Aktepe, Besni: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
41. satır: 41. satır:
===Kültür===
===Kültür===
Köyün gelenek, görenek ve yemekleriköyün en ünlü yemeği çiğköfte,zeytin yağlı dolma,bulgur pilavı,cacık tırşık,peynirli börek,içliköfte,eşkıli yuvarlama,söğürme,
Köyün gelenek, görenek ve yemekleriköyün en ünlü yemeği çiğköfte,zeytin yağlı dolma,bulgur pilavı,cacık tırşık,peynirli börek,içliköfte,eşkıli yuvarlama,söğürme,
halkın yaklaşık %100 kürtçe konuşur.


===Coğrafya===
===Coğrafya===

Sayfanın 12.35, 29 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Aktepe, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün ilk ismi HARABA'dır.daha sonra AKTEPE olarak değiştirilmiştir..Köyün ileri gelenleri ŞAHİN'lerdir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleriköyün en ünlü yemeği çiğköfte,zeytin yağlı dolma,bulgur pilavı,cacık tırşık,peynirli börek,içliköfte,eşkıli yuvarlama,söğürme, halkın yaklaşık %100 kürtçe konuşur.

Coğrafya

Adıyaman iline 70 km, Besni ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyün doğu tarafında Karnıaçık köyü ile güneyi Güzelyurt köyü,kuzeyi iznık ayrıca doğusunda da kurugöl ile bağlantısı olup köy tam bir geçiş noktasına sahiptir.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 292
2000 523
1997 -

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Tarım da sulak araziler başta olmak üzere susuzx araziler de işlenmektedır.Yetiştirilen ürünler pamuk,karpuz,kavun,mısır,arpa,buğda,vs.Hayvancılığı da kücükbaş hayvancılığı yapılmaktadır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. köyün ilk muhtarlık seçimleri 2004 yılında yapılmıştır.daha evvel mezra statüsündeydi.2004 yılında köy halkının oylarıyla köy statüsüne kavuşmuştur. tarafsız koy muhtarlıgının tekınlere verılmesı kararlastırılmıs ancak Tekın aılesının verdıgı sozlere rıayet etmemesı koyde tekrar secıme gıdılmıstır ayrıca koyun huzurunu da kacırmıslardır... Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - İsmail Çetintaş
2004 - İsmail Çetintaş
1999 - vakkas eryalçın
1994 - vakkas şahin
1989 - vakkas şahin
1984 -???

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu ve Cami vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca köyde petrol tesisleri olup halka hızmet vermektedır.


Dış bağlantılar