Şefik Hüsnü Deymer: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik metin değişimi: (-[[Resim: +[[Dosya:)
Blueboar~trwiki (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
14. satır: 14. satır:
Mayıs [[1929]]'da cezasını tamamladıktan sonra resmi [[pasaport]]la tekrar yurtdışına çıktı ve [[Almanya]]'ya gitti. [[Berlin]]'de Komintern'in Batı Avrupa bürosunu yönetti. 27 Şubat [[1933]]'te [[Naziler]] tarafından düzenlendiği düşünülen [[Reichstag]] yangını provokasyonu sonrasında [[Georgi Dimitrov]] ve Almanya'da bulunan diğer Komintern üyeleriyle birlikte tutuklandı. Altı ay sonra tahliye oldu ve bir banka kasasında bulunan Komintern arşivini Nazilerden kaçırmayı başardı.
Mayıs [[1929]]'da cezasını tamamladıktan sonra resmi [[pasaport]]la tekrar yurtdışına çıktı ve [[Almanya]]'ya gitti. [[Berlin]]'de Komintern'in Batı Avrupa bürosunu yönetti. 27 Şubat [[1933]]'te [[Naziler]] tarafından düzenlendiği düşünülen [[Reichstag]] yangını provokasyonu sonrasında [[Georgi Dimitrov]] ve Almanya'da bulunan diğer Komintern üyeleriyle birlikte tutuklandı. Altı ay sonra tahliye oldu ve bir banka kasasında bulunan Komintern arşivini Nazilerden kaçırmayı başardı.


[[1939]] yılında Türkiye'ye dönmesine izin verildi ve I. Dünya Savaşı'ndaki rütbesiyle tabip yüzbaşı olarak [[1941]]-[[1943]] yılları arasında yedek askerlik yaptı. [[1945]] yılında [[Cemiyetler Kanunu]]'ndaki değişiklik sayesinde yasal [[Türkiye Emekçi Köylü Sosyalist Partisi]]'ni (TEKSP) kurabildi (1946). Kısa sürede 13 ilde örgütlenen ve yalnız İstanbul'da 10.000 işçiyi saflarında toplamayı başaran parti hükümet çevrelerinde rahatsızlığa yol açtı. Kuruluşundan atlı ay sonra, parti, [[sendika]] ve sol yayınların yasaklanması sürecinde TEKSP de kapatıldı. Şefik Hüsnü'nün de içinde bulunduğu 43 parti yöneticisi tutuklandı.
[[1939]] yılında Türkiye'ye dönmesine izin verildi ve I. Dünya Savaşı'ndaki rütbesiyle tabip yüzbaşı olarak [[1941]]-[[1943]] yılları arasında yedek askerlik yaptı. [[1945]] yılında gerçekleşen [[Cemiyetler Kanunu]]'ndaki değişiklik sayesinde, ve TKP kadroları içinden çıkan ve fikir ayrılığına düştükleri bir grubun [[Türkiye Sosyalist Partisi]]'ni kurmasının hemen ardından, [[Bolşevizm]] eğilimli [[Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi]]'ni kurdu. Kuruluşunun üzerinden 6 ay geçmeden parti kapatıldı ve Şefik Hüsnü'nün de içinde bulunduğu 43 parti yöneticisi tutuklandı.


[[1950]] affıyla serbest kaldı ancak [[1951]]'de gizli TKP yöneticisi olarak yeniden tutuklandı. 5 yıl 10 ay hüküm giydi. 65 yaşını bitirmiş[http://www.siyonizm.net/devlet_ve_yahudiler.htm .] olduğundan, cezası 4 yıl 2 ay ağır hapis, 1 yıl 4 ay 20 gün müddetle Manisa'da sürgün cezasına çevrildi. [[1957]]'de tahliye edildi. [[8 Nisan]] [[1959]]'da Manisa'da sürgünde öldü.
[[1950]] affıyla serbest kaldı ancak [[1951]]'de gizli TKP yöneticisi olarak yeniden tutuklandı. 5 yıl 10 ay hüküm giydi. 65 yaşını bitirmiş olduğundan, cezası 4 yıl 2 ay ağır hapis, 1 yıl 4 ay 20 gün müddetle Manisa'da sürgün cezasına çevrildi. [[1957]]'de tahliye edildi. [[8 Nisan]] [[1959]]'da Manisa'da sürgünde öldü.


==Ayrıca Bakınız==
==Ayrıca Bakınız==

Sayfanın 10.45, 16 Mart 2010 tarihindeki hâli

Dosya:Sefik Hüsnü.jpg
Şefik Hüsnü Değmer


Dr. Şefik Hüsnü (Deymer) (1887, Selanik - 1959, Manisa), Türk tıp doktoru ve siyasetçiydi.

1912'de Paris Sorbonne Üniversitesi'nde tıp bitirdi ve sinir hastalıkları uzmanı oldu. Jön Türkler'in faaliyetlerini yakından takip etti. Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesinde tabip yüzbaşı olarak görev yaptı.

Mütareke döneminde Kurtuluş dergisinde yazıları yayınlandı. Kurucuları arasında yer aldığı Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası'nın (TİÇSF) genel sekreterliğine seçildi (1919). Türkiye Amele Birliği yönetiminde etkili oldu. TKP'nin 10 Eylül 1920'de Bakü'de toplanan 1. Kongresinde gıyabında Merkez Komitesi üyeliğine ve Merkez İcra Komitesi 1. Sekreterliğine seçildi.

Gizli Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) yayın organı Aydınlık dergisini yayınlamaya başladı (Haziran 1921). Üçüncü Enternasyonal'in (Komintern) 1924 yılındaki bir toplantısında Kontrol Komisyonu üyeliğine getirildi. Komintern'in güçlü desteğiyle İstanbul Akaretler'de gizli olarak toplanan TKP'nin Üçüncü Kongresinde oy birliğiyle Genel Sekreter seçildi (1925).

Takrir-i Sükun Kanunu çerçevesinde TİÇSF kapatıldı ve yurtdışında bulunan Dr. Şefik Hüsnü gıyabında İstiklal Mahkemesi tarafından bir yıl hapse mahkum edildi. 1926 yılında Viyana'da parti konferansını düzenledi. Yurda döndü ve cezaevine girdi. Cezaevindeyken Komünist Enternasyonal'in İcra Komitesi'ne seçildi.

Mayıs 1929'da cezasını tamamladıktan sonra resmi pasaportla tekrar yurtdışına çıktı ve Almanya'ya gitti. Berlin'de Komintern'in Batı Avrupa bürosunu yönetti. 27 Şubat 1933'te Naziler tarafından düzenlendiği düşünülen Reichstag yangını provokasyonu sonrasında Georgi Dimitrov ve Almanya'da bulunan diğer Komintern üyeleriyle birlikte tutuklandı. Altı ay sonra tahliye oldu ve bir banka kasasında bulunan Komintern arşivini Nazilerden kaçırmayı başardı.

1939 yılında Türkiye'ye dönmesine izin verildi ve I. Dünya Savaşı'ndaki rütbesiyle tabip yüzbaşı olarak 1941-1943 yılları arasında yedek askerlik yaptı. 1945 yılında gerçekleşen Cemiyetler Kanunu'ndaki değişiklik sayesinde, ve TKP kadroları içinden çıkan ve fikir ayrılığına düştükleri bir grubun Türkiye Sosyalist Partisi'ni kurmasının hemen ardından, Bolşevizm eğilimli Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi'ni kurdu. Kuruluşunun üzerinden 6 ay geçmeden parti kapatıldı ve Şefik Hüsnü'nün de içinde bulunduğu 43 parti yöneticisi tutuklandı.

1950 affıyla serbest kaldı ancak 1951'de gizli TKP yöneticisi olarak yeniden tutuklandı. 5 yıl 10 ay hüküm giydi. 65 yaşını bitirmiş olduğundan, cezası 4 yıl 2 ay ağır hapis, 1 yıl 4 ay 20 gün müddetle Manisa'da sürgün cezasına çevrildi. 1957'de tahliye edildi. 8 Nisan 1959'da Manisa'da sürgünde öldü.

Ayrıca Bakınız