Sarıkaya, Besni: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
42. satır: 42. satır:
Köyün [[gelenek]], görenek itibarı ile Besni ve Adıyaman gelenek ve göreneklerinin karışımı olarak her iki kültürden esinlenmiştir.
Köyün [[gelenek]], görenek itibarı ile Besni ve Adıyaman gelenek ve göreneklerinin karışımı olarak her iki kültürden esinlenmiştir.
KÖYÜN YEMEKLERİ-içli köfte, çiğ köfte, sarma, börek, bazlama pekmez üzümü meşurdur.
KÖYÜN YEMEKLERİ-içli köfte, çiğ köfte, sarma, börek, bazlama pekmez üzümü meşurdur.
ancak resmi dil kürtçe


==Coğrafya==
==Coğrafya==

Sayfanın 12.34, 29 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Sarıkaya, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.


Tarih

Sarıkayadan önceki ismi Hementildir. Hementil adı Roma İmparatorluğu tarafından köyün bitişigindeki höyüke verilen addır. Daha sonra bu isim köye verilmiştir. Cumhuriyet kurulduktan sonra köyün adı 31.07.1970'te Sarıkaya olarak değiştirildi. Köyün adı zınori raş denenilen yerde bir sarı-kaya vardır.İsmi ordan gelir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek itibarı ile Besni ve Adıyaman gelenek ve göreneklerinin karışımı olarak her iki kültürden esinlenmiştir. KÖYÜN YEMEKLERİ-içli köfte, çiğ köfte, sarma, börek, bazlama pekmez üzümü meşurdur. ancak resmi dil kürtçe

Coğrafya

Adıyaman iline 45 km, Besni ilçesine 33 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisinde gibi görünse de genel olarak akdeniz iklimi özelliğine daha yatkındır. Özellikle son yıllarda Atatürk barajı gölünün etkisi bariz olarak akdeniz iklim özelliği göstermektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 2113
1997 1571

Ekonomi

Köyün ekonomisi

a) Tarım:Genellikle köydeki toprakların verimli olmasından dolayı daha çok sulu ürünlere önem verilmiştir. Bunlar pamuk, mısır, karpuz, kavun, buğday, arpa, kırmızı mercimek ayrıca köyde fıstık ve üzüm bahçeleri bolca bulunmaktadır.

b) Hayvavancılık:Küçük baş, büyük baş ve kümes hayvancılığı yapılmaktadır

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Mustafa Ayhan
2004 - Abdullah Sancar
1999 - Halil Avcı
1994 - Halil Avcı
1989 - Mehmet Atalay
1984 - Mehmet Atalay

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonsantrali vardır.

Dış bağlantılar