Vikipedi:Kaliteli madde adayları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi'deki kaliteli madde adaylarını sembolize eden bir köşesi eksik yıldız
Vikipedi'deki kaliteli madde adaylarını sembolize eden bir köşesi eksik yıldız

Bu sayfada, Vikipedi'deki maddelerden hangilerinin kaliteli madde statüsünü alacağı kararlaştırılır. Kaliteli maddeler; kullanıcılar tarafından konuları hakkında iyi yazılmış, nesnel gerçekliğe ve doğrulanabilirliğe sahip, kalıcı olarak belirlenen maddelerdir. Bu maddeler, birtakım kriterler ışığında bu sayfada değerlendirilirler. Eğer bu konuda şüpheniz veya maddeyi aday göstermeden önce daha da geliştirebilmek için görüş almaya ihtiyacınız varsa madde incelemesi için başvurabilirsiniz.

Maddeleri aday gösteren kullanıcılardan, itiraz edilen noktalarda düzeltmeye gidilmesi konusunda çaba göstermeleri beklenir. Eğer aday gösterdiğiniz madde üzerinde siz de çalışmışsanız, adaylık gerekçesinde bunu da belirtin. Lütfen değerlendirme yapan kullanıcılara karşı nazik olun ve kullanıcıların hevesini kırmayın.

Bir maddenin kaliteli madde statüsüne geçebilmesi için, kriterleri sağlayıp sağlamadığına bakılmalı ve fikir birliği sağlanarak karar verilmelidir. Fikir birliği, maddeyi aday gösteren ve gözden geçiren kullanıcılar arasında sağlanır ve seçkin içerik sorumluları tarafından doğrulanır. Adaylık tartışmaları iki ay sürer ve bu iki ayın sonunda seçkin içerik sorumluları tarafından üzerinde çalışılabilir bulunmuş eleştirilere yönelik bir çaba sergilenmemiş veya herhangi bir konuda fikir birliğine ulaşılamamışsa, sorumlu tarafından adaylık bir ay daha uzatılabilir. Bu sürenin sonunda adaylığın olumlu sonuçlanması yönünde bir fikir birliği oluşmamışsa, adaylık olumsuz sonuçlandırılarak arşivlenir.

Sayfayı yenilemek için önbelleğinizi boşaltın

Aday gösterme

  1. Bir maddeyi aday göstermeden önce, maddenin kaliteli madde kriterlerinin tamamını karşıladığından emin olun. Halihazırda açık bir madde incelemesi tartışması varsa, bunun sonlanmasını bekleyin.
  2. Aday gösterilen maddenin tartışma sayfasının en üstüne {{KMA}} şablonunu yerleştirin. Madde daha önce de aday olmuşsa, {{KMA|2}} (ya da kaçıncı kez aday gösteriliyorsa o sayı) şablonunu kullanın.
  3. Yerleştirdiğiniz şablondaki "adaylık sayfasında" bağlantısına tıklayın ve açılan sayfada aday gösterme gerekçenizi yazın.
  4. {{Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Aday gösterilen maddenin adı}} metnini kopyalayın ve şu anda bulunduğunuz sayfanın üzerindeki    değiştir    sekmesine tıklayarak kopyaladığınız metni aday listesinin en üstüne yapıştırın. "Aday gösterilen maddenin adı" yerine maddenin adını yazın.

Adayların değerlendirilmesi

  • Adaylıkta görüş belirtmeden önce lütfen aday gösterilen maddeyi tamamen okuyun ve kriterlere uygun olup olmadığını inceleyin.
  • Adaylıkla ilgili yorum yapmak için madde adaylık bölümünün sağındaki "değiştir" bağlantısına tıklayın (tüm KMA sayfasını değiştirebileceğiniz "değiştir" sekmesine tıklamayın). Tüm kullanıcılar, adaylıklarda görüşlerini belirtebilirler.
  • Adaylığı destekliyorsanız, {{destek}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak ve kaliteli madde kriterlerini karşıladığını da ifade ederek gerekçenizi ekleyin. Eğer maddeye önemli ölçüde katkıda bulunmuşsanız bunu da belirtin.
  • Adaylığa karşı çıkıyorsanız {{karşı}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak ve kaliteli madde kriterlerindeki hangi kriterleri karşılamadığını da ifade ederek gerekçenizi ekleyin. Tüm itirazların üzerinde çalışılabilecek spesifik bir gerekçesi olmak zorundadır. Eğer bu şart sağlanmıyorsa, kaliteli içerik sorumluları bu itirazı göz ardı edebilir. Biçem ve dil bilgisi referanslarının her zaman aynı fikirde olmayacağını unutmayın. Eğer katkıda bulunan kullanıcı standart bir referans çalışmasındaki veya diğer otorite kabul edilen kaynaklardaki (Örnek: Türk Dil Kurumu) belirli bir biçemi destekleyen bir sayfayı referans olarak gösteriyorsa, bunu kabul edin.
  • Adaylıkta destek ya da karşı olmadan görüş ve önerilerinizi belirtmek isterseniz {{yorum}} (veya aynı anlama gelecek bir seçenek) yazarak bunları belirtebilirsiniz.
  • Maddeyi inceleyip kaliteli madde statüsüne geçmesine itiraz eden kullanıcılardan, birkaç gün sonra maddeyi tekrar kontrol ederek, itirazlarının üzerinde çalışıp çalışılmadığını kontrol etmeleri beklenir. İtirazınızı geri alırken yazdıklarınızı silmek yerine üzerini çizin (<s>...</s> şeklinde). Maddenin kaliteli madde statüsüne geçmesi için çaba sarf edenler, inceleyenlerin bu düzenlemeyi kendi kendilerine yapmalarına izin vermelidirler. Eğer itiraz edilen noktanın düzeltildiğine inanıyorsanız, eleştiriyi getiren kullanıcının yazdıklarının üzerini çizmek yerine, sadece eleştirilen noktaların düzeltildiğini belirtin.

Kaliteli madde adayları, topluluk bir karara varıncaya kadar bu sayfada listelenir. Daha sonra kaliteli madde seçilen veya seçilemeyen adaylar listeden çıkartılır ve arşivlenir. Adaylık sayfasında devam eden bir tartışma varsa adaylık sonuçlandırılmaz.

Sonuçların arşivlenmesi

  1. Adaylık alt sayfasını, değişiklik özetinde adaylığı arşivlediğinizi belirterek bu sayfadan çıkartın ve arşive ekleyin.
  2. {{Kaliteli madde adaylığı arşivi}} şablonunun yanı sıra, adaylık başarılı sonuçlanmışsa Vikipedi:Kaliteli madde kayıtları sayfasını da güncelleyin.
  3. Maddenin tartışma sayfasındaki {{KMA}} şablonunu, adaylığın sonucuna göre madde geçmişi şablonu kullanarak güncelleyin.
  4. Adaylık başarılı sonuçlanmışsa maddeye {{Kaliteli madde}} şablonunu ekleyin.
  5. Adaylık başarılı sonuçlanmışsa maddeyi, Vikipedi:Kaliteli maddeler sayfasındaki uygun başlığa ekleyin.

Hekzaklorobütadien[kaynağı değiştir]

Tartışma 52 gün 1 saat 13 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 82 gün 1 saat 13 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Tetrakloroetilen sayfasını SM adaylığına taşıyınca kimya üzerine yine hiç KM adayı kalmadı. Onun yerine, kendi oluşturduğum ve gerek diğer dillerden çeviri, gerekse kendi araştırmamla katkıda bulunduğum bir diğer maddeyi KM adaylığına sunuyorum. Klorlu çözücülere özel bir ilgim var ve onlar hakkında derin araştırmalar yapıyorum. Birkaç küçük düzenleme daha gerekebilir.ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (klorpikrin) 02.55, 20 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

  • Karşı Karşı Emeği geçenlerin emeklerine sağlık. O adaylıkta bahsettiğim gibi, lütfen çalışmanız bitince aday gösteriniz. 11.822 baytken aday gösterilen madde, şu an 15.218 bayt. Neredeyse %30 oranında büyümüş madde, aday gösterilmesinin ardından. Kararlı bir sürümü yok henüz inceleme yapabilmek için. Kriterlerden birisi de kararlı olması ve onu karşılamıyor. Teşekkürler. Nanahuatl? 06.57, 24 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
    İşim çoktan bitti. Kimse görüş belirtmediği için düzenlemeye devam ettim. necatorina (mesaj) 15.52, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
    @Nanahuatl düzenlemelere devam etmemin sebebi kimsenin görüş bildirmemesi ve daha fazla bilgi bulmamdı. Ayrıca, diğer kriterleri karşılıyor mu? Cümleler iyi mi? Maddeyi incelediniz mi? necatorina (mesaj) 01.56, 27 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
    Kararlı olması bir kriter ve bu kriteri karşılamadığı net. Lütfen çalışmanız tamamen bitince aday gösterin, çalışmaya devam ederken değil. Kararlı bir sürüm olduğunda inceleyebilirim, her gün değişen bir maddeyi inceleyebilmek mümkün değil. Nanahuatl? 03.55, 27 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
    Ne kadarını okudunuz? Bugün yaptığım yapı resmi değişikliğinden önceki değişiklik 5 gün önceydi. Yani "her gün değişen" bir madde değil. Lütfen görüş bildirmeden önce maddeyi okuyunuz. necatorina (mesaj) 05.06, 27 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Ege sanatı[kaynağı değiştir]

Tartışma 50 gün 10 saat 11 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 80 gün 10 saat 11 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Merhaba! Bir yıl önce tam da bugün Vikipedi'ye katıldım arkadaşlar ve birçok madde yazdım. Ege sanatı maddesi, yazdığım maddeler arasında en özenli şekilde düzenlediğim, kaynak aradığım, notlar alıp araştırma yaptığım ve en sevdiğim maddelerden birisidir. Cumhuriyetimizin 100. yılı için oluşturulması istenen maddelerin arasında görmüş, ilgi ve bilgi alanıma girdiği için de yazmaya karar vermiştim. Her ne kadar İngilizce maddeden tercüme de yapsam, orada olmayan birçok unsuru, konuyu, kaynağı kendi çabalarımla ekledim. Gerek sahip olduğum kitaplar, gerek de ilgili web siteleri olsun çeşitli kaynaklar eklemeye ve terim açıklamaları yapmaya çalıştım. Açıkçası maddeyi özgün şekilde yazmak için gecelere kadar ve gözlerim acıyıp uykum gelene kadar araştırma ve okuma yaptım. Maddeyi yazarken çok keyif aldım. İlgili birçok fotoğraf ekleyerek maddeyi estetik olarak zengin; konu bağlamında anlaşılır olmasını amaçladım; bu yönde metni oluşturan unsurlar arasında bir tutarlılık (bağdaşık) ve dilbilgisel olarak da düzgün ve kurallı (bağlaşık) olmasına dikkat ettim. Benim gözümden kaçmış bir iki hata olabilir belki fakat şu haliyle, Ege sanatının kapsamını iyi şekilde işlediğini ve yansıttığını düşünüyorum. İyi çalışmalar. --kızıl mesaj 11.53, 18 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Elinize sağlık. Bir de Galeri bölümü açılsa tam olacak. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (klorpikrin) 12.45, 18 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ. Galeri bölümü tabii ki açılabilir ve hatta üç uygarlığın başlıkları altında mevcut olanların yanı sıra başka ilgili görseller sergilenebilir. İlgileneceğim. --kızıl mesaj 12.58, 18 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Destek Destek Özenle hazırlanan ve üzerinde es geçilmeyecek bir emek mevcut. @Kızıldeniz'in emeğine sağlık diyorum. Saygılar.
Can mesaj ? 15.36, 18 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Teşekkürler. :) --kızıl mesaj 15.46, 18 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Emeğe saygı. Leo? 16.09, 19 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Ellerinize sağlık @Kızıldeniz. Şu yorumları yapmak isterim: Madde güzel ama geliştirilmeli. Tamamını detaylıca inceleyemedim ama şunlar gözüme çarptı. Maddede "alt metni olmayan birkaç görsel" var, onlara lütfen bir alt metin yazınız. Öte yandan giriş bölümünde yer alıp alt bölümlerde yer almayan ifadeler var. Girişe yazdığınız ifadelerin benzerini alt kısımlarda uygun yere yazmalısınız. Onun dışında maddenin düzenini de pek beğenmedim ama o hiç sorun değil, maddeyi geliştirirseniz ben yardımcı olup ifadeleri ve görselleri düzenleyeceğim. Mors et Vita (mesaj) 15.44, 21 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Selam, yorum için teşekkürler Mors et Vita. Maddenin düzenini beğenmediğinizi ifade etmişsiniz fakat her şeyi sıralı şekilde koydum. Konuları başlıklarla ayırdım, sanatlar da kendi içinde ayrılıyor, bunları da başlıklarla ayırdım, öyle işledim. Açıkçası artık geliştirecek ve ekleyecek bir unsur kalmadı. Minos, Kiklad ve Miken sanatlarını gayet detaylı şekilde sırayla yazdım. Alt metni olmayan görsellerle ilgileneceğim, teşekkür ederim. :) --kızıl mesaj 20.09, 21 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Alt metni olmayan görsel derken "Boğa tasvirli altın kap" bölümündeki iki görsel ve mezar hediyeleri bölümündeki ikinci görsel sanırım... Boğa tasvirli altın kabı anlatmak için başlı başına bir başlık açtım, bu nedenle görsellere alt metin koymak kalabalıktan başka bir şey olmaz. Yine aynı şekilde altın mezar hediyelerini anlattığım bölümdeki iki görsel de aynı parçaların görselleri, ilkine alt metin koydum ama ikincisine koymamıştım. --kızıl mesaj 20.22, 21 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Taksim toplantısı[kaynağı değiştir]

Tartışma 35 gün 20 saat 20 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 65 gün 20 saat 20 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddeyi halihazırda KM olan İngilizcesinden çevirdim. Özellikle Osmanlı, Arnavutluk ve İstanbul tarihi için pek çok kişinin bilinmediği bir olay olduğundan ayrı bir ilginçlik taşımakta. Düzeltilmesi veya eksik kalan kısımlar varsa belirtebilirsiniz, onları da düzeltmeye çalışırım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 22.02, 3 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek kapsamlı olmuş, elinize sağlık ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (klorpikrin) 05.05, 5 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

İngiltere[kaynağı değiştir]

Tartışma 32 gün 16 saat 12 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 62 gün 16 saat 12 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddeyi halihazırda KM olan İngilizcesinden çevirdim ve önemi az olan kaynaksız kısımları çıkartarak biraz da basitleştirdim. Ayrıca kırmızı bağlantılar da açılarak maviye dönüştürüldü. Üzerinde yaklaşık dört hafta boyunca uğraştım. Yine de düzeltilmesi veya eksik kalan kısımlar varsa belirtebilirsiniz, onları da düzeltmeye çalışırım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 17.54, 30 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Güzel bir madde olmuş, destekliyorum. 𝕰𝖌𝖔 𝖗𝖊𝖙𝖗𝖎𝖇𝖚𝖆𝖒mesaj 20.14, 30 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Bilgi kutusundaki etnisite kısmı detaylandırılabilir. Mesela Kernevenklerin oranı vs de yazılmalı. Âfâkî💬 13.01, 5 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum elinize sağlık. Seçkin Madde adaylığına taşınsa daha iyi olacağını düşünüyorum. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (klorpikrin) 11.18, 9 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Ben de @ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ'e katılıyorum @Beşiktaşlı48. Bence madde SM'ye taşınmalı. Mors et Vita (mesaj) 09.08, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
@Kurmanbek, @Lionel Cristiano ve @Zemxer, eğer sizde maddenin SM'e daha uygun olduğunu düşünüyorsanız maddeyi SM adaylığına taşıyacağım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.42, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Selamlar @Beşiktaşlı48, bence de ülke adaylıkları için SM daha uygun. Leo? 11.44, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum selam, sm ya da km adayı olması konusunda fikrim yok. birkaç eleştirim var.
girişte "Ülke, kabaca %62'sini kaplayan Büyük Britanya adasında ve 100'den fazla küçük bitişik adada yer almaktadır."
bu cümleden ingiltere'nin %62'sini büyük britanya kaplıyor şeklinde bir anlam çıkıyor. cümle "ülke, kabaca %62'sini kapladığı büyük britanya adasında ve britanya adasına bitişik 100'den fazla küçük adada yer almaktadır." şeklinde olsa daha iyi olmaz mı?
tarihçe kısmında "Hristiyanlığın ilk kez bu dönemlerde tanıtıldığı düşünülmektedir; Glastonbury ile bağlantılı, Aramatyalı Yusuf aracılığıyla giriş yapıldığını iddia eden gelenekler bulurken, diğerleri ise Lucius aracılığıyla giriş yaptığını iddia etmektedir." burada lucius'a bir içbağ yok. lucius kimdir, nedir, bilinmemesi kafada soru işareti oluşturuyor. bir içbağ ile bağlanması gerekirdi. --zemxer'e yaz 18.33, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

İvan Pavloviç Sereda[kaynağı değiştir]

Tartışma 30 gün 2 saat 4 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 60 gün 2 saat 4 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Öncesinde çevirdiğim bir maddeydi fakat makine çevirisi olması dışında bir neden gösterilmeden reddedilmişti. Vikipedi'de niteliksiz olmadıkça makine çevirisinin yasak olduğu hakkında bir yazı göremedim. Madde Rusça Vikipedi'deki yazıdan yararlanarak çevrildi ve bir kaç şey daha eklendi. Âfâkî💬 03.46, 28 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Yorum Yorum Öncelikle ellerinize sağlık. Ancak KM olan Rusçasına kıyasla sayfanın başı ve biyografi kısmında eksiklikler göze çarpıyor. Maddenin biraz daha geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Birde kaynakların ve kategorilerin sayısı arttırılmalı. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.13, 29 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Nusret Bey[kaynağı değiştir]

Tartışma 30 gün ve 14 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 60 gün ve 14 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Konu hakkında olabildiğince açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. Âfâkî💬 01.56, 28 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Anlatıcı olmuş, elinize sağlık. Ben de birkaç düzenleme yaptım. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 03.20, 28 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum, ellerinize sağlık. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.08, 29 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Karşı Karşı Emeği geçenlerin emeklerine sağlık. İlk bakışta BEK:GİRİŞ gereğince giriş kısmında kaynak kullanılmaması gerekliliği gözüme çarpıyor. Kaynaksız birçok paragraf var, bu da istenen bir durum değil. Kaynak düzenleri nizami değil, kitapların sayfaları belirtilmemiş ya da derginin sayı kısımları eğik yazılmış. "Genel" kısmı altında listelenen kaynaklar, metinde kullanılmamış. Bununla birlikte, mesela şuradaki cümle aynen alınmış, telif hakkı ihlali söz konusu (daha fazlasına bakamıyorum, K:Bjelica bu konularla ilgili bir kullanıcı, ilgisini çekerse bakabilir). Bir YouTube videosu da kaynak kullanılmış, güvenilir olmadığı kanaatindeyim. Genel anlamda, önünde çok fazla yapılması gereken şey olduğunu düşünüyorum, bu bağlamda da kriterleri karşılamadığı kanatindeyim. Teşekkürler, saygılarımla. Nanahuatl? 04.58, 19 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Nahçıvan Uyezdi[kaynağı değiştir]

Tartışma 26 gün 7 saat 59 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 56 gün 7 saat 59 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Kaliteli madde kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. hulusi bey hadi bana mesaj at 09.41, 24 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Maddenin kaliteli madde kriterlerine uygun olduğunu düşünüyorum. Elinize sağlık. LisafBia msj 09.57, 27 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Birde kırmızılar maviye dönüştürülürse ve kategoriler de düzenlenirse tam olacak. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 11.06, 29 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
  • Karşı Karşı Emeği geçenlerin emeklerine sağlık. Gördüğüm kadarıyla çevrildikten sonra üzerinden geçilmemiş, mesela kitap kaynaklarına bağlantı verilen kaynaklara tıklandığında çalışmıyor ya da "square verst" diye İngilizce kalmış kısımlar var. "Pound" cinsi bile kullanılmış maddede, okurlarımızın %90'ı muhtemelen anlamlandıramaz bu birimleri. Bunları bir kenara bırakırsam, çeviride sorunlar mevcut. Birkaç örnek vermem gerekirse:
  1. "genel valiliklerinden">"valilik" diye bir idari birim olmaz, "vilayet"tir o.
  2. "Kafkasya Genel Valiliği'nin altındaki">birebir kelime çevirisiden kaynaklı sorun. "Altındaki" kullanılmaz Türkçede, "Malatya ilinin altındaki" denilmez mesela.
  3. "İlçe, arazi yapısı genel olarak dağlık olduğu için tuz tarlaları dışında sanayiden yoksundu">"Uzeyd" diye tanımlandıktan sonra "ilçe"ye geçiliyor. Uzeyd mi ilçe mi? Birkaç yerde daha var bu farklı kullanım. İkinci olarak, "tuz tarlası" nedir? İngilizceden kötü çeviri yapan siteler dışında böyle bir kullanım mevcut değil. Tarla, "ekin yetiştirmek için kullanılan arazi", tuz da bir ekin ya da bitki değil, tarlada yetişmez. Üçüncü bir hata ise "dağlık olduğu için sanayiden yoksundu" çevirisi. İngilizcesi böyle değil, zaten bir bölge dağlık diye sanayiden neden yoksun olsun? Hatalı bir çeviri.
  4. "sonraki yıl 1918–1920 Azerbaycan–Ermenistan Savaşı sırasında ya ölecek ya da göç edecek 54.200'den fazla Ermeni'ye ev sahipliği yapıyordu">Yine hatalı bir çeviri. İngilizce cümleye göre bu Ermeni sayısı, Rus Devrimi öncesine ait. Aslında cümlenin en başındaki "Rus Devrimi'nden önceki yıllarda" da hatalı, "öncesinde" denilmesi lazımdı.
  5. "Bolşevik devriminden kısa bir süre sonra, Batum Antlaşmasıyla da beraber bölge Mondros Mütarekesine kadar Osmanlı ordusunun kontrolü altında kaldı.">eksik çeviri. Osmanlı ilk olarak bölgeyi işgal ediyor, sonrasında ise Batum Antlaşması'yla birlikte Osmanlı kontrolüne geçiyor.
  6. "yerel Müslümanların">İngilizcede locals ya da local people sık sık kullanılır, ancak Türkçeye bu "yerel halk" diye çevrilmez (bakınız :) "Bölgedeki Müslümanlar" gibi bir şey olmalıydı. Bununla birlikte o cümle komple elden geçmeli, çok uzun ve çok fazla yüklem var, bölünmesi lazım.
  7. "Nahçıvan şehrine merkezlendirilmiş olan Nahçıvan uyezdi">"merkezlendirilmiş olmak"?
  8. "1828'de Türkmençay Antlaşması aracılığıyla kuruldu">"antlaşma aracılığıyla kurulmak"?

Sırf giriş kısmı ile "tarihi" başlığının ilk paragrafında denk geldiklerim bunlar. Ne yazık ki yazım ve çeviri açısından kaliteli madde olmaya uygun olmadığını düşünüyorum. İyi çalışmalar dilerim. Nanahuatl? 01.27, 24 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

@Nanahuatl, dedikleriniz doğrultusunda düzenlemeler yaptım. Bilemediğim kelimeleri makine çevirisiyle çevirmek yerine anlamlarına güvenilir bir Türkçe-İngilizce sözlük olan Tureng'den bakmaktayım. Bundan dolayı iki noktaya açıklık getireyim:
Tureng'deki sözcük çevirileri kesinlikle doğrudur diye bir şey yok elbette, yanlış yazmış olma olasılıkları var. Benim burada demek istediğim bunların anlamlarına Tureng'den baktığım. Eğer siz yanlış çevrildiklerini düşünüyorsanız ne olarak çevrilebileceklerine dair önerilerinizi beklerim.
Bunların dışında değindiğiniz diğer noktalara dair değişiklikler yaptım. Görüşünüzü bekliyorum.
hulusi bey hadi bana mesaj at 10.51, 24 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Dediklerim sadece örnek, metnin tamamında bu tip sorunlar mevcut. Bu adaylık süreçleri, maddenin baştan aşağı yeniden yazılması şeklinde olmamalı. Nanahuatl? 19.27, 24 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl maddenin tamamını tekrar gözden geçirdim ve sizin gibi düşünmeye çalışarak gözüme takılan bu tip kısımları düzelttim. Maddenin gayet anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Haklısınız fakat burada maddenin "baştan aşağı yeniden yazılmasını gerektirecek" bir durum söz konusu değil. hulusi bey hadi bana mesaj at 14.08, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Siz bu maddenin iyi yazılmış olduğunu düşündüğünüz için aday gösterdiniz, değil mi? Buradaki nokta, çevirinin güvenilmez oluşu. Cümleler anlamlı bir şekle bürünse dahi, kaynaklardaki ifadelerle metinteki ifadelerin eşleşebildiğinden emin olamamamız. Başka bir adaylıkta, başka bir kullanıcı tarafından benzer bir şey dile getirilmişti (çok yerde dile getirildi ama benim aklıma gelen son örnek bu).
Yani şöyle düşünelim, ben bir inşaat mühendisiyim, ancak gidip de ziraat mühendisi olarak çalışayım. İsterse aynı projeyi 100 kere yapayım, ortaya çıkan sonucun tatmin edici olması mümkün değil.
Sizi kırmak istemiyorum, ancak benim kullanıcı olarak buradaki sorumluluğum, maddeyi değerlendirmek ve kriterlerimize göre bir görüş belirtmek. Görüşüm de bu yöndedir, tek benim görüşümle de karar alınmamaktadır. İyi günler dilerim. Nanahuatl? 18.57, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
@Nanahuatl Örnek olarak başka bir adaylığa verdiğiniz bağlantıda kullanıcı Rusça bilmediğinden dolayı makine çevirisi yapmış ve madde km olamamış. Olması gereken de budur fakat burada, sizin çevirdiğim bu maddeye makine çevirisi dediğiniz çıkarımını yapıyorum. Bu madde makine çevirisi değildir. Her cümleyi tek tek sözlükten bakarak çevirdim. Ancak bu yüzden kusursuz olacak diye bir şey de yok insanız hata yapabiliriz ve yapmışız da, önemli olan bunları düzeltip ders çıkarmak ve bir daha yapmamak. Zaten adaylık süreci boyunca bu hatalara yer verilir ve düzeltilirler. Çeviri yapabilmemiz için mutlaka İngilizce'nin ya ana dilimiz olması, ya da onu profesyonel seviyede bilmemiz mi gerekiyor?
Demeye çalıştığınızı anlıyorum, daha önceden niteliksiz makine çevirileri yapan bir kullanıcıydım. Bunun size güvensizlik verdiğini belirtmişsiniz. Fakat görüldüğü gibi bu maddede makine çevirisi söz konusu değil. Bundan dolayı söz altından "Siz daha önceden makine çevirisi yapmıştınız bu yüzden şuan bu madde km olamaz" demenizi manasız buluyorum. hulusi bey hadi bana mesaj at 21.57, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Makineden ziyade "hakim olunmayan dilde çeviri yapma" konusu problemli. Çeviride çok fazla bariz hatalar görüyorum, vurgulamaya çalıştığım şey buydu. Zaten "her cümleye sözlükten bakmak", bir çeviri işlemi sırasında olmamalı. Her cümleye (kelimeye aslında) bakılacaksa, o dile çeviri yapılacak kadar hakim olunmadığını gösterir -ki bunda bir sorun yok, her dile hakim olacak da değiliz. Adaylık süreçleri maddenin baştan aşağı yenilenmesi şeklinde değil, ufak eksikliklerin giderilmesi şeklinde işleyen süreçler.
Dediğim gibi, benim görüşüm nihai karar değildir, benim görüş ve değerlendirmemdir. Ben ifade etmeye çalıştıklarımı ifade edebildim diye düşünüyorum. Başka kullanıcılar da değerlendireceklerdir. Nanahuatl? 22.25, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Benim de anlatmaya çalıştığım o zaten. Yaptığım son düzenlemelerde baştan aşağı yeniden yazım durumu yok. Tam da sizin dediğiniz gibi ufak eksiklikler giderildi. Ve elbetteki sadece sizin görüşünüz nihai karar değil, fakat bu gerekçeyle karşı durmaya devam etmenizi saçma buldum sadece. Sebebini de belirttim. hulusi bey hadi bana mesaj at 22.30, 25 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Enlil[kaynağı değiştir]

Tartışma 21 gün 6 saat 54 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 51 gün 6 saat 54 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddeyi İngilizce aynı adlı KM maddesinden çevirdim, gerektiği yerde Türkçe kaynaklar ekleyerek maddeyi genişlettim. KM gerekçelerini karşıladığını düşünüyorum. Dr. Nira Cain-N'Degeocello (mesaj) 08.36, 19 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Güzel olmuş, elinize sağlık. Türkçe Vikipedi'de daha fazla mitoloji maddelerinin KM ve SM olması dileğimle. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 02.42, 20 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Elinize sağlık, güzel bir madde hazırlamışsınız.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 20.20, 23 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Nutuk (Mustafa Kemal Atatürk)[kaynağı değiştir]

Tartışma 8 gün 18 saat 50 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 38 gün 18 saat 50 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddeye pek çok ekleme yapıldı ve içerik olabilecek tüm konularda kaynaklarıyla genişletildi. Bu haliyle kaliteli madde standartlarını taşıdığını düşünüyorum. Ledmelon (mesaj) 20.32, 6 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Gayet açıklayıcı ve kapsamlı bir madde olmuş, elinize sağlık. (2 haftadır kimsenin yorum yazmamış olmasına şaşırdım) ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (ΚλΟΡΠΙΚΡΙΝ değil) 20.08, 22 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Ellerinize sağlık, 100. yıl adına güzel bir çalışma olmuş.--Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 20.30, 23 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum Kaynaksız metinlere kaynak eklenirse, kaynakça biraz daha genişletilir ve kaynakça bölümü düzenlenirse çok daha iyi olur. Dr. Nira Cain-N'Degeocello (mesaj) 20.05, 24 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 16.11, 19 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

Tokyo Kulesi[kaynağı değiştir]

Tartışma 6 gün 19 saat 25 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 36 gün 19 saat 25 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Japonya ile ilgili iki maddeyi SM adaylığına sunduktan sonra bir maddeyi de KM adaylığına sunmaya karar verdim. Maddenin içeriğini KM olan İngilizce sürümünden çevirdim. Ek olarak birazda Rusça vikiden bazı eksik kaldığını düşündüğüm bilgiler ekledim. Madde halıhazırda KM olan İngilizce, Rusça ve Portekizce sürümleri ile aynı içerikte olduğundan KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Yine de düzeltilmesi veya eksik kalan kısımlar varsa belirtebilirsiniz, onları da düzeltmeye çalışırım. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.07, 4 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

@Mors et Vita, @ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ, @Kurmanbek, @Lionel Cristiano, @Afakii, sizden ricam oylamaya katılabilirmisiniz? Kimse ilgilenmemiş bu adaylıkla:( Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 10.43, 9 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek önceden görüp incelemiştim ama yorum yazmayı unutmuşum. Eline sağlık, ben de birkaç düzenleme yaptım. Kulenin maskotlarının resmi eklense harika olur. Motoko Ishii'nin İngilizce Vikipedi'de maddesi var, o çevrilip bağlantı verilirse daha bilgilendirici olur. ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (klorpikrin) 10.57, 9 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek KM için hayli iyi bir madde olmuş. Elinize sağlık. Mors et Vita (mesaj) 09.14, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 22.43, 21 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

2010 Kış Olimpiyatları'nda Özbekistan[kaynağı değiştir]

Tartışma 4 gün 19 saat 16 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 34 gün 19 saat 16 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddenin içeriğini halihazırda yine KM olan İngilizce sürümünden çevirdim. Azerbaycan ve Kırgızistan'dan sonra bir diğer Türk ülkesi Özbekistan'ı da ekleyeyim dedim:) Özbekistan'ı iki sporda üç kişi temsil ettiğinden içeriğinin yeterli olduğunu ve maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 20.58, 2 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Güzel bir madde olmuş. KM için uygun. Mors et Vita (mesaj) 11.04, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Madde içi başlıklara ikon konduğunu ilk defa gördüm. Standart olandan devam etsek sanırım daha iyi. Onun dışında içerik olarak bence gayet iyi, kaliteli madde olmasını destekliyorum. Başarılar --Kurmanbek💬 19.59, 9 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek KM için uygun görünüyor Âfâkî💬 02.00, 28 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

TCG Heybeliada (F-511)[kaynağı değiştir]

Tartışma 3 gün 17 saat 53 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 33 gün 17 saat 53 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Madde sayın @Dr. Coal tarafından açıldı ve büyük bir çoğunlukla @Khutuck tarafından geliştirildi. KM olması için çalışma yürütülmüş ancak bir şekilde sonradan yarıda kalmış çalışmayı bende bir üzerinde rötuşlama yaparak aday gösteriyorum:) Madde KM olan İngilizcesinden biraz daha fazla içeriğe sahip, dolayısıyla KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Maddede emeği geçen bu iki kullanıcıya da teşekkürlerimi sunuyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 19.35, 1 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

@Mors et Vita, @ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ, @Kurmanbek, @Lionel Cristiano, @Afakii, sizden ricam oylamaya katılabilirmisiniz? Kimse ilgilenmemiş bu adaylıkla:( Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 10.43, 9 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek Ufak yazım düzenlemeleri yaptım. KM için yeterli ve uygundur. Elinize sağlık. Mors et Vita (mesaj) 08.52, 10 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

2010 Kış Olimpiyatları'nda Kırgızistan[kaynağı değiştir]

Tartışma 3 gün 11 saat 36 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 33 gün 11 saat 36 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddenin içeriğini halihazırda yine KM olan İngilizce sürümünden çevirdim. Kırgızistan'ı iki sporda iki kişi temsil ettiğinden içeriğinin yeterli olduğunu ve maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 13.18, 1 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Yeterli ve uygundur. Mors et Vita (mesaj) 10.56, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destek İngilizce'de de olduğu gibi şartları karşılıyor Âfâkî💬 02.01, 28 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]

2006 Kış Olimpiyatları'nda Kırgızistan[kaynağı değiştir]

Tartışma 2 gün 15 saat 48 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 32 gün 15 saat 48 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddenin içeriğini halihazırda KM olan İngilizce sürümünden çevirdim. Kırgızistan'ı zaten yalnızca tek bir kişi temsil ettiğinden içeriğinin yeterli olduğunu ve maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 17.30, 31 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Yani, dediğiniz gibi KM olmak için yeterli. Mors et Vita (mesaj) 10.55, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Yorum Yorum "En iyi performansı erkekler büyük slalomda 41. oldu ve erkekler slalomundan diskalifiye edildi." biraz tuhaf bir cümle olmuş. düzeltilirse km seviyesine ulaşacaktır. --zemxer'e yaz 19.37, 29 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
@Zemxer, düzeltildi. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 21.01, 30 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
o zaman Destek Destek --zemxer'e yaz 10.38, 1 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 08.24, 26 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]

2010 Kış Olimpiyatları'nda Azerbaycan[kaynağı değiştir]

Tartışma 2 gün 10 saat 19 dakika sonra kapatılabilir. (yenile)
Bu süre sonunda fikir birliği sağlanamamışsa ek süre verilerek 32 gün 10 saat 19 dakika sonra kapatılmalıdır. (yenile)

Maddenin içeriğini halihazırda KM olan İngilizce sürümünden çevirdim. Azerbaycan'ı yine yalnızca tek bir spor dalında iki kişi temsil ettiğinden içeriğinin yeterli olduğunu ve maddenin KM kriterlerini karşıladığını düşünüyorum. Beşiktaşlı48 ❯❯❯ mesaj 12.01, 31 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek KM için uygundur. Mors et Vita (mesaj) 10.53, 7 Nisan 2024 (UTC)[yanıtla]
Destek Destekliyorum. Leo? 08.39, 26 Mayıs 2024 (UTC)[yanıtla]