Schindler'in Listesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Codecesim (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Codecesim (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
33. satır: 33. satır:
| SinemaTürk-no =
| SinemaTürk-no =
}}
}}
'''Schindler'in Listesi''' ''('''Schindler's List''')'', yönetmenliğini [[Steven Spielberg]]'in yaptığı, [[1993]] [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] yapımı bir filmdir. [[II. Dünya Savaşı]] sırasında [[Nazi]]ler'in uygulamış olduğu [[Nazi Soykırımı|soykırımdan]] binin üzerinde [[Polonya]] [[yahudi]]sinin kurtarılmasında rolü olan [[Oskar Schindler]]'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 320 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş<ref>[http://www.imdb.com/boxoffice/alltimegross?region=world-wide Tüm zamanların en çok gişe hasılatı eden filmleri listesi]. IMDb.com. (Erişim: 06 Nisan 2010)</ref> ve [[Akademi Ödülleri|Akademi]], [[Altın Küre Ödülleri|Altın Küre]], [[BAFTA]] ve [[Grammy Ödülleri|Grammy]] ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, [[Amerikan Film Enstitüsü]]'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.<ref><span class=plainlinks>[http://www.afi.com/tvevents/100years/movies.aspx AFI's 100 Years...100 Movies]</span>. AFI.com. (Erişim: 15 Nisan 2007)</ref>
'''Schindler'in Listesi''' ''('''Schindler's List''')'', yönetmenliğini [[Steven Spielberg]]'in yaptığı, [[1993]] [[Amerika Birleşik Devletleri|ABD]] yapımı bir filmdir. [[II. Dünya Savaşı]] sırasında [[Nazi]]ler'in uygulamış olduğu [[Nazi Soykırımı|soykırımdan]] binin üzerinde [[Polonya]] [[yahudi]]sinin kurtarılmasında rolü olan [[Oskar Schindler]]'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş<ref>[http://www.imdb.com/boxoffice/alltimegross?region=world-wide Tüm zamanların en çok gişe hasılatı eden filmleri listesi]. IMDb.com. (Erişim: 06 Nisan 2010)</ref> ve [[Akademi Ödülleri|Akademi]], [[Altın Küre Ödülleri|Altın Küre]], [[BAFTA]] ve [[Grammy Ödülleri|Grammy]] ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, [[Amerikan Film Enstitüsü]]'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.<ref><span class=plainlinks>[http://www.afi.com/tvevents/100years/movies.aspx AFI's 100 Years...100 Movies]</span>. AFI.com. (Erişim: 15 Nisan 2007)</ref>


"Schindler'in Listesi", [[2004]] yılında [[Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi]] tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek [[ABD Ulusal Film Arşivi]]'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.
"Schindler'in Listesi", [[2004]] yılında [[Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi]] tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek [[ABD Ulusal Film Arşivi]]'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Sayfanın 23.30, 5 Nisan 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Film Schindler'in Listesi (Schindler's List), yönetmenliğini Steven Spielberg'in yaptığı, 1993 ABD yapımı bir filmdir. II. Dünya Savaşı sırasında Naziler'in uygulamış olduğu soykırımdan binin üzerinde Polonya yahudisinin kurtarılmasında rolü olan Oskar Schindler'i ve bu kurtarmayı konu edinen film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş[1] ve Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy ödülleri kazanmıştır. "Tüm zamanların en iyi filmleri" konulu çeşitli listelerde üst sıralarda bulunan film, Amerikan Film Enstitüsü'nün güncel listesinde 9. sırada yer almaktadır.[2]

"Schindler'in Listesi", 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir. [3]

Film Hakkında

Şablon:Spoiler II. Dünya Savaşı, Nazi Almanyası. Oskar Schindler Almanya'ya iş kurmak amacı ile gelir. Fakat beş kuruşu yoktur. Kendi deyişiyle sunum yeteneği sayesinde birçok üst düzey Alman SS subayı ile dost olur. Bu sırada Yahudi Soykırımı başlamıştır. Schindler'in fabrikası artık getto kamplarındakilerin cennet kapısı olmaya başlamıştır. Schindler´in yardımcısı Itzhak Stern de bir Yahudidir. Stern, Schindler'in fabrikasının idaresini yürütürken, bir yandan da belgelerde yaptığı değişikliklerle bir çok Yahudi'yi Alman savaş gücü için gerekli göstererek, fabrikaya alır ve toplama kamplarına gönderilmekten kurtarır.

Sonrasında, gettolardaki Yahudiler, Kraków'un güneyinde inşaa edilen Plaszow Toplama Kampına sürülür ve bu sırada Alman askerlerinin gettoları boşaltmasını bölgeye hakim bir tepeden izleyen Schindler, birçok Yahudi'nin öldürülmesine tanık olur. Fakat, Stern'in de uyarılarıyla, özellikle Plaszow kampının komutanı Amon Göth başta olmak üzere, Alman subaylarıyla işbirliğine devam eder. Fabrika bir yandan kâr amacıyla çalışırken, Schindler bir yandan da mümkün olduğunca çok Yahudi'nin kurtarılması için çabalamaktadır.

Bu esnada, Berlin'den gelen emirle, kamp tasfiye edilip, tüm esirler Auschwitz'e sürülmeye başlanır. Schindler, her işci için verdiği yüklü miktardaki rüşvetle, Amon Göth'ü kendi Yahudileri'ni, eski evinin bulunduğu Zwittau-Brinnlitz'de (Çekoslavakya) kuracağı fabrikaya götürmeye ikna eder. Gene de sorunlar devam eder ve Schindler'in fabrikasına götürülmek üzere trene bindirilen erkeklerin fabrikaya ulaşmasına rağmen, Yahudi kadınlar bir yanlışlık sonucu Auschwitz'e götürülür. Fakat, Schindler kampın komutanı Rudolf Höss'e verdiği rüşvet ile kadınları tekrar kurtarır ve sonunda listesinde bulunan tüm Yahudileri kendi fabrikasına aldırmayı başarır.

Almanya'nın teslim olması ile beraber, halen bir Nazi partisi üyesi ve kendi deyişiyle köle işçilerden kazanç sağlayan bir kimse olduğu için Schindler, Sovyet askerlerinden kaçmak zorundadır. SS korumalarına, evlerine bir katil veya insan olarak dönmenin ellerinde olduğunu söyler ve askerler esirlere dokunmadan fabrikayı terk ederler. Gece, işçileri ile vedalaşması esnasında, işçiler Schindler'e gerekirse delil olrak sunması için herbirinin imzaladığı ve onlar için bir katil olmadığını izah ettikleri bir mektup ile üzerine Talmud'dan "Kim ki bir insanı hayatını kurtarır, o tüm Dünya'yı kurtarır" sözünün işli olduğu, bir işçinin altın dişinden dövdükleri bir yüzük verirler. Schindler, duygulanır ve ağlayarak tüm bunların yeterli olmadığını, elinden gelenden daha fazlasını yapmış, daha fazla insan kurtarmış olabileceğini söyler.

Ertesi sabah, Schindler Yahudileri, doğan güneş ile uyanırlar ve gelen bir Sovyet askeri tarafından artık özgür oldukları söylenir. Birlikte, yiyecek bulmak adına yürüyen işçiler, sahnenin değişmesi ile birlikte, Oskar Schindler'in Kudüs'de bulunan mezarına doğru yürüyen, günümüz Schindler Yahudileri'ne dönüşür. Filmde son olarak, Schindler'in kurtardığı yaklaşık 1100 kişinin soyundan gelenlerin, filmin çekildiği tarihte yaklaşık 6000 kişi olduğu ve bir zamanlar milyonlarla ifade edilen Polonya Yahudileri'nin artık 4000'den daha az bir sayıyla ifade edildiği seyirciye yansıtılır.

Ödülleri

  • En İyi Film Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Yönetmen Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Senaryo Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Görüntü Yönetmenliği Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Müzik Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Kurgu Oscar Ödülü, 1993
  • En İyi Sanat Yönetmenliği Oscar Ödülü, 1993

Oyuncu Listesi

Aktör/Aktris Rolü
Liam Neeson Oskar Schindler
Ben Kingsley İtzhak Stern
Ralph Fiennes Amon Göth
Caroline Goodall Emilie Schindler
Jonathan Sagall Poldek Pfefferberg
Embeth Davidtz Helen Hirsch

Kaynaklar

  1. ^ Tüm zamanların en çok gişe hasılatı eden filmleri listesi. IMDb.com. (Erişim: 06 Nisan 2010)
  2. ^ AFI's 100 Years...100 Movies. AFI.com. (Erişim: 15 Nisan 2007)
  3. ^ "National Film Registry" (İngilizce). en.wikipedia.org. Erişim tarihi: 10 Aralık 2009. 

Şablon:Sinema portal