Nasvar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nasvar yığını

Nasvar (Nisvay), nās veya nasvay çoğunlukla Afganistan, İran, Pakistan, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan’da tüketilen, nemli ve toz haline getirilmiş bir tütün enfiyesidir (daldırma veya çiğnemelik tütünle benzer).[1] Nasvar ağız tabanına, alt dudağın altına veya yanağın içerisine doldurulur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Nasvar 1493-1496 yılları arasında Colomb’un Amerika’ya ikinci deniz yolculuğundan sonra, Ramon Pane adındaki İspanyol keşiş tarafından Batı Avrupa’ya tanıtılmıştır. 1561’de, Lizbon, Portekiz’deki Fransız Büyükelçisi Jean Nicot, Catherine de' Medici’ye oğlunun kalıcı migrenini tedavi etmesi için nasvar gönderdi.

Afganistan'da kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğunlukla yeşil toz formu kullanılır. Çimentoyla çevrelenmiş bir çukur içerisine su dökülür ve kireç ile açık havada güneşte kurutulmuş toz tütün eklenir. Tatlandırıcı olarak ardıç eklenir. Renk vermek için karıştırılarak çivitotu eklenir.

Karakteristik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nasvar

Nasvar’ın iki formu vardır; tütün tozu ve kireç ile karıştırılmış türde macun kek. Tükürükle karıştığında oluşan ince lezzetten önce çok keskin ve güçlü bir koku hissedilmektedir. Nikotin etkisi iç dudak ve dilde hafif bir yanık oluşturan alımından sonra 5 dakika içerisinde meydana gelebilir.

Nasvarın kıyılardaki otların taze balyasını andıran çok farklı bir kokusu vardır.

Maliyet[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Afgan tütün dükkanında hazır olarak bulunmaktadır. Küçük bir 15 gram’lık paketin ücreti 90 afs (Aralık 2013’te değişen oran: 90.00 AFN, kabaca 1.66 USD’ye eşdeğer).

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Güneş ve sıcaklıkla kurutulmuş tütün yaprakları, su ile karıştırılmış kireç, ağaç kabuğundan kül, tatlandırıcı ve renklendirici ajanlar birlikte karıştırılır. Su eklenir ve çekilir (öğütülür).

Nass: tütün, kül, pamuk veya susam yağı, su ve bazen sakız.

Nasvar, nisvar: tütün, su ile karıştırılmış kireç, çivitotu, kakule, yağ, mentol, su.

Yan etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nasvar kullanmanın en büyük yan etkisi bağımlılıktır ve bu durum ondan kurtulmayı zorlaştırmaktadır. Yüksek oranda ağız ve gırtlak kanserine neden olduğu bilinmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Khan, Zohaib; Dreger, Steffen; Shah, Syed Majid Hussain; Pohlabeln, Hermann; Khan, Sheraz; Ullah, Zakir; Rehman, Basheer; Zeeb, Hajo (10 Temmuz 2017). "Oral cancer via the bargain bin: The risk of oral cancer associated with a smokeless tobacco product (Naswar)". PLOS ONE. 12 (7): e0180445. Bibcode:2017PLoSO..1280445K. doi:10.1371/journal.pone.0180445. PMC 5503251 $2. PMID 28692704. Naswar use is often associated with the Pashtun tribes of Afghanistan and Pakistan but is also used in Central Asia, India, Bangladesh and by expat communities of these countries across the world.