk ve kapitalizmin çelişkileri sonucu ortaya çıkar. diyor. Wiki'de ise Marx için bu parti, işçi sınıfının içinden tamamen tarihsel bir zorunluluk ve kapitalizmin çelişkileri sonucu ortaya çıkar. diyor. böyle çok fazla cümle var. Sizinle ilk mesajlaşmalarımızda da telif sorunu yaşamamak için cümlenin yapısının değişmesi gerektiği anlatmıştım. Ama siz bu şekilde çok fazla madde açacaksanız OTRS sürecini tamamlar iseniz metinleri birebir kopyalayarakta kullanabilirsiniz. Selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 13:10, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Anladım, o halde yine bilgi eksikliği oluşturmadan değiştirdiğim cümleleri tekrar değiştirmemde yarar var gibi görünüyor sanırım.--Ahmet Turhan (mesaj) 13:18, 31 Ağustos 2015 (UTC)

Bilgilendirme

Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:58, 3 Eylül 2015 (UTC)

Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:58, 3 Eylül 2015 (UTC)

Tebrikler

Beyaz listeye girmişsiniz. Tebrikler. Kolay gelsin. Telif meselesine lütfen dikkat. :) Bir sıkıntınız olursa lütfen haberdar edin. Resimlerle ilgili küçük bir önerim olacak. Benzer sıkıntıları ben de yaşamıştım başlarda çünkü. Yüklediğiniz resmin benzerini bulun Vikipedi'de, onun lisans bilgilerini inceleyin, istediğiniz türde olana benzetin. Mesela kupür kullanmışsınız. İki örnek: 12 Eylül ve Kanlı Pazar. Ya da kitap kapağı örneği (Kara Kitap). Resim lisansında mesele kaynak göstermek değildir. O resmi Vikipedi'ye yüklemenizin kesinlikle ticari olmadığı konusunda ikna edici bir açıklama yapmanız gerekir. Özellikle Kara Kitap kapak resminin açıklaması buna güzel bir örnek. Resmin üstünde kaynağı değiştir sekmesine tıklarsanız lisans bilgilerini direkt görürsünüz, kopyalayın kendi yüklediğiniz resmin aynı sekmesine yapıştırın, gerekli değişiklikleri yapın. Yüklediğiniz Kanlı Pazar resminde mesela, o bir kolaj, photoshop uygulaması. Grafikeri Vikipedi'ye dava açsa, izinsiz çalışmamı kullandınız diye, kazanır. Mesele bu ve Vikipedi bu konularda (haklı olarak) çok hassas. Özellikle o tür grafik uygulamalarından kaçının. Gazete haberinin yakın çekim kupüründense size verdiğim örnekteki gibi tam sayfa tercih edin ve kesinlikle düşük çözünürlük kullanın. Sultan Galiyev (mesaj) 07:22, 4 Eylül 2015 (UTC)

Merhaba, teşekkür ederim. Evet telif konusunda yardımcı olacak püf noktaları ararken, sizin bu yaklaşımınız beni çok sevindirdi. Açtığım ve açacağım konularla ilgili verilecek görsel desteğin çok önemli olduğunu ve bunun okunabilirliği son derece etkilediğini bildiğim için, sadece daha önce yüklenen resimleri kullanmaktaydım. Hatta örneğin bu resime benzer olarak eklenen gazete başlıklarını incelediğimde, buna benzer küpürlerin olduğunu gördüm. Türkiye'de antikomünizm başlığına görsel destek sunmak için arşivini internet ortamından sunan (şuradan) gazeteden bir küpür kesip diğer örnek resimlerden aldığım telif yazılarının benzerini buraya ekledim, fakat gene telif sorunu şablonu eklenmiş. Yani bir konuyu açmak için o kadar emek verildikten ve görsel öğeleri hazırlamakla vakit harcarken, bu durum biraz bezdirdi açıkçası, o sebeple görsel öğe koyma işini biraz sonraya bıraktım diyebilirim.
Fakat tüm bunlardan öte bu verdiğiniz 2 örnek işmii kolaylaştıracak gibi görünüyor. Hatta affınıza sığınarak sizden biraz yardım istesem fena olmaz gibi görünüyor, aynı maddede kullanacağım bu resim ve bu resime örnek olarak bir lisans şablonu oluşturabilir misiniz? Çünkü bu resimlerin dönemin koşullarını anlatması açısında son derece önemli olduğunu düşünüyorum ve hata yapmamak istiyorum.--Ahmet Turhan (mesaj) 09:53, 4 Eylül 2015 (UTC)

"Dosya:Komünizme cihad açıktır.jpg" resminde gerekli düzenlemeler yaptım. Sanırım bu yeterli olur. Birkaç şeyi unutmuşsunuz sorun o:
1. Adil kullanım gerekçesi yazacaksınız, telif gerekçesi değil.
2. Resmi kullanacağınız maddeyi mutlaka belirteceksiniz. Adil kullanım gerekçesi olan her resim sadece tek bir maddede kullanılabilir, buna dikkat edeceksiniz.
3. Çözünürlük küçük olacak. En fazla 500 piksel gibi. Mümkünse daha küçük olsun.
4. Resim yüklerken "Lisans" seçeneğinde "gazete sayfası" seçeceksiniz.
Sanırım bunların tümü yapıldı mı sıkıntı olmuyor. Bu arada "{{Gazete sayfası adil kullanım|uygunluk=evet}}" kısmında "|uygunluk evet" kısmını siz yazmayın, o devriyelerin görevi. Dediğim gibi, kendinizi Vikipedi Vakfı'nın yerine koyun ve bir telif davası açılmasını önlemek için gerekli açıklamaları yapmanız gerektiğini düşünün. İşte Adil Kullanım mantığı bu. Dava açılması durumunda mahkemeye "Bu bir adil kullanımdır. Vikipedi sunucuları ABD'dir. Ve ABD yasalarına göre adil kullanım şartlarına uymaktadır" açıklamasını yapmak.
Ayrıca bir öneri, yazdığınız maddelerde 15 satırda bir resim kullanın. Mesela antikomünizm maddesinde çok resim kullanmışsınız. Bir ansiklopedi olduğumuzu unutmayın lütfen. Böyle kısa bir madde için aslında 1 ya da 2 resim yeterli. (Not: Yazdıklarımın hiçbiri bir yönergeden falan alınma değil, kendi deneyim ve görüşlerim. Kabul edip etmemek tamamen size kalmış, yanlış anlamayın) Sultan Galiyev (mesaj) 11:08, 4 Eylül 2015 (UTC)

Son olarak, aslında Fenerli1978 de şu yazdıklarıma ve resimdeki lisans düzeltmesine bir baksa da sizi yanlış yönlendirmiş olmasam. Sultan Galiyev (mesaj) 11:11, 4 Eylül 2015 (UTC)

Evet, işte bu şablon bana örnek olabilir çünkü bu tür görsek katkıları yapmayı planlıyordum, bu fotoğraftaki lisans öğelerini referans olarak alabilirim. Fazlasıyla müteşekkirim size, emeğinize sağlık. Fakat tekrar sorma gereği duymaktayım, kitap kapağı şablonlarında nasıl bir yöntem izleyeceğiz? Bu bahsettiğiniz Kara Kitap ile bu resimdeki kapak aynı paralelde uyuşmamaktadır diye düşünüyorum, bunu telif durumları nasıl olacak, bunu şablonunu nasıl hazırlayacağız? Buna da bir bilgi istesem sizi çok mu yormuş olurum. Bir kere referans öğeleri oluşturulursa (az önce yaptığınız gibi, emeğinize sağlık) diğerlerini de telif sıkıntısı yaratmadan çünkü birçok görsel öğeyi ekleyebilirim, zira bu fotoğraflar arşivimde beklemekte. Bu resimde bir referans şablon oluşturmamız mümkün mü ? --Ahmet Turhan (mesaj) 11:17, 4 Eylül 2015 (UTC)
Acele etmeyelim. Dediğim gibi, Fenerli1978 de görsün bir yazdıklarımı. Resmin lisans durumunu da bir kontrol etsin, öyle devam edelim. Ben de Vikipedi'de çok yeniyim. Çok tecrübeli sayılmam. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Fenerli1978 akşama çevrimiçi olur, fikrini söyler. Kitap kapaklarına sonra bakarız. Birer lisans şablonu hazırlamak elbette faydalı. Benim de yüklemek istediğim resimler var, bekliyor. Ayrıca bir maddede birden fazla adil kullanım gerekçeli resim de kullanamıyorsunuz diye biliyorum. Ama bu konuda emin değilim. Bunu da bir öğrenmek lazım. Sultan Galiyev (mesaj) 11:21, 4 Eylül 2015 (UTC)

Yeni Çeltek hakkında

Selamlar. Yeni Çeltek Olayı maddenizde birtakım düzenlemeler yaptım. İsmi keşke Yeni Çeltek Direnişi olsaydı, olayı denince kaza akla gelebiliyor. Neyse, problem değil. Vikipedi'nin bu tür maddelere ihtiyacı var. Yaptığım değişiklikleri Şu adresten incelemenizi öneririm. Pek bilgi eklemedim, VP:TBA uyarınca düzenledim. Her ne kadar çok kolay olmasa da, kendi görüşlerimizden arınarak madde yazmalıyız. Maddelerde tarafsız üslup çok önemli. Vikipedi okurlarının beklentisi ve profili Vikisosyalizm'den farklıdır. Buna dikkat etmenizi rica ediyorum. Ayrıca kaynak olarak youtube mümkün mertebe vermeyelim. Onu da bianet haberiyle değiştirdim. Sultan Galiyev (mesaj) 07:49, 5 Eylül 2015 (UTC)

Gazete ve dergi küpürleri

Merhabalar Ahmet Turhan, gazete ve dergi küpürlerini çok nadir durumlar hariç (örneğin 1999 depremi günü gazete küpürleri gibi) gazete ve dergileri anlatan sayfalar dışında kullanamıyoruz. Bilginize. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:34, 5 Eylül 2015 (UTC)

Peki belli bir dönemde olan olayları gazete küpürleri olmadan nasıl aktaracağız, örnek verecek olursak Sivas Katliamı konusunda o günün ertesi günü gazede haberlerini koymak en uygunu değil midir? Dolayısıyla bu gazete belli bir süreçte olan olayları aktarmak için önemli bir araç değil midir? (Benim Türkiye'de antikomünizm başlığı altında verdiğim dönemsel süreçler örneğinde olduğu gibi) --Ahmet Turhan (mesaj) 11:53, 5 Eylül 2015 (UTC)
O güne ait gazeteyi kaynak olarak gösterebilirsiniz ama gazete küpürünü direk olarak sayfada kullanamıyoruz. Türkiye'de antikomünizm'deki kullanım hiç uygun değil o küpürleri silinmesi için işaretleyebilirmisiniz. Selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 12:12, 5 Eylül 2015 (UTC)

HotCat

Selamlar. Madde kategorilerinde bir yanlışlığınız var. Örneğin Sosyal Demokrat Fırkası maddesinde iki tanesini kaldırdım. Partiler>>> Komünist Partiler>>> Avrupa'daki Komünist Partiler>>> Türkiye'deki Komünist Partiler Kategori ağacı böyle gidiyor. Bizim en üst nokta olan Türkiye'deki Komünist Partileri seçmemiz lazım. Lütfen dikkat edin. Nasıl olsa düzeltilecek, bu kategori yanlışlıklarını düzeltmekle uğraşan botlar ve kullanıcılar var. Onları meşgul etmemiş olursunuz. Size tavsiyem Vikipedi:Araçlar/HotCat kullanın. Ayrıca bir parti hem komünist hem de sosyalist partiler kategorisinde yer almamalı (istisnalar elbette olabilir). Birini sildim. II. Enternasyonal üyeleri için Sosyalist Parti kategorisi daha uygun bence. Bundan sonra bu konuya daha çok ilgi gösterirseniz daha iyi olur. Kolay gelsin, katkıya devam. İyi Vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 21:02, 6 Eylül 2015 (UTC)

Mesaj biraz "buyurgan" olmuş. Kusura bakmayın, biraz meşguldüm, aceleyle yazdım. Amacım yardımcı olmaktı. Tekrar iyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 21:07, 6 Eylül 2015 (UTC)

Katkılarınız beni sevindirmekte, eğitmekte ve ileride daha kaliteli maddeler yaratmam için beni mutlu etmektedir, teşekkür ederim. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:20, 6 Eylül 2015 (UTC)

Kitap maddesi hakkında

Selamlar. Bir Adım İleri, İki Adım Geri için teşekkürler. Bu tür maddelere kitap kapağı koymanızı tavsiye ederim. Lisans sorunu yaşıyorsanız benim kullanıcı sayfamda adil kullanım için örnek lisans şablonları var... Sıkıntı olursa haber verin yardımcı olurum. İyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 17:57, 14 Eylül 2015 (UTC)

Merhaba Sultan Galiyev. Evet, bu durumun farkındayım, Ne Yapmalı? ve Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkı maddelerinde olduğu gibi bütün kitaplara resim eklemeye çalışacağım, duyarlılığınız için bir kez daha teşekkür. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:03, 14 Eylül 2015 (UTC)
Benzer bir çabaya ben girişmiştim. Şevket Süreyya Aydemir'in kitaplarının tümüne kapak ekledim. Ama kitap bilgi kutusu hazırlamakta ve tamamını aynı formatta yapmakta fayda var. Hatta bir Şevket Süreyya şablonu (Şablon:Şevket Süreyya Aydemir) bile hazırladım. Şablonlar ilgili okuyucular için müthiş faydalıdır. Lenin için hazırlamanızı tavsiye ederim. Bütün kitaplarında ve ana maddesinde kullanılır. O konuda da ihtiyaç duyduğunuzda yardımcı olurum. İyi vikiler.Sultan Galiyev (mesaj) 18:10, 14 Eylül 2015 (UTC)
Evet Sultan Galiyev, şablon olayını ben de düşündüm, fakat taslak halindeki ufak bilgi maddelerine şablon eklemeyi erken buldum, ileride bu maddelerin içeriğini zenginleştirdikçe daha şık duracağını öngürdüm aslında. Olmaz demiyorum, belki de çok daha güzel olur ama bir görmek gerekli aslında. --Ahmet Turhan (mesaj) 18:13, 14 Eylül 2015 (UTC)
Tabii, siz bilirsiniz. Önce kitap maddelerinin tümünü ya da en azından yarısını açmakta fayda var. Ancak şablon sadece mevcut maddelerden ibaret değildir. Hangi maddelerin ilgili olduğunu ve açılması gerektiğini de gösteren bir kılavuzdur. Başka kullanıcıları da o maddeleri açmak için teşvik eder. Hele UKKTH, Bolşevizm gibi alakalı konular da yer alırsa o şablonda, enfes olur. Tabii karar sizin, kitap maddeleri artık pek açılmıyor, sevindim sizinkileri görünce. O yüzden yardımcı olmak isterim. İyi çalışmalar. Sultan Galiyev (mesaj) 18:24, 14 Eylül 2015 (UTC)
Çok yorulmakla birlikte, Vladimir Lenin bibliyografyası maddesindeki tüm eserleri derledim, bu maddeyi ilerletip sizin söylediğiniz şekilde çok kaliteli maddeler oluşturabiliriz sanıyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 20:14, 14 Eylül 2015 (UTC)
Güzel olmuş ama böyle bir listede kitapların pdf'lerine bağlantı vermek telif sorunu yaratabilir. İsterseniz bir hizmetliye sorun. --Sultan Galiyev (mesaj) 20:28, 14 Eylül 2015 (UTC)
İngilizce, Almanca ve Rusça Vikipedia sayfalarında Marxists.org özelinde daima link verilmekte. Ayrıca bir Lenin şablonu hazırladım, sadece içini doldurmak gerekli. Yardımlarınızı bekliyorum :)
Selamlar. Şablonla ilgili şablonun tartışma sayfasına yazdım. Oradan devam etmekte fayda var. Sultan Galiyev (mesaj) 07:56, 15 Eylül 2015 (UTC)

KESK ve DİSK şablonu

Selamlar. DİSK ve KESK için dolaşım şablonu hazırladım. Şablondaki bütün sendikaların maddelerini açacağım bir hafta içinde. İki farklı şekil yaptım. KESK için hazırladığım bunda sendika ismi küçük, DİSK için hazırladığım şunda büyük. Hangisi daha iyi? Bir de Türk-İş için daha önce açılmış şu var. Hiç kısaltma kullanılmamış. Sendika isimleri çok uzun, acaba sadece kısaltma mı kullansam? Bir fikir alayım dedim. (Not: Konuyla alakalı gördüğüm birkaç kişiye daha bu mesaj atılmıştır.) Sevgiler, iyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 13:28, 1 Ekim 2015 (UTC)

Ayrıca Lenin şablonuna bir iki fikir ekledim, bakarsan sevinirim. Sultan Galiyev (mesaj) 13:30, 1 Ekim 2015 (UTC)
Merhabalar, benim fikrime göre KESK şablonu daha kullanışlı, diğeri fazla karmaşık görünüyor. Kurumlar ve insanlar kısaltmaları daha çok kullanmakta, onu ilk olarak verip, açılımını küçük karakterde yazmak en akıllıca görünür kanımca.
Ayrıca Lenin şablonundaki kitaplar, bana kalırsa içeriğine ve yayımlanmasına göre dizayn edilmeli. Örneğin sonuç olarak Sosyalizm ve Savaş ya da Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm eserleri derleme olsa bile tüm dünyada Lenin'in konu hakkındaki en bilinen ve en çok kaynak gösterilen eseri durumunda. Dolayısıyla kitap ona aittir desek bir sorun olacağını sanmıyorum. Zaten tüm dünyada aynı isimle bir çok dile çevrilen yapıtlar zaten mevcut. Fakat en iyi ihtimalle "Kitapları" kısmını da ikiye ayırıp Derlemeler ve Hayatında basılanlar gibi bir şekle de sokabiliriz, ama benim kişisel tercihim bu yöntem durumu daha fazla karmaşık hale de getirebilir, yapacaksak bile karmaşıklığa sebep vermemek için son derece dikkatli olmamız gerekir. Ayrıca zaten bu şablon hala katkıları beklemekte. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:54, 1 Ekim 2015 (UTC)
Şablonun tartışma sayfasına bir öneri daha yazdım. Oradan yanıt verin isterseniz. Saygılar, iyi vikiler. Sultan Galiyev (mesaj) 15:22, 1 Ekim 2015 (UTC)

Orhan 1917

Merhaba. Sizinle bir konuda konuşmak istiyorum. Düne kadar beyaz liste üyeliği var iken dün bu engellendi. Kibele adlı hizmetli, yaptığım tüm katkıları sözde taraflı olduğu için ısrarla sildi. Kendisiyle konuşmaya çalıştım ama cevap verme zahmetine katlanmadı. Metinlerin tamamının silinmemesi gerektiğini kendisi belirtmesine rağmen katkı yaptığım tüm metni ayıklama yapmadan sildi. Hatalı ya da taraflı kısımlar varsa sil dedim. Ama o tümüyle siliyor. Mesela Kurtuluş Savaşı'nda Moskova Antlaşması konusu anlatılmalıdır. Ama o bu konudan bahsedilmesini istemiyor. Peki dedim yazdıklarım hoşuna gitmediyse sen yaz, ama Kurtuluş Savaşı'nda bu konu olmalı. Onu da yapmadı. Bu taraflılık değil midir? Yani tarihi bir gerçekliği reddediyor, orada belirtilmesini istemiyor. Çok açık görülüyor ki Kibele Sovyetler hakkındaki olumlu bilgilerin olmasını istemiyor. Sovyetler Birliği'nin Kurtuluş Savaşı'nda Türkiye'ye yardım ettiğini kabul etmek istemiyor. Bu kişi hizmetli olmasında rağmen taraflı hareket ediyor.

Kibele mevcut konumuna güvenerek yazdığım her şeyi sildi ve şikayette bulundu. Üyeliğimi iptal ettirdi. Bazı hatalarımı kabul ettim. Israrcı davranmak hoş değildi. Reddedilen konuyu tekrar eklemem yanlıştı. Ama kendisi hiçbir hatasını kabul etmedi. Bu konuları Fenerli 1978 ile konuştum ama o da ısrarla geçiştirdi. Belli ki birbirlerini savunuyor ya da birbirlerinden çekiniyorlar. İkisi de hizmetli olduğu için birbirlerinden korkuyor olabilirler. Bazı konularda acemi olduğum için hata yaptım. Resimlerin kaynaklarını doğru belirtemedim ya da lisans problemini çözemedim. Bu nedenle bir daha resim eklemesi yapmayacağıma söz verdim. Sadece metin katkısı yapacağım dedim. Ama yine de cevap vermediler ve birbirlerini haklı çıkardılar. İdeolojik olarak ve ittifak halinde hareket ediyorlar. Sizden ricam beyaz liste üyeliği almama yardımcı olmanız ya da tekrar nasıl alabileceğimi belirtmeniz. Lisans problemi olduğu için kesinlikle resim eklemeyeceğim. Değiştirilen katkılarımı ısrarla eklemeye çalışmayacağım. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla Ekim 1917 20:47, 5 Ekim 2015 (UTC)


Merhabalar, katkılarınızı ufak da olsa biraz inceleme fırsatı buldum. Başlangıçta söyleyeyim ben "tarafsızlığın nasıl olacağına dair" bir yetkili değilim, yalnızca bu konuda bilgi birikimimi aktaran biriyim. Burada benim gördüğüm öncelik, yani "tarafsızlıktan" kasıt, bir olayı bilimsel açıdan yeterli seviyede anlatmaktır. Birkaç örnekle açıklayayım;

  • Ansiklopedik yazıların bilimsel olabilmesi için için olayın şahsi görüşler ile değil, aksine genel bir dille anlatılması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse;

Yanlış: "İşçiler, direnişe geçti ve büyük coşkuyla işgalci hükümet binasına doğru yürüyorlar. Tüm dünya onları izliyor!"

Bu şekilde yazılan yazı hikaye dili ile anlatılmıştır. Bu dil ansiklopedik bir anlatım için yanlıştır. Üstelik kaynaksız bir cümle olduğu için bu haberin doğruluk oranı bilinemez.

Doğru: "İşçilerin ayaklandığı ve hükümet binasına yürüdüğü belirtilmektedir [1]. Bununla birlikte bu haberin bütün dünya tarafından izlediği bildirilmektedir [2]."

Bu şekilde yazılan yazı ise bilimsel metotlara uygun şekilde yazılmıştır. Burada [1] ve [2] yazan kısımlar sayfanın en altında bildirilecek kaynağa ait numaralardır. Bu kaynaklar çeşitli haber siteleri, bilimsel dergiler, gazeteler, röportajlar, kitaplar, web sayfaları ve buna benzer yerler olabilir.

  • Yanlış: "XXX kişisi, abc adlı haini önce sorguda cezalandırdı, ardından onu gebertti"

Bu cümle son derece saldırgan, bilimsel yöntemle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir cümledir. Bunu okuyan kişiler bu cümleyi yazan kişinin önyargılarıyla bu cümleyi yazdığını düşünebilirler.

Doğru: "XXX adlı kişi, abc aldı kişiyi hain ilan ettiğini açıklayarak önce onu sorgulamış, ardından onu öldürmüştür"

Bu yaklaşım, olayın aktarış biçiminin tüm önyargılardan uzak olduğu, tarihsel bilim metotlarını kullanarak yapıldığı bir yaklaşımdır. Dolayısıyla doğrudur.

Bilinemez yargı: "XXX kişisinin tüm yiğitliği ile mücadelenin yılmaz bekçisi olduğu ve kararlılığı ile herkese örnek olduğu tahmin ediliyor."

Bu cümle hikaye dili ile anlatılmış ve inandırıcılığı sorgulanabilir bir cümledir. Çünkü insanlar genel anlamda görmek istediği sıfatları, düşünceleri belli kişilere monte etmeyi isteyebilirler. Bundan dolayı bu anlatım metodu bilimsel bir metot değildir. Bu tür cümlelerin doğrusu da bilinemeyeceğinden yazdığınız konudan çıkarılabileceğini unutmayın. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:16, 5 Ekim 2015 (UTC)

Lenin eserlerini meydana getirme

Merhabalar Khutuck.

Bu mesajı konu ile ilgili gördüğüm herkese atmayı istedim. Lenin şablonunda ve Lenin bibliyografyasında bulunan eksik eserlerin tamamlanması için biraz emek harcanması gerekmekte. Bunun için daha önce iş birliği proje sayfasına öneride de bulunmuştum. Buradaki arşivi oluşturabilirsek çok mükemmel bir işin ortaya çıkacağından eminim. Var olan "kırmızı" maddelerin içeriğini doldurabilirsek daha çok makale eklemeyi planlamaktayım. Ardından şablona da bir dizayn verebiliriz, fakat bu sonraki iş.

Herhangi bir makaleyi oluşturmak için diğer oluşturulan makale maddelerini referans şablon olarak alabilir ve içeriğini doldurabiliriz.

Kısacası şu an bu konuda yardım gerekli. Bu konuda yardım, emek ve özveri aramaktayım. Ne dersiniz, kolektif emekle bir şeyler ortaya çıkarabilir miyiz? --Ahmet Turhan (mesaj) 18:49, 12 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba Ahmet Turhan. Bu aralar Vikipedi'de madde yazmaya pek vakit ayıramıyorum, maalesef yardımcı olamayacağım. Bir de, lenin'in her makalesi için madde açmak bana çok mantıklı gelmedi. Diğer Viki'lerde sanırım sadece kitapların maddeleri var.--Khutuckmsj 20:43, 12 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba Ahmet Turhan öneriniz için teşekkür ederim. Mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışırım. Lenin'in eserleri gerçekten çok önemli, onlar hakkında kısa da olsa bilgi vermek gerekir. Ben de sizden bir şey rica edeceğim. Ekim Devrimi sayfasında en üstte bulunan resim lisans sorunundan dolayı kaldırıldı. O kısma uygun bir resim koyarsanız iyi olur. Teşekkürler. Orhan 1917 22:06, 12 Ekim 2015 (UTC)

  • Bu konuyu bilmiyorum ama elimden gelen ne varsa yapacağımı belirtirtmwk isterim. Tam olarak ne yapılacak biraz daha açıklarmısınuz? "PDF gibi mi yapacağız? Sadece Lenin mi?" gibi soruları cevaplarsanız memnun olurum KomutanTİTO (mesaj) 19:13, 13 Ekim 2015 (UTC)
Şu şekilde; şablonda ya da bibliyografyada yer alan "kırmızı" maddelerin içeriğini, yine şablonda yer alan daha önce yazılmış "mavi" maddeleri referans alarak doldurmak. Örneğin Çar Hükümetine adlı maddenin kaynak tasarımını referans alarak şu an "kırmızı" olan Amerikan İşçilerine Mektup adlı maddeyi oluşturmak. Bibliyografya da sağ tarafta ingilizce kaynak mevcut, gerekli ufak bilgileri (eserin kaynağı, yazılma yılı vb) buradan alarak ufak değişikliklerle aktarmaktır yapılacak olanlar. Lenin bittiğinde, diğer bir sürü felsefik ve politik kişililerin şablonunu bu şekilde yapabiliriz. Oluşturacağımız ekip ile bu daha kolay olacaktur.--Ahmet Turhan (mesaj) 08:27, 14 Ekim 2015 (UTC)

Günün maddeleri ile ilgili

Selamlar Ahmet Turhan, günün maddeleri için verdiğiniz tavsiyeler için öncelikle çok teşekkür ederim. Küçük bir konuyu belirtmek isterim. Komünizm merkezli bu kadar maddeyi arka arkaya veremeyeceğimizden aralıklarla ana sayfada yer verebiliriz. Selamlar ve iyi vikiler, Eski KA Fenerli1978 SakhalinioBuyrun beniiiim? 12:57, 22 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba Sakhalinio. Yanıtınız için teşekkür ederim, arka arkaya verilmesi gibi bir durum zaten söz konusu olmamalı, o sayfada sadece aday maddeler yer almakta ve kullanıcıların da desteğini alarak zaman içinde yayınlanabilir diye düşünmekteyim. Zira daha bir çok konu geliştirilmeyi beklemekte ve bunlar da zamna içerisinde kullanıcılara ulaştırılmayı beklemekte. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:00, 22 Ekim 2015 (UTC)

Suphi'nin bir resmi hakkında

Merhaba. Bir sorum var. Biliyorsunuz Mustafa Suphi'nin bir resmi var Ethem Nejat ve İsmail Hakkı ile birlikte. O resimden bir tane de commonsta var. ama benim sorum o değil. Sorum şu:
O resimin bir üst kısmı da var. Biz o üst kısma nasıl ulaşabiliriz? Misal şu resimde görüyorsunuz. Resmin üst tarafındaki kişiler bizde gözükmüyor. Hatta hiçbir yerde gözükmüyor. Bir tek 2012'de kurulan TKP'nin sitesinde şöyle bir resim var ama o da çizim büyük ihtimal vede onun da altı yok. Sizce bu resmi nerede bulabiliriz?
Beyaz Deriili (mesaj) 14:37, 25 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba Beyaz Deriili. Evet resmi biliyorum, ama o resimin orjinalini ben de hiç görmedim. Aklıma direkt olarak Sovyet arşivleri (Rus ve azeri sovyetleri) gelmekte, kayıtlı olarak mutlaka vardır, resmi azerive ve rusça olarak aratırsak belki ulaşabiliriz --Ahmet Turhan (mesaj) 16:22, 25 Ekim 2015 (UTC)
Ahmet Turhan Resmi Rusça isimle çok arattım internette. Azerice aratınca da ya profili yada eski Mustafa Suphi sokağı çıkıyor (yakın zamanda ismini değiştirdiler). Yani bilmiyorum, bulabilseydim gerçekten ama gerçekten iyi olurdu. Ama bir şey var, Azerbaycan'da bulabilirsek belki bu yaz eğer gidebilirim. Dayım TIR şoförü; sıkça Azerbaycan'a gidiyor. Atlarım yanına vururum yollara xd xd
Beyaz Deriili (mesaj) 16:33, 25 Ekim 2015 (UTC)

Şu kişi Niyazi Yıldızhan mı

Şu resimdeki kişi Niyazi Yıldızhan mı? Eğer öyleyse kullanacağım da.
Beyaz Deriili (mesaj) 18:08, 28 Ekim 2015 (UTC)

Beyaz Deriili, bu resmi daha önce görmedim açıkçası o yüzden kesin birşey söyleyemeyeceğim --Ahmet Turhan (mesaj) 18:29, 28 Ekim 2015 (UTC)

Telifle ilgili hatırlatma

Selamlar Ahmet Turhan, oluşturmuş olduğunuz bazı maddelerde telif sorunu gözükmete. Raboçi Put'un %78,8'i, Sosyalizm ve Savaş'ın %76,2'si, Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması'nın %48,7'si ve Otorite Üzerine'ninde %77'si telifli içerik. Lütfen ilgili yerleri düzenleyebilir misiniz? Yada içerikleri silmemiz gerekmektedir. Selamlarımla, iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 03:59, 20 Ekim 2015 (UTC)

Uyarınız için teşekkürler Fenerli1978, düzenlemeyi yaptım. Şu an ki durum yeterli midir? --Ahmet Turhan (mesaj) 09:54, 20 Ekim 2015 (UTC)
Bir de Tartışma:Devrimin Temel Sorunlarından Biri'nde yer alan VikiProje Edebiyat şablonunu diğer tüm eserlere (oluşturduğum Marx ve Lenin eserlerine) aktarabilir miyiz? Zira yazılan ve taslak halde olan bir sürü kitap tanıtımı ve makale maddesi bulunmakta. --Ahmet Turhan (mesaj) 09:58, 20 Ekim 2015 (UTC)
Selamlar Ahmet Turhan, öncelikle bana mention vermişsiniz ama Kullanıcı mesaj:Fenerli1978'i kullanırsanız bana bildirim gelmiyor. Kullanıcı:Fenerli1978'i kullanmanız gerekmekte. Telifler halolmuş görünüyor. Vikiproje için ise her esere yapabilirsiniz. Hatta başka vikiprojelerede uygun olursa ekleme yapabilirsiniz. Mesela filmi çekilmiş bir romana hem edebiyat hemde sinema vikiproje şablonu ekleyebilirsiniz. Ayrıca sizinle aynı paralelde katkılarda bulunan Orhan 1917 ile temasa geçerek SSCB vikiprojesi bile oluşturabilirsiniz gibi geliyor bana. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 04:54, 21 Ekim 2015 (UTC)
Selamlar Ahmet Turhan, maalesef telif sorunlarınız devam etmekte. Bu konu ile ilgili size son bir hatırlatma yapmak isterim. Telifli fotoğraflar ve yazılar vikipedi yer alamaz! Petra Herrera 74.6, Barış Sorunu sayfasında ise s1oganının sözcüğündeki yanlışlık bile şurası ile aynıdır. Lütfen bu tip değişikliklere devam etmeyiniz. Selamlarımla, iyi vikiler, Eski KA Fenerli1978 SakhalinioBuyrun beniiiim? 02:49, 7 Kasım 2015 (UTC)
Tekrar merhaba Sakhalinio. Uyarılarınız için tekrar çok teşekkür ederim, aynı hataları bir daha yapmamak adına bu uyarılarınızı dikkatle okumakta ve çözümler üretmekteyim. Dolayısıyla bu hataları öğrenirken şahsım adına bilgi kazanmam açısından size teşekkür ederim. Biraz şaşırmakla birlikte biraz sinirlendiğinizi gördüm: "son bir hatırlatma yapmak isterim" "yer alamaz!" cümleleri beni bunu düşünmeye itti, umarım böyle değildir, "kişisel" bir hata söz konusu ise affola, fakat viki dünyasına katkılar sunarken aynı zamnada birçok şeyi öğreniyoruz da. Öğrendiğim ve tekrarını sunduğum şeyler de aslında bu resim olayı ile ilgiliydi. Telif şablonu ile ilgili daha önce yüklediğim fotoğraflardan birini örnek alarak bu "atıf" kapsamında bir lisans olabileceğini öngörmüştüm, bu sebeple aynı durumu söz konusu resimlerde uyguladım. Dolayısıyla "sinirlenecek" bir art niyet söz konusu değil :) bir uyarı ya da yardım ile konunun üstesinden gelinebilir. Siz de kabul edersiniz ki çünkü daha açıacağım bir çok konu ve madde var, bu maddelerde (istemesek bile) bu gibi sorunlarla karşılaşmamız mümkün. Ve bu sorunlar öğrenme ile birlikte ufak değişikliklerle çözülecektir.
Bahsettiğiniz Petra Herrera ve Barış Sorunu adlı maddelerde değişiklikler yaptım herhalde şu an bir sorun gözükmüyor, eğer hala sorun devam ediyorsa bunu da çözmeyi elbette isterim. Desteğiniz ve yardımlarınız için teşekkürler. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:22, 7 Kasım 2015 (UTC)
Selamlar Ahmet Turhan, hatalar sürekli olunca maalesef sıkıntılar çıkabiliyor. Misal mesajlaşmamızdan sonra yine Petra Herrera sayfası için yüklemiş olduğunuz dosyayı eşsiz tarihi görüntü lisansı ile etiketlemişsiniz. Bu fotoğrafı eşsiz tarihi görüntü kısmına sokan nedir? Kişinin öldüğü bilinmediği için promosyon lisansı ile lisanslayamadığımızdan muhtemelen bu yolu tercih ettiğiniz lakin seçtiğiniz yol doğru yol değildir. Sizin buraya katkı vermeye çalıştığınızı ve insanlara daha fazla bilgi vermek istediğinizin farkındayım ancak bunu bu yolla yapmak politikalara uygun değildir! Lütfen bu konulara dikkat ediniz. Saygılarımla, iyi vikiler, Eski KA Fenerli1978 SakhalinioBuyrun beniiiim? 14:31, 8 Kasım 2015 (UTC)

Lenin maddesi hakkında

Tabikide zevk duyarım el birliği ile güzel birşeyler çıkarabiliriz kontakta olalım gerekli araştırmalara başlayalım siz nereye kadar geldiniz?--Lucky Lucianom 16:42, 27 Ekim 2015 (UTC)

Erhfb, yapılması gerekenler şimdilik Lenin şablonunda ve Lenin bibliyografyasında bulunan eksik eserler. Yapılan madde şablonlarını kopyalayıp içeriğim iilgili maddeye göre düzenlemek gerekmekte.
Ayrıca ikinci olarak Marksizm-Leninizm maddesine epey emek vererek kaliteli bir hale getirdim ve bu maddenin Kaliteli maddeler statüsüne kavuşabilmesi için aday gösterdim. Maddeye katkılarınızı ve kaliteli olabilmesi için görüşlerinizi beklemekteyim.--Ahmet Turhan (mesaj) 17:41, 27 Ekim 2015 (UTC)
Erhfb en son dönmediniz, katkılarınızı beklemekteyim. --Ahmet Turhan (mesaj) 02:04, 8 Kasım 2015 (UTC)
İlgilenme fırsatı bulamadım kusura bakmayın son 2 gündür araştırmalarıma başlayabildim bu hafta içerisinde dönüş yapacağım ayrıca Marksizm leninizm maddesini inceledim emeklerinize sağlık oyum olumlu yönde olacak.vesselam--Lucky Lucianom 19:38, 10 Kasım 2015 (UTC)

Erhfb, ayrıca Juche Kulesi maddesi de aynı şekilde kaliteli madde statüsü için aday. Aynı şekilde desteklerinizi, katkılarınızı ve aday sayfasındaki görüşlerinizi bekliyorum.--Ahmet Turhan (mesaj) 06:38, 15 Kasım 2015 (UTC)


Wikipediya Kurdi

Slm heval tev li wikipeciya kurdi ji bibe Xwedêda Ozyilmaz (mesaj) 23:22, 6 Kasım 2015 (UTC)

Merhaba Xwedêda Ozyilmaz, Kürtçem yeterli seviyede olmadığı için mesajlaşmayı Türkçe yapmayı önermekteyim.--Ahmet Turhan (mesaj) 23:27, 6 Kasım 2015 (UTC)

Kürtçe vikipediye de katki saglasan iyi olur'

Tabi elinden ne kadar gelmisse

Malesef Kürtçem "bilimsel makale yazacak kadar" yeterli olmadığı için, bunu gerçekleştiremeyeceğim.--Ahmet Turhan (mesaj) 23:39, 6 Kasım 2015 (UTC)

Madde statüsü

Merhaba Myrat, size bir sorum olacak. Herhangi bir maddeyi kaliteli ya da seçkin madde adayı gösterdikten sonraki süreç nasıl işlemektedir? Ne kadar sürede bu karar verilmekte ve bu kararın uygulanması nasıl olmaktadır, bu konu hakkında bilgi almak istemekteyim, bana yardımcı olur musunuz? --Ahmet Turhan (mesaj) 00:59, 12 Kasım 2015 (UTC)

Selamlar. Normalde seçkin/kaliteli madde adaylıkları sanırım 1 ayda sona eriyor ama son yıllarda bu adaylık tartışmalarına kullanıcılar tarafından pek fazla rağbet gösterilmemeye başlandı. Haliyle bu zaman dilimi bazen aylarca sürüyor, aylarca adaylıklar sonuçlandırılmayı bekliyor. Burada seçkin bir maddenin nasıl olacağı anlatılmış. Özellikle 1 numaralı madde seçkin içeriğin en önemli olmazsa olmazı. Seçkin madde adaylığını ise buradaki yönergeleri takip ederek yapabilirsiniz. Ayrıca fikir vermesi açısından seçkin madde statüsündeki maddelere de bir göz atmanız yararlı olacaktır.

Yani kısaca siz üzerinde çalıştığınız sayfayı aday gösterdikten sonra iş, değerlendirmeleri için diğer kullanıcılara kalıyor. Siz bu süre içerisinde sadece bekliyor veya adaylık sayfasında belirtilen eleştirilere cevapta bulunuyorsunuz. Onların destek ve karşı oylarına göre de seçkin/kaliteli madde sorumlusu karar verip, size sonucu bildiriyor.--Myrat ileti 01:27, 12 Kasım 2015 (UTC)

Anladım. Dediğim gibi son zamanlarda bu adaylık süreçleri baya uzun sürüyor. Siz madde adaylığını 22 Ekim 2015'te göstermişsiniz ancak 1 yıldır karara bağlanmayı bekleyen adaylıklar bile var maalesef. :) Bu arada adaylığınız Vikipedi:Haber şablonunda yer almıyordu, ekledim şimdi. Böylece topluluk ilgi gösterir adaylığa sanırım. En yakın zamanda karara bağlanır umarım adaylık. İyi çalışmalar.--Myrat ileti 01:46, 12 Kasım 2015 (UTC)

Hoş geldiniz Ahmet Turhan!

Vikipedi
Vikipe-tan
Vikipe-tan

Davet..
Gelin bize; bilgiye destek verin!

Maddeler üzerinde düzeltme yapmanız dikkatimizi çekti. Vikipedi, sizin ve bizim gibi gönüllü kullanıcıların katkılarıyla gelişen bir "özgür ansiklopedidir". Ancak sistemimizin yapısı gereği, kayıtlı kullanıcı olsun ya da olmasın, her isteyenin kurallar çerçevesinde dilediği değişikliği yapması olasıdır.

Bu durum; vandalizm amaçlı yıkıcı değişikliklerin yanı sıra, deneme amaçlı değişiklikleri de gündeme getirerek; maddelerin yapılarının bozulmasına yol açabilmekte. Bunları düzeltmek de yine biz kullanıcılara düşüyor. Vikipedi'nin yeni son değişiklikler devriyelerine gereksinimi var; bize katılmayı düşünürseniz, bilgiye ücretsiz ulaşmanın gelişimine yararınız dokunacaktır. Ayrıntılı bilgi almak için buraya bakabilir ya da size bu iletiyi yollayan kişi ile bağlantı kurabilirsiniz. Eğer devriyelik ölçütlerini sağlıyor ve gönüllü iseniz Devriyelik başvurusu sayfasından başvurunuz yapabilirsiniz. Yardımlarınız için teşekkürler.

Gönüllü kullanıcıların katkılarıyla bilgiye ücretsiz erişilmesini sağlayan özgür ansiklopedi Vikipedi'ye destek olun, sevgiler. - Diyapazon, 17:24, 15 Kasım 2015 (UTC)
İlginiz için teşekkür ederim Diyapazon, fakat Viki'ye ayırdığı zamanı maddeler oluşturmaya ve oluşturduğum maddeleri kaliteli yapmaya harcamak istemekteyim. Zira yapılacak bir çok hedef hala yapılmayı beklemekte. Bununla birlikte yine de layık gördüğünüz için çok teşekkürler. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:39, 15 Kasım 2015 (UTC)
Sizden hiçbir şey yapmanızı istemiyoruz. Yanlış anlaşılmasın. Katkılarınıza devam edin, hiçbir değişiklik olmadan. En azından ilgi alanınız olan konularla ilgili yapılan değişiklikleri zaman zaman kontrol eder, olumlu değişiklik ise onaylar, kötü niyetli ise geri alırsınız. --Diyapazon, 17:46, 15 Kasım 2015 (UTC)
Diyapazon, bunu aslında zaten yapmaktayım. Yani bu değişikleri zaten elimden geldiğince kontrol etmekteyim. Yalnızca zamanı doğru kullanmak adına bunu söyledim. Yani şöyle ki; bir madde açacağım ya da bir maddeyi kaliteli hale getirmek için harcamayı düşündüğüm zamanı "Acaba değişiklikleri kontrol mü etsem?" sorusuyla heba etmemeliyim diye düşünmekteyim. Zira, bahsi geçtiği gibi, tüm katkılar bilginin kuşaktan kuşağa özgürce aktarılabilmesi için, teşekkürler. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:55, 15 Kasım 2015 (UTC)
Peki, anladım. Sizi zorlamış gibi olmadım umarım --Diyapazon, 17:59, 15 Kasım 2015 (UTC)
Hiç olur mu Diyapazon, dostça selamınızı içimde hissettim. Ama eğer illa borçlu olduğunuzu düşünüyorsanız katkı sunulmayı bekleyen maddelere katkı sağlayabilir bana yardım edebilirsiniz, ona hayır demem :) --Ahmet Turhan (mesaj) 18:11, 15 Kasım 2015 (UTC)

@Diyapazon, bu devriyelik görevi için nereye başvurmam gerek, benim ilgilendiğim alanlarla ilgili yardımlarda bulunmak istiyorum, çünkü çok fazla bekleyen madde olduğunu görmekteyim. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:13, 2 Aralık 2015 (UTC)

Vikipedi:Devriyelik başvurusu sayfasından yapabilirsiniz. --Diyapazon (mesaj) 17:15, 2 Aralık 2015 (UTC)

Madde nasıl olmuş

Şu madde nasıl olmuş? Bu arada eğer madde hakkında bir bilginiz varsa katkılarınızı bekliyorum
Beyaz Deriili (mesaj) 16:24, 17 Kasım 2015 (UTC)

Beyaz Deriili, faydalı bir konu ama başlık gereksiz uzun gibi geldi bana. "Efraim Elrom'un infazı" şeklinde olsa daha uygun bence. Bir de maddede hiç kaynak yok, basılı kaynaklardan olması çok daha uygun olmakla birlikte derhal eklenmesi gerek, yoksa forum ya da sözlük yazısı gibi olur. Bu değişiklikler yapılınca sayfaya bağlantılar kısmını da ekleyip, maddenin ulaşılabilirliğini artırırız fakat öncelikle uygun ve "bilimsel" bir zemine çekmemiz gerekmekte. Ben böyle düşünmekteyim. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:33, 17 Kasım 2015 (UTC)
Maddeye yazılı kaynakları referans kısmına verdim. Ben kaynak ekleme nasıl yapılıyor hala beceremedim onu. Bu arada Efraim Elrom İnfazı taraflı gibi duruyor. Efraim Elrom Olayı isimli maddeyi bu maddeye yönlerdim zaten. Efraim Elrom olayı yazın bu madde çıkacak. Sorun olmaz.
Beyaz Deriili (mesaj) 16:41, 17 Kasım 2015 (UTC)
Beyaz Deriili, "Olayı" şeklinde olsa bile daha temiz duracağı kanaatindeyim. kaçırılıp öldürülmesi şeklinde bir madde örneği daha önce hiç görmedim (diğer dillerdeki vikiler de değil) Hem olayın kaçırılıp öldürülme bahsini neden başlıkta verme gereği duyuyoruz ki, bu zaten alt kısımda verilebilir. Örneğin bu şuna benziyor: Lenin'in vurulması maddesi yerine "Lenin'in tabancayla vurulması" gibi başlığı fiiller ile uzatmanın bir gereği yok bence.
Kaynak verme olayına gelince, Marksizm-Leninizm maddesinde dipnotlar ve kaynaklar kısmını epey uğraşarak yapmıştım, bu size referans olabilir. Hemen bu yazı yazdığınız yerin üst kısmında (bir kullanıcıya mesaj yazarken gözükmez, herhangi bir maddedeyken görebilirsiniz) "Gelişmiş" yazısının hemen solunda kitapçık işaretiyle önce kaynak metnini işaretleyip bu butona basarak kolayca referans verebilirsiniz. Ya da pratik olarak <ref>Kaynak metni</ref> kodunu kullanabilirsiniz. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:03, 17 Kasım 2015 (UTC)
Bildiriyi kaynak verdim. Oluyor. Diğerini de veririm.
Beyaz Deriili (mesaj) 17:07, 17 Kasım 2015 (UTC)

Hakkında en çok eser yazılan ilk 100 kişi

Selam Ahmet Turhan. Bu konunun kaynağını sormuşsunuz. Esasen ben de bu konuya tesadüfen rastladım. Siz de görmüşsünüzdür ki konu hakkında Rusça ve Azerice sayfalar açılmış. O sayfalardan çeviri yaparak Türkçe sayfa açtım. Kaynak olarak belirtilen sayfa herhalde Kongre Kütüphanesi'nin resmi giriş sayfası. Bu imzasız yazı 1917 Ekim Devrimi (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

@1917 Ekim Devrimi, bana kalırsa bu konunun kaynağı gerekli, çünkü 3. sırada atıf almak çok büyük bir iddia, o yüzden bu konuyu iyi araştırmalı. Ben de bu konu hakkında maddelere atıf yapmak istiyorum, fakat kaynak olmadığı için şimdilik altı boş görünüyor, altını doldurmak gerekli. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:51, 20 Kasım 2015 (UTC)

Üçüncü sırada derken herhalde Lenin'i kast ediyorsun. Ama o konuda en ufak bir şüphem yok. Çünkü yıllar önce gazetelerde buna benzer bir haber çıkmıştı. Haberde hakkında en çok eser yazılan kişiler listesinde de Lenin üçüncü sıradaydı, fakat ilk sırada İsa vardı. Yaşayan insanlar sıralamasında ise Mihail Gorbaçov bulunuyordu. Ama bu haber 15 yıl kadar önceydi. Yeni eserlerin yazılmasıyla elbette sıralama değişebilir. Ama gazetelere de pek güven olmaz. Bu kaynak daha güvenilirdir. Kullanıcı:1917 Ekim Devrimi

@1917 Ekim Devrimi, benim bilgime göre İsa olayı, diğer kişilerin atıfları değil, "Kitabı en fazla dile çevirilen kişi" ünvanı. Marx'ın Komünist Manifesto eseri İncil'den sonra en çok dile çevrilen eser ünvanına sahip, ama bu konu, bu maddede yer alan en çok atıf alan yazar kısmıyla ilgili değil. Lenin'in dünyada atıf alan 3. kişi olması (ve Marx'ın birinci olması), maddelerimize kaynak teşkil edebilmesi için bilimsel bir kaynağa sahip olmalı, tek önemsediğim nokta bu. Çeşitli görüşleri savunabiliriz ya da tartışabiliriz ama bilimsel yönteme sadık kalmak için bu bahsi geçen kongre kütüphanesinde bir kaynağa atıf yapmamız gerekli, bu kaynak nerededir? Azerice ve Rusça dillerinde de sadece ana sayfaya atıf yapılmış, orada böyle bir liste yok. Kısacası o listenin kaynağı gerek bize --Ahmet Turhan (mesaj) 22:16, 20 Kasım 2015 (UTC)

THKP-C maddesi hakkında

THKP-C'nin tüzüğünü ekledim de bir de kaynak verdim. Olmuş mu?
Beyaz Deriili (mesaj) 14:54, 24 Kasım 2015 (UTC)

@Beyaz Deriili, benim bildiğim bu tür öğeler tamamen maddeye iliştirilmiyor. Mesela CHP maddesine tüzüğün hepsini koysak madde çok uzun ve gereksiz bir hal alır. Burada da gördüğüm kadarıyla madde kısa ansiklopedik özellikten çıkmış tüm kitabi bilgilerle donatılmış gibi duruyor. Eğer kaliteli bir madde yaratmak istiyorsanız, o tüzük maddelerini derleyip kendi cümlelerinizle "şurda şurda şunu amaçlamıştır şeklinde" yapmanız bence daha doğru. Mesela ben şöyle yapmıştım (not 5 ve not 6), 1936 anayasa maddelerini dipnot şeklinde vermiştim. tüm anayasa maddelerini aynı konu içerisine yazmak çok kötü bir görünüme sebep olurdu. Sizde buna benzer yapabilirsiniz bence. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:06, 24 Kasım 2015 (UTC)

Kızıl Siyasi Üsler

Sayın Ahmet Bey,

Marksizm-Leninizm başta olmak üzere, sol literatüre ait pek çok bilgi ve belgeyi Vikipedi'ye kazandırdığınız için bilgiye aç bir insan olarak minnettarlığımı sunarım.

Acaba, eğer bilginiz varsa, Kızıl Siyasi Üsler adlı Mao Zeodung'a ait olduğunu bildiğim teoriyi açıklar ve Vikipedi'ye kazandırarak, konuyu aydınlatabilirseniz memnun olurum.

Saygılarımla Merhabaviki (mesaj) 17:13, 30 Kasım 2015 (UTC)

Merhaba @Merhabaviki, Kızıl Siyasi Üsler teorisi Maoist ideolojide yer alan bir teoridir, şehir merkezlerine uzak köylerde ve kırsal kesimlerde köylüleri örgütleme üzerine kurulu bir teoridir. Söylediğiniz ve hatırlattığınız çok uygun olmuş, işlerim bittiğinde bu maddeyi derhal bilimsel katkılar sunarak oluşturacağım. Hatırlatmanız için çok teşekkürler.
Ayrıca bahsini verdiğiniz ve madde statüsü olması amacıyla oluşturduğum Juche Kulesi, Marksizm-Leninizm ve Antikomünizm maddeleri hala adaylık sürecinde. Adaylık sayfaları bu, bu ve bu). Maddenin daha hızlı statüye kavuşabilmesi için katkılarınızı, desteklerinizi ve aday sayfalarındaki görüşlerinizi görüşlerinizi bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:20, 30 Kasım 2015 (UTC)
İstek yapıldı Yapıldı Kızıl Siyasi Üs @Merhabaviki --Ahmet Turhan (mesaj) 20:48, 30 Kasım 2015 (UTC)

Mimari hakkında

Merhabalar. Kuzey Kore ile ilgili maddelerden bazı kategorileri çıkardığınız görülüyor, bunu tartışmaya açmak ve konunun hakimiyeti açısından hatalı olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü silinen "Mimari" özelliklerde olan maddelere atıf (özelikle tarihsel mimari) yapılmakta ve özellikle "kore mimarisi" için örnek kaynak aranırken bu maddede sözü geçen eser kastedilmektedir. Dolayısıyla bu kategorileri kaldırmak yanlıştır. Buna benzer durum bir ülke tarihine mal olmuş yapıların "tarih kategorisinden de çıkarılmaması gerektiğine inanmaktayım, çünkü bilimsel atfın bu eserleri de kapsamaktadır.

Ayrıca titiz çalışmalarınız için size teşekkür ederim. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:29, 4 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba. Kategorilendirme yapılırken, mümkün olan en dar kapsamlı kategorileri eklemekteyiz. Şu örnekle durumu açıklamak gerekirse, "Kuzey Kore'deki kütüphaneler" kategorisi zaten "Kuzey Kore'de kültür" ve "Kuzey Kore'deki yapılar" kategorilerinin bir altında bulunuyor. Dolayısıyla "Kuzey Kore'deki kütüphaneler" kategorisi eklenen bir madde, bu üstteki iki kategorinin zaten içerisinde. Ayrı olarak bu iki kategoriyi de maddeye eklememiz gerekmekte. Benzer şekilde "1982'de tamamlanan yapılar" kategorisi "1982'de mimarlık" ve "1982'de kurulan kuruluşlar" kategorinin bir alt kategorisi. "Komünist kuruluşlar" kategorisi, "kuruluş" (organizasyon/kurum) olan maddeler için kullanıldığından kaldırıldı. Kütüphane bir yapı, bir kuruluş değil. Yapılar, "x tarihi" kategorilerinde de yer almamakta, zira bu kategoriler geçmişte yaşanan olayları/etkinlikleri içeren kategoriler.--RapsarEfendim? 10:36, 4 Aralık 2015 (UTC)

Tebrikler

Selam Ahmet Turhan, yeni devriyelik görevinizde başarılar. Başlamadan önce birkaç hatırlatma yapmak istiyorum. Öncelikle aşağıdaki yönerge ve politikaları yeniden okumanız sizin için faydalı olabilir:

Bunlarla ilgili anlamadığınız herhangi bir yer varsa bana, herhangi bir devriyeye ya da hizmetli arkadaşlarımdan birine sorabilirsiniz. Size yardım etmekten zevk duyarız.

Şimdi buraya kadar her şeyi anladıysanız okuyucuya gösterilmeden önce devriyeler tarafından incelenmeyi bekleyen değişiklikleri Özel:BekleyenDeğişiklikler sayfasından incelemeye başlayabilirsiniz. Özel:Doğrulamaİstatistikleri sayfasından çalışkan devriye arkadaşlarımızı görebilirsiniz. Her değişikliği kabul etmek ya da reddetmek zorunda değilsiniz. Anlamadığınız veya emin olamadığınız değişikliği pas geçiniz. Böylece konunun uzmanı bir arkadaşımız ilgilenebilir. Özel:Tercihler#mw-prefsection-gadgets sayfasında işinizi kolaylaştırabilecek bazı küçük programlar var. Gerekçe yardımcısı bunların olmazsa olmazı diyebiliriz.

Eskiden beri bekleyen değişiklikleri incelemek dışında yeni eklenen katkıları da canlı olarak takip edebilir ve kontrol edebilirsiniz. Vikipedi:Huggle programı bunu yapmanızın en kolay yolu. Program bir değişikliği geri aldığınızda kullanıcıya uygun bir uyarı mesajı da gönderiyor. Ayrıca programda diğer çevrim içi Huggle kullanıcıları ile fikir alışverişi yapabileceğiniz bir chat penceresi de var.

Çok konuştum biliyorum. Haydi kolay gelsin. :) -- OkanfanEvet benim? 07:44, 5 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba, @Okanfan geç yanıt verdiğim için çok üzgünüm, hepsini bol bol okuyacağımdan emin olabilirsiniz, kendi alanımla ilgili bilgi birikimim doğrultusunda yapıcı davranışlar sergileyeceğimden emin olabilirsiniz. Tüm ilginiz için teşekkür ederim. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:15, 7 Aralık 2015 (UTC)

Ahmet Muharrem Çiçek maddesi olmuş mu

Ahmet Muharrem Çiçek ile ilgili bir başlık açtım. Olmuş mu? Beyaz Deriili (mesaj) 16:31, 6 Aralık 2015 (UTC)

@Beyaz Deriili, propaganda ve hikaye dili, ansiklopedik dile çevrilmelidir diye düşünmekteyim. Fazla değiştirmedim ama hala düzenlenmesi gerek, ansiklopedik dil hikaye tarzında anlatılmakta ve bu kötü bir durum oluşturmakta. Ayrıca sadece tek bir kaynaktan alındığında sadece oranın dili hakim oluyor, daha fazla kaynak da taramak gerekli. --Ahmet Turhan (mesaj) 00:35, 7 Aralık 2015 (UTC)
Sayın Ahmet Turhan maddede propaganda yapmadım, hatta mümkün olduğu derecede propagandadan uzak kaldım. Lakin yine de yaptığınız değişikliği anlıyorum. Ama değişiklik yaparken maddeden bazı şeyleri koparmışsınız
  • 1) Örgüt içinde Apo olarak anılmaktaydı diye değiştirmişsiniz. Eski hali örgüt içinde Kod Adı Apo'ydu olarak değiştirilmeli diye düşünüyorum.
  • 2) Kaypakkaya ile ilgili dipnotta yaptığınız değişikliği sorgulamıyorum sadece soruyorum çünkü yanlış biliyor olabilirim; Kaypakkaya işkenceler fayda etmeyince vurularak öldürülmedi mi? Çünkü ben öyle biliyorum. Ve eğer yanlış bilmiyorsam niye değiştirdiniz?
  • 3) İstanbul Bölge Komutanı kelimesini İstanbul Bölge Sorumlusu yapmışsınız herhalde propaganda yaptığımı sandınız bilmiyorum ama TİKKO liderleri için burjuva medyası da TİKKO Komutanı lafını kulanır. Ama buna çok takılmayacağım. Yanlış anlaşılabilir öyle kalsın.
  • 4) 21 Ocak'ta Meral Yakar'ın, 24 Ocak'ta Ali Haydar Yıldız'ın öldürülmesi ve kısa bir süre sonra İbrahim Kaypakkaya'nın yakalanmasıyla örgütün aldığı büyük darbeleri sarmak ve tekrar diriltmek için bir dizi faaliyet başlatır. Bunlardan biri de 19 Mart'ta düzenleyecekleri toplantıdır. diye yazdığımı Yakar, 21 Ocak 1973 tarihinde devlet güçleriyle girdiği çatışmada öldürülür. Ardından kısa bir süre sonra İbrahim Kaypakkaya da yakalanır şeklinde yapmışsınız. Aslında burada değişikliğe değil Ali Haydar'ı çıkarmanıza anlam veremedim. Ali Haydar'ın öldürülmesi o dönemin TİKKO'su için bayağı ağır bir darbeydi. Yani yanlış anlamayın benim derdim burada niye benim yaptığımı değiştiriyorsunuz ben en iyisini yapıyorum değil niye bilgiyi çıkarttık? Dediğim gibi ağır bir darbeydi.
  • 5) Kutsiye'nin felç kaldığı kısmı niye çıkardınız. Eğer sorun kaynak türü bir şeyse gayet rahat bulunup konur.
  • 6) Meral Yakar'a olan kırmızı yazıyı kaldırmasaydınız keşke. Zira kendisinin de maddesini yakın zamanda açacaktım.
Dediğim gibi sorun maddeyi değiştirmeniz değil benim merak ettiğim şu yukarıda söylediğim şeyler.
Beyaz Deriili (mesaj) 15:23, 7 Aralık 2015 (UTC)

Tekrar merhaba @Beyaz Deriili, emekleriniz çok değerli, nitekim son derece güzel bir madde oluşturmuşsunuz. Fakat ben size kesinlikle propaganda yaptınız demedim, maddedeki içerikte daha çok "hikaye ve propaganda dili" hakim dedim. Bu sebeple bu tür siyasi örgütlerde faaliyet gösteren kişileri anlatırken dikakt etmek gerekli, zira böyle bir dil genelde kullanılıyor ve "karşı taraf"tan biri okuduğunda fazlasıyla antipati oluşturuyor.

Tabiki siz nasıl uygun görürseniz öyle olmalı, ben şu şekilde olmasını tercih ettim;

  • 1) "Örgüt için kod adı" bir burjuva tabiridir ve dolayısıyla burjuva sınıfından olanlara "taraf" bir tanımlamadır. "Kod adı" tabirini kullandığımız zaman legal ve illegal tanımı yapmış oluruz, fakat kime göre legal kime göre illegal? Bu tür öğelere düşman kişiler bile "örgüt içinde anılma" yapısını doğruluğunu kabul eder, ben bu yüzden söyledim. Haberlerde görebilirsiniz yani "kod adı x olan terörist yakalandı" diye, herkes bu şekilde bakmak zorunda değil, ben bu sebeple sıfatı yalnızca "olağanlaştırdım"
  • 2) Bu söylediğiniz madde Kaypakkaya ile ilgili, yani orada bu olayı genişçe açıklayabilir ve anlatabiliriz, fakat burada ana konu Çiçek olduğu için, herhangibir okuyucu onun ölümünün aynı tarihlere tekabül ettiğini bilse bence kafidir, ama tabi siz bilirsiniz.
  • 3) Komutan, askeri başarıyla ilgili olan birşey, dolayısıyla yeni kurulan ve faaliyet gösteren birinin komutan olarak anılması bence sağlıklı değil. Örneğin Mahsum Korkmaz örgüt içinde komutan olarak anılır çünkü kendi içinde asker bir başarı elde etmiştir, fakat burada böyle bir durum söz konusu değil. Çok de önemli değilş bana kalırsa, "sorumlu" tabiri ne onu yerer ne de över, bence tam karşılığı oldu.
  • 4) Ali Haydar ile ilgili herhangi bir bir ön bilgi olmadığından onu kısa vadede düzenlenmesi için çıkarmıştır. Ali Haydar'ın maddede daha önce bir bağlantıs ıyok, onu kurduktan sorna bahsetsek bence daha mantıklı. Ve bundan öte TİKKO bağlantısında çok daha ayrıntılı anlatılabilir, burada sadece belli bir döneme ait tek yerde geçiyor. "Ali Haydar nerden çıktı şimdi" sorusu akla gelebiliyor bence, örneğin lsie yıllarında ntanıştığı biri olsa daha nce bunu yazıp bağlanılabilir ama o şekilde fazlasıyla kopuk oluyor. En azından örgüt içinde tanıştığından dahi bahsedilebilir bence.
Bu arada tam olarak hikaye dilinden kastım bakın bu bahsettiğiniz cümleydi: "Yakar, 21 Ocak 1973 tarihinde devlet güçleriyle girdiği çatışmada öldürülür. Ardından kısa bir süre sonra İbrahim Kaypakkaya da yakalanır" Öldürülür, yakalanır.. diye devam ediyor. "Sonra mutlu olmuşlar" diyesim geliverir benim hep böyle cümle bitişlerini okuyunca :) Bu tür olay cümleleri ansiklopedik tespit cümlelerine çevrilmeli bana kalırsa, söylemek istediğim tam da bu.
  • 5) Kaynak olsa tabiki daha iyi de, orada çok fazla kopukluk vardı. Bir daha yazıyorum cümle tam şöyleydi: "Muharrem kelepçesine ateş açar. Belli bir süre çatışır lakin mermisi biter. Bunun üzerine silahını parçalar. Muharrem çatışma sonucu ağır yaralanmış, Kutsiye ise isabet eden bir kurşun sonucu felç kalmıştır." Kutsiye de nerden çıktı? daha önce sadece oyalıyordu, çatışmada kısmıdna bağlanmadı bile, en son oyalarken bir anda (polis ateş dahi etmeden) felç olduğu bilgisi var. Yani orada tamamen kopukluk olduğunu düşündüğüm için bir düzenlemeye gittim.
  • 6) Bilmiyordum, sadece şık durması için yapmıştım, tabiki bağlantı olması daha güzel :)

Bir de son olarak bir yerde bir isim kullanıldığında, ilk yerde Adı soyadı, ondan sonraki ikinci, üçüncü dördüncü vb yerlerde soyadı kullnılır benim akademik bilgim bu yönde, Dolayısıyla söz konusu madde örneğinde "Muarrem" yerine "Çiçek", diye başlanması uygundur. Ya da Kutsiye yerine Bozoklar gibi --Ahmet Turhan (mesaj) 15:49, 7 Aralık 2015 (UTC)

Anladım o zaman. Yani siz böyle söyleyince dedikleriniz elbetteki mantıklı geliyor. Peki. Kolay gelsin, iyi vikiler.
Dip Not: Tekrardan soruyorum Kaypakkaya'nın ölümü hakkındaki bilgim yanlış değil, değil mi? Beyaz Deriili (mesaj) 16:28, 7 Aralık 2015 (UTC)

Benim bilgim birkaç ay süren aylık sorgulama sonunda bilgi vermeyince ve parmaklarının ve ayaklarının kesildiği ve mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman kala öldüğü. Bu bilginin ayrıntılı kısmına ulaşılması güç, yalnızca o dönemdeki askeri sorgu timi bilginin en doğru biçimini verebilir kanımca. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:33, 7 Aralık 2015 (UTC)

Benim bilgimse çatışmada botlarını kaybettiği halde (ne sebeple kaybetti bilmiyorum) karda çıplak ayak yürütülür. Ayak parmaklarının birkaçı kangren olduğu için kesileceği söylenir; kabul etmez. Bunun üzerine yemeğine ilaç atılıp etkisiz hale getirilir ve birkaç ayak parmağı (rakam verip sonradan mahçup olmak istemem ama 3'ten fazlaydı yanlış hatırlamıyorsam) kesilir. Yaklaşık 3 ay kadar süren bir işkence dönemi sonucu bilgi vermediği için kafasına kurşun sıkılarak (bunu yanlış hatırlamıyorsam FKBC de mi ne okumuştum kafaya sıkılan kısmından tam emin değilim ama ateş açıldığını biliyorum) öldürülür. Kasıkları dahil vücûdunun birçok yeri parçalanmıştı (ve yine yanlış hatırlamıyorsam kafası da kesikti ama bu abartı olabilir malum yüceltirken fazlaca yücelten bir topluma sahibiz). Hatta babası anlatırdı oğlumun param parça cesedini aldım götürdüm bir hamalı tabutu taşıması için tuttum hamal sordu ne bu diye bende oğlum var içinde öğrenciydi burada hapishanede öldürüldü dedi hamal ağladı ben para almam benden yana helal olsun dedi gibi bir şeydi. Ararsak çok rahat buluruz bu kısmı. Neyse iyi vikiler, sizin de zamanınızı aldım umarım sorun değildir.
Beyaz Deriili (mesaj) 19:49, 7 Aralık 2015 (UTC)

İşte tek sorun bunları kaynaklandırmakta, umarım anlaşılabiliyorumdur :) --Ahmet Turhan (mesaj) 20:30, 7 Aralık 2015 (UTC)

İbrahim Kaypakkaya maddesi için bir kişi bilgi kutusu hazırladım

İbrahim Kaypakkaya
Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist
1. Genel Sekreteri
Görev süresi
1972 - 18 Mayıs 1973
Yerine geldiği Yok (Makam oluşturuldu)
Yerine gelen Süleyman Cihan
Kişisel bilgiler
Doğum 1949
Karakaya, Sungurlu, Çorum
Ölüm 18 Mayıs 1973
Diyarbakır Cezaevi, Diyarbakır
Partisi Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist
Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi
Türkiye İşçi Partisi
Bitirdiği okul İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi
Mesleği Yazarlık
Özel öğretmenlik
Takma adı İbo
Hamza

Görmüş olduğunuz benim hazırladığım. Normalde var olanı da maddeden görebilirsiniz. Sizce ekleyeyim mi? Sorun çıkmaz değil mi?
Beyaz Deriili (mesaj) 20:48, 7 Aralık 2015 (UTC)

Sadece tartışmalara yol açabilecek ve uzun vadede vandalizm ile karşılaşılabilecek bir madde, burada yazan öğeleri kaynaklandırırsak bu sorun da aşılır, gayet güzel olmuş emeğinize sağlık. Notlardakileri basılı yayın kaynağına çevirmemiz daha uygun olur hatta. (Not: bu mesaj sayfasında bozukluğa yol açmaması için kaynakları çıkardım) --Ahmet Turhan (mesaj) 20:50, 7 Aralık 2015 (UTC)
Şu anda kaynakları arayıp tekrar gözden geçireceğim. Vede bulabildiğim kadar kaynağı ekleyeceğim. İbo gibi bir öndere böyle kıytırık bir şablonu yediremem ben. Haydi, gazam mübarek olsun.
Beyaz Deriili (mesaj) 21:10, 7 Aralık 2015 (UTC)
Kendi mesaj sayfamda bazı yerlere kaynakları ekledim. Vaktiniz olunca bir bakın.
Beyaz Deriili (mesaj) 21:26, 7 Aralık 2015 (UTC)

Elif Sultan kalsen

176.219.171.195 15:09, 9 Aralık 2015 (UTC)Sayfaya bakarmısınız en son düzenleyen sizssiniz zaten SAS karar verilmiş kalması yönünde kaydadeğerlik etiketi konmuş düzeltmeniz mümkünmü

Tahir Elçi resim

SakhalinioBuyrun beniiiim? 08:52, 10 Aralık 2015 (UTC)

Hatırlatmanız için teşekkürler @Sakhalinio. Tahir Elçi'ye dair bilgi kutusunda kullanılmak üzere bu adil kullanım resmini yükledikten sonra özgür lisanslı başka bir profil resim bulunmuş ve bu resmin silinmesine yönelik girişimlerde bulunulmuştur. Burada nasıl bir yöntem izlenmesi gerek doğrusu bilmiyorum, diğer resmi maddenin başka bir yerinde kullanıp bu resmi mi kullansak, yoksa bu resmin silinmesi daha mı doğru, açıkçası bu konuda bilgim yok.--Ahmet Turhan (mesaj) 13:44, 10 Aralık 2015 (UTC)

Gerilla ve üye anlam farkı

Merhaba @Rapsar, söz konusu en son değişikliğinize şiddetle karşı çıkmaktayım. Üye tabiri gerilla ifadesini akademik olarak asla karşılamamaktadır. Bir derneğe ya da bir siyasi partiye de üye olunabilir fakat bu asla o kişiyi gerilla sıfatına nazır yapmamamaktadır. Dolayısıyla tüm dünyada akademik olarak bir tanıma sahip olan olan ifadeyi "üye" olarak değiştirmeme taraftarıyım. Hatta sadece taraftar değil, akademik atıflarla dünyaya mal olmuş bilimsel bir gerçeğin ifadesinde ısrar etmekteyim. "Üye" tabiri asla "gerilla" ifadesiyle eşit bir değer değildir. --Ahmet Turhan (mesaj) 23:03, 11 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba. Akademik olarak terörist de karşılamaktadır, ancak belli bir kesimin bakış açısını yansıttığından kullanmamaktayız. Üye denir, mensup denir, bunlar nesnel kavramlar. Ancak herkes "gerilla" veya "terörist" olarak nitelememektedir. İtirazınız varsa eğer tartışma sayfasında dile getirebilirsiniz.--RapsarEfendim? 23:05, 11 Aralık 2015 (UTC)

THKP-C maddesini taşıyacağım ama

Merhaba Türkiye Halk Kurtuluş Partisi - Cephesi maddesini Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi diye taşıyacağım ama zaten öyle bir madde var (ilk maddeye yönlendirme). Yönlendirme olan maddeyi nasıl silebiliriz. Sildikten sonra taşıyacağım da.
Beyaz Deriili (mesaj) 15:53, 21 Aralık 2015 (UTC)

2015 Şırnak ayaklanması

PKK'nın yaptıkları eylemleri basit bir dille anlatıp kolluk kuvvetlerinin yaptığını iddia ettiğiniz kaynaklarda iddia edilmiş tarzı yansıtılan bazı olayları kesin yaşanmış gibi anlatımınız tarafsızlık ilkesine terstir. Gerekli öneriyi tartışma sayfasında yaptım ancak tutumunu devam etti son kez durumu izah ediyorum gereken düzenlemeler yapılmaz ise ben kendim Vikipedi kuralları gereğince düzgün tarafsız anlatımı ekleyeceğim. Sevimleribo (mesaj) 17:00, 22 Aralık 2015 (UTC)

Sayın @Sevimleribo, yorumunuz ve katkı isteğiniz için teşekkür ederim. İlgili kaynakların yanlışlığını belirten diğer kaynakların da maddede sunulmasını ben de elbette isterim. Tarihsel bir olguyu "tarihsel bir gelişme" dili ile anlatmaya gayret ettim. Zira sizin tartışma sayfasında belirttiğiniz kaynakların araştırmasını tek tek yapmaktayım, dolayısıyla yerlerine daha uygununu koymayı hedefliyorum, o yüzden söylediklerinizin havada kalmadığından emin olabilirsiniz. Yalnızca güncel bir olay olması sebebiyle biraz zaman gerektirebiliyor. Kolluk kuvvetlerinin yaptığını "salt" ben iddia etmiyorum, haber kaynaklarında geçen olayları sunmaya gayret etmekteyim. Zira bunun aksi bir kanıt var ise cümlenin devamına "Buna karşın bazı kaynaklarda bu kişinin xx'e bağlı kişilerce öldürüldüğü bildirilmiştir" (kaynak) gibi eklenebilir. Tarihi olaylar, yaşandığı zaman zarfında fazlasıyla güncellenmesi gereken bilgiler içerebiliyor, bu, bu işin doğasında var diye düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:10, 22 Aralık 2015 (UTC)

Bir yıldız da sizin için!

Özgün Yıldız
Merhaba, Teknokentler listesi ile ilgili çok küçük bir değişiklik yaptım İzmir Bilimparkı'da ekledim gerekli kaynakları da gösterdim.Burada yeni bulunmaktayım.Eğer vaktiniz varsa sayfayı kontrol edip uygun gördüğünüz takdirde onaylayabilirseniz çok sevinirim. Hakan Kayan (mesaj) 09:25, 24 Aralık 2015 (UTC)
Merhaba @Hakan Kayan, katkınız için şahsım adına teşekkür ederim, ilgili bağlantı incelendi. --Ahmet Turhan (mesaj) 16:39, 24 Aralık 2015 (UTC)

"Bu kategori çift olarak görünmekte, ikisinin birleştirilmesi gerekmekte"

Tartışma yapılmadan bu tür değişiklikler yapmayınız. Benzer birçok kategori varken yalnızca Kürtlerle ilgili olanlar konusunda aldığınız tutum tarafsız olamadığınızı açıkça gösteriyor. Kategori:Bulgaristan Türkleri, Kategori:Türk asıllı Bulgarlar, Kategori:İran Azerileri, Kategori:Azeri asıllı İranlılar....- esc2003 (mesaj) 21:33, 26 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba @Esc2003. Yukarıda da belirttiğim gibi, tartışma sonucunu beklemeden değişiliklik yoluna gittim, bu konuda bir hatam bulunmakta, bunu üzülerek gözlemlemekteyim. Çift başlı bir kategori olduğunu görmem üzerine değişiklik yoluna gittim, fakat önce tartışma açmam gerekirdi, bu durumu geç de olsa anlamış bulunmaktayım. Fakat tarafsızlık konusunda (yeni bir tartışma açmak istemeden) size katılamayacağım, çünkü söz konusu kategorileri daha yeni görmüş bulunmaktayım, burada da bir çiftbaşlılık söz konusu olabilir, tartışmaya değer bir konu olduğunu düşünüyorum. Örneğin "Bulgaristan Türkleri" ve "Türk asıllı Bulgarlar" ifadesindeki en önemli fark, birinin asırlara yayılan bir halk olması, diğeri ise kuruluş tarihi belli olan bir devleti betimlemekte. Ulus devletlerde zaten bu çelişki çok daha ileriye gidebilmekte. Örneğin Sovyetler Birliği'nde ya da Çin gibi devletlerde "Asıllı" kelimesi kullanılmaz, çünkü devlet yapısı "ulus" akvramına göre şekillenmemiştir. Yani örneğin "Ermeni asıllı xx" diye bir ifade yer bulamaz, çünkü Ermeni, Ermeni'dir. Sovyet kelimesi daha üst kimliktir mesela. Ama Vikipedi kategorilerinde ulus devletlerin altında yaşayan bazı halklar neden böyle bir ayrıma gidiyor, bunu tartışmaya açmak gerekli. Hatta "devletsiz halkları" tanımlayamaması açısından bir çelişki doğurmakta. Şu soru akla gelebilir: "Bulgaristan adlı devlet olmasaydı Kategori:Bulgaristan Türkleri ve Kategori:Türk asıllı Bulgarlar ifadesi nasıl ayrılacaktı. Bu konuyu basitleştirirsek, örneğin "İngiliz (türetülebilir) asıllı Kürtler" gibi ifadeler hiç bir şekilde bulunmamakta, çünkü devletleşme ile ilgili sanırım. Umarım çelişkiyi anlatabilmişimdir. Bu imzasız yazı Ahmet Turhan (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Telif hakkında

Merhaba @Rapsar, telif hakkında birkaç sorum olacak. Umut Gazetesi adlı sayfada telif haklarıyla ilgili "Kaynak göstermek koşulu ile tüm içerik özgürce kullanılabilir. ibaresi yer almakta. Bu ifade, siteye yer alan görsel ve yazılı kaynakların kullanabileceği anlamına gelmez mi? Bu içerikteki kaynakları Vikipedi'de nasıl kullanacağız? --Ahmet Turhan (mesaj) 21:35, 26 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba. Oraya şuradaki logoyu koydukları için kullanamayız. Serbestçe kullanabilmek için sitelerinde açık açık "buradaki içerik şu şu lisans altında yayınlanmaktadır" demeleri lazım -ki bu da yalnızca kendi ürettikleri içeriği kapsayacaktır. Orada "muhtemelen" kaynak gösterebilme konusunu kastetmişlerdir.--RapsarEfendim? 21:40, 26 Aralık 2015 (UTC)

Kaynak

Selam. Nobel'e aday gösterildiği bilgisi gerçekleri yansıtmıyor. Bu yanlış bilgiyi lütfen eklemeyiniz. --esc2003 (mesaj) 14:43, 18 Kasım 2015 (UTC)

Merhaba Esc2003. İletinizi için teşekkür ederim. Birçok saygın haber sitesinde (örneğin bu, bu, bu veya bu) bu haber mevcut idi. Bu sebeple bu bilgi girilmişti. Daha sonra DHA'nın yaptığı araştırma sonucunda bu durumun yanlışlandığı ortaya çıktı. Dolayısıyla "kasten" yanlış bilgi girilmesi söz konusu değildir, sadece güncellenmesi gereken bir metindir.
Uyarınız için tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar --Ahmet Turhan (mesaj) 14:53, 18 Kasım 2015 (UTC)

Daha önce kaldırılan içeriği yeniden eklemişsiniz. Ayrıca şahsın yeğeni henüz herhangi bir törene katılmamış ve fahri hemşehrilik beratını da henüz almamıştır. Oysa ki törenin 15 Şubatta (şahsın 1999'da yakalandığı tarih) yapılacağı bilgisi bazı haber kaynaklarında verimiş şunun gibi. Lütfen daha titiz davranıp doğru bilgi vermeye özen gösterelim. --esc2003 (mesaj) 17:12, 2 Şubat 2016 (UTC)

Türkiye Kürtleri/Kürt asıllı Türkler

Selamlar. Bu konu hakkında yapılan tartışmalar mevcut daha önce. Burada, burada, burada var mesela. Bireysel olarak değişiklik yapmaktansa bunları göz önünde bulundurmakta yarar var.--RapsarEfendim? 20:58, 26 Aralık 2015 (UTC)

Evet, haklısınız sanırım tartışma sonucunu beklemeden değişiliklik yoluna gittim. İtiraf etmem gerekir ki çift başlı bir kategori olduğunu görmem üzerine değişiklik yoluna gittim. Önce tartışma açmam gerekir. --Ahmet Turhan (mesaj) 21:02, 26 Aralık 2015 (UTC)
İbrahim tatlısesin babası arap, anneside Malatyalı bildiğim kadarıyla kürtlükle bir ilgisi yok. önünüze geleni kürt ilan edip [...] :)85.98.11.97 18:59, 5 Ocak 2016 (UTC)

Aralık 2015

Bilgilendirme simgesi Lütfen Vikipedi maddelerine yorum veya kişisel analizinizi barındıran içerikler eklemeyiniz. Bu davranış Vikipedi'nin tarafsız bakış açısına aykırıdır ve bir ansiklopediden beklenen resmi üslubu ihlal eder. Teşekkürler! --Maurice Flesier msj 21:54, 26 Aralık 2015 (UTC)

Merhaba @Maurice Flesier. Kişisel yorum dediğiniz "tartışma gerektiren" bir durum analizidir. Bahsini verdiğiniz tartışma şurada şurada yer almakta. "Etkisiz hale getirme" tabirini tartıştıktan sonra söz konusu kaynağın "Kayıplar" alt başlığında yazılmasının son derece gerekli olduğunu düşünmekteyim. İyi Vikiler.--Ahmet Turhan (mesaj) 21:59, 26 Aralık 2015 (UTC)
Çözüldü

Durumun kişisel bir analiz olmadığı kesinleşti. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:29, 15 Ocak 2016 (UTC)

GM Koruma

"Şablon:GM Koruma" sayfalarını oluşturmana gerek yok. "GM/GSR Koruma" sayfaları çok eskiden teknik bir nedenden dolayı oluşturulması gerekiyordu. Halan daha "GSR Koruma" sayfaları kullanılıyor olsa da yeni ana sayfa tasarımına geçince onlara da gerek kalmıycak. Özetle Şablon:GM/2016-01-02 şeklinde oluştursan yeterli. İyi Vikiler, yeni yıllar. --Mavrikantmsj 02:12, 1 Ocak 2016 (UTC)

Uyarınız için teşekkür ederim, o halde bundan sonra normal GM şablonunun alıntılayacağım. --Ahmet Turhan (mesaj) 02:32, 2 Ocak 2016 (UTC)