Apple: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
RibotBOT (mesaj | katkılar)
k Bot değişikliği Değiştiriliyor: de:Apple
Değişiklik özeti yok
35. satır: 35. satır:
* [[iPod]], [[iTunes]] ile birlikte sayısal müzik konusunda yeni dalgayı başlatan müzikçalar
* [[iPod]], [[iTunes]] ile birlikte sayısal müzik konusunda yeni dalgayı başlatan müzikçalar
* [[Mac Pro]], Apple'ın üst düzey kullanıcılar için çıkarmış olduğu bilgisayar
* [[Mac Pro]], Apple'ın üst düzey kullanıcılar için çıkarmış olduğu bilgisayar
* [[iPhone]],[[iPhone 3G]],[[iPhone 3GS]] , Apple 'ın çıkardığı cep telefonları
* [[iPhone]],[[iPhone 3G]],[[iPhone 3GS]] ,[[iPhone 4]] Apple 'ın çıkardığı cep telefonları
* [[iPad]] , Apple 'ın tablet bilgisayarı.
* [[iPad]] , Apple 'ın tablet bilgisayarı.



Sayfanın 08.10, 23 Temmuz 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Yanlış

Şablon:Infobox Company Apple Apple Inc tasarımları ve tüketici elektroniği, bilgisayar ve kişisel bilgisayar üreten bir Amerikan çokuluslu kuruluştur. Şirket merkezi Cupertino, Kaliforniya, Amerika'dadır. 2005 itibarı ile genel müdürü Steve Jobs'dur.Şirketin en iyi bilinen donanım ürünleri Apple Macintosh, iPod, iPhone ve iPad içerir. Ocak 2010 itibariyle şirket, faaliyetlerini on ülkede donanım ve yazılım ürünlerinin satıldığı 284 perakende mağaza ve bir online mağazayla sürdürmektedir.Şirketin dünya çapında 26 Eylül biten mali yıla göre 42.91 milyar dolarlık yıllık satışı vardır. Kişisel bilgisayarların satışının dışında tüketici elektroniği pazarında da genişleyen şirketin 35.000 çalışanı vardır.Kendine özgü reklam kampanyaları ve estetik tasarım felsefesiyle rakiplerinden ayrılan şirket, tüketici elektroniği sektöründe benzersiz bir üne sahip olmuştur. Bu şirket ve marka Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere kendi ürünlerini tüketen bir müşteri kitlesi oluşturmuştur. Böyle bir kitlenin yaratılmasında şirketin tasarım odaklı olması ve 80 li yıllarda reklam kampanyalarında kullandığı "Think Different"(Farklı Düşün) sloganın etkisi büyüktür.

Apple zamanında fotoğraf makinası ve yazıcı gibi ürünleri de piyasaya sürmüştür. Günümüzde ise tüketici elektroniği,kişisel bilgisayarlar ve bilgisayar yazılımları üetmektedir.

Apple Computer'dan Apple'a

9 Ocak 2007 tarihinde şirketin ismi Apple Computer'dan Apple'a çevrilmiştir. Steve Jobs değişikliği iPhone'un tanıtıldığı MacWorld Expo 2007 açılış konuşmasında duyurmuştur. Bilgisayar kelimesinin çıkarılmasına sebep olarak "Apple bilgisayar" denildiğinde akla gelen bilgisayarın zaten Mac olduğuna dikkat çekilmiş, bu yüzden şirketin adının şu anki ürün yelpazesini daha iyi yansıtmak amacıyla değiştirildiği belirtilmiştir.Ancak ABD'de 2004 yılı itibari ile satılan bilgisayar sayısı 204.542.560 iken mac sayısı sadece 110.400.000 adet ile sınırlı kalmıştır. Bu sayi degisikligi Apple'in yuksek fiyatlarina malum edilir. Ayrica Apple bilgisayarlar genellikle sadece Apple'in kendi bayilerinde tamir edilip satilmaktadir. ABD'de cogu universiteler Apple bilgisayarlarini kullanir, buna bir neden ise Appe'in viruslere karsi olan guvenlik sistemleridir.

Logosunun Anlamı

Amerika'nın en çok bilinen bilgisayar firması olan Apple ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan Macintosh ismiyle anılıyordu. Daha sonra Steve Jobs İncil'de yer alan Adem ile Havva'daki elmayı kullanmaya başladı. Isırılmış elma figürünün bugünkü anlamda ilk bilgisayarların üretiminde görev alan ve zehire batırdığı elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing'e ithafen kullanıldığı da söylenmektedir. Alan Turing homoseksuel oldugunun anlasildigindan sonra Ingiltere'deki hayati zor bir doneme girmistir. Ingiltere'nin savas donemlerindeki yaptigi katkilar hic'e sayilip dislanan Turing bir gun evinde olu bulunmustur. Masa basinda intahar eden Turing'in elinde isirilmis bir elma bulunmustur. Ingiltere baskani Gordon Brown Turing'e yapilan haksizligi taniyarak basina bir ozur makalesi yayinlamistir, ancak bircok Ingiliz dusunurler bu ozrun cok gec oldugunu dusunurler.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Şablon:Link SM