Erecek, Manyas: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Hdgfhdsgh (mesaj | katkılar)
37. satır: 37. satır:


== Tarihi ==
== Tarihi ==
Köyün Kurucusu Kerim ağa Taşçeviren,dir.Köy halkı, genelde 93 Macırı olarak bilinir Bulgaristan,Kırcali,Kızanlık'tan gelmiş göçmen,yani muhacirlerden oluşur.Muhacirler önce Manyas Eşen Köyü yakınına konmuş olup daha sonra sivri sinek sıtma hastalığı sebebiyle Erecek Köyü koca kaynak çeşme etrafına yerleşmişlerdir. Köyün isminin köyü kuran muhacirlerin uzun yolculukaları ve ilkin bir başka köye yerleştirilmeleri sonrası geldikleri bu yer için "ere ere buraya erdik" sözünden gelmektedir. Ayrıca isimle ilgili bir başka söylence de "burası da bir gün mamur olacak" anlamında "erecek" sözünden geldiğidir. Köyün kurucuları daha önce göç etmiş ailelerdir. Bu ailelerin köy ve misafir odalarında misafirlere köy korucuları eliyle gezek şeklinde yemek verilir idi. Köy 1980'li yıllarda şehre çok göç vermiştir.Bu yüzden bugün köyde 50 hane yaşamaktadır.(yazları köyün emeklileri şehirden gelerek bu sayı 55 haneyi bulmaktadır.Son yillar da şehirde belli bir refaha ermiş aileler, yeniden köye dönüşü yaşamaktadırlar.Köyden,şehire,gidenler arasında Öğrenci, Öğretmen, İmam, Polis, Asker, İşçi, Memur, Emekli, Esnaf, İşadamları vardır.
Köyün Kurucusu Kerim ağa Taşçeviren,dir.Köy halkı, genelde 93 Macırı olarak bilinir Bulgaristan, [[Kırcaali]], Kızanlık'tan gelmiş göçmen,yani muhacirlerden oluşur.Muhacirler önce Manyas Eşen Köyü yakınına konmuş olup daha sonra sivri sinek sıtma hastalığı sebebiyle Erecek Köyü koca kaynak çeşme etrafına yerleşmişlerdir. Köyün isminin köyü kuran muhacirlerin uzun yolculukaları ve ilkin bir başka köye yerleştirilmeleri sonrası geldikleri bu yer için "ere ere buraya erdik" sözünden gelmektedir. Ayrıca isimle ilgili bir başka söylence de "burası da bir gün mamur olacak" anlamında "erecek" sözünden geldiğidir. Köyün kurucuları daha önce göç etmiş ailelerdir. Bu ailelerin köy ve misafir odalarında misafirlere köy korucuları eliyle gezek şeklinde yemek verilir idi. Köy 1980'li yıllarda şehre çok göç vermiştir.Bu yüzden bugün köyde 50 hane yaşamaktadır.(yazları köyün emeklileri şehirden gelerek bu sayı 55 haneyi bulmaktadır.Son yillar da şehirde belli bir refaha ermiş aileler, yeniden köye dönüşü yaşamaktadırlar.Köyden,şehire,gidenler arasında Öğrenci, Öğretmen, İmam, Polis, Asker, İşçi, Memur, Emekli, Esnaf, İşadamları vardır.


== Kültür ==
== Kültür ==

Sayfanın 12.41, 3 Temmuz 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Erecek, Balıkesir ilinin Manyas ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Kurucusu Kerim ağa Taşçeviren,dir.Köy halkı, genelde 93 Macırı olarak bilinir Bulgaristan, Kırcaali, Kızanlık'tan gelmiş göçmen,yani muhacirlerden oluşur.Muhacirler önce Manyas Eşen Köyü yakınına konmuş olup daha sonra sivri sinek sıtma hastalığı sebebiyle Erecek Köyü koca kaynak çeşme etrafına yerleşmişlerdir. Köyün isminin köyü kuran muhacirlerin uzun yolculukaları ve ilkin bir başka köye yerleştirilmeleri sonrası geldikleri bu yer için "ere ere buraya erdik" sözünden gelmektedir. Ayrıca isimle ilgili bir başka söylence de "burası da bir gün mamur olacak" anlamında "erecek" sözünden geldiğidir. Köyün kurucuları daha önce göç etmiş ailelerdir. Bu ailelerin köy ve misafir odalarında misafirlere köy korucuları eliyle gezek şeklinde yemek verilir idi. Köy 1980'li yıllarda şehre çok göç vermiştir.Bu yüzden bugün köyde 50 hane yaşamaktadır.(yazları köyün emeklileri şehirden gelerek bu sayı 55 haneyi bulmaktadır.Son yillar da şehirde belli bir refaha ermiş aileler, yeniden köye dönüşü yaşamaktadırlar.Köyden,şehire,gidenler arasında Öğrenci, Öğretmen, İmam, Polis, Asker, İşçi, Memur, Emekli, Esnaf, İşadamları vardır.

Kültür

Köy halkı birbiriyle akraba gibidir.Düğünlerde ve cenazelerde köy halkı hep birliktedir.köyün işleri imece angarya ile birlik ve ahenk içinde yapılır. köyün gençleri son zamanlarda dış köy ve kasabalardan evlenmişlerdir. Köyün ünlü bir pınarı tatlısuyu vardır. Köyün ünlü yemekleri ve tatlıları; yabani eriklerden yapılan pekmez ve bundan yapılan pekmez hoşafı, Muhacır Tarhanası, kıvırma adı verilen yoğurtlu börek, papara, şaştım aşı, keşkek, Paça, dizmana'dır. Köyde Kiraz,Erik,Ceviz,Fındık,Armut bol yetişir. Köyün havası çok temizdir. Her yıl Mayıs ayının son haftası pazar günü köy hayrı yapılmaktadır. Köy hayrı köyün kıyısında kaledüzü mevkiinde yapılmaktadır, yemeklidir. Köyde geçmiş yıllarda 6 Mayıs günü Cennet Çeşme Mevkiinde Hıdırellez şenlikleri yapılıyormuş.

Eğitim

Köyde ilköğretim okulu ve Lojman vardır.(Fakat okulda eğitim verilmemektedir.Köyün öğrencileri taşımalı sistem ile Manyas İlçesine gitmektedir).

Manyas Merkezdeki Okullar

Atatürk İlköğretim Okulu
İstiklal İlköğretim Okulu
Manyas Lisesi
İmam Hatip Lisesi
Manyas Anadolu Lisesi
Manyas Meslek Yüksek Okulu
Bölümler:Bankacılık ve sigortacılık,gıda teknolojisi ve hayvan sağlığı ve beslenmesi

Coğrafya ve İklim

Erecek,Köyü Manyas ilçesine 15 km uzaklıkta olan küçük bir orman köyüdür.

Komşu köyler: Peynirkuyu,Kalfa,Hacı İbrahim Pınarı,Koçoğlu,Yeroluk,Alacabayır,Taşkesiği,dir.

Yüzölçümü

.....km2 dir.Köy Haritası var eskidir.Sınırları Harita Kazastro,ca Ölçümü yapılmamıştır.Yüzölçümü belli değildir.Kazastro ölçümü yapılması halinde Köy sınır ihtilafları ortadan kalkmış olacaktır.

Ulaşım

  • Manyas....Erecek Köyü ...15 km
  • Manyas....Cumhuriyet ... 4 km
  • Manyas....Peynirkuyu ... 8 km
  • Manyas....Koçoğlu ...18 km
  • Manyas....Bandırma ...45 km
  • Manyas....Balıkesir ...82 km
  • Manyas....Susurluk ...37 km

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 224
1997 198

Ekonomi

Köy halkı geçimini hayvancılık,Arıcılık,çiftçilik ve orman kesimleri ile sağlamaktadır. 1980'li yıllarda büyük göç almış olup, köyün nüfusu 2000 yılı nüfus sayımına göre 224 olarak belirtilmiştir.

Altyapı Bilgileri

Köyde Cami Lojman var faal İlkÖğretim Okulu Lojman var faal değildir.Hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy kahvesi var faaldir.Bakkal yoktur. Su Değirmeni var faaldir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol [karayolu] olup yol asfaltır.Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Gölet ve Akarsu Dereler

Göleti yoktur.Yapılması halinde Balıkçılık,Tarım ve Hayvancılığa İklim olarak katkısı olacaktır. Akarsu Dereleri vardır Kaya,Kum,Tatlısu Kefali Balığı yengeç yaşamaktadır.

Tarihi Yerler

Cami,Mezarlıklar,Okul,Köprü,Değirmenler,Koca,Çeşme,Cennet,Çeşme,Kaledüzü,Gürdüşlük,Alfatalan, Çeşme,Almaçatır

Dernek

Köy Derneği yoktur.

Spor

Resimler

Köy İsmi Diğer Yerler

Ercek Ahrensko(Aхренско) Kırca Ali /Bulgaristan Erecek,Dursubey/Balıkesir Erecek.Refahiye/Erzincan

Köyle ilgili siteler

Şablon:Manyas belde ve köyleri