Eğerli, Besni: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
38. satır: 38. satır:
===Kültür===
===Kültür===
Köy çok eski bir yerleşime sahiptir. Köyde bulunan eski yerleşime ait mağaralardan anlaşılmaktadır. köyün asıl adı cenceredir.Adını cendere köprüsünden almaktadır.Zaten köy cendereden göçen köylüler tarafından kurulmuştur.
Köy çok eski bir yerleşime sahiptir. Köyde bulunan eski yerleşime ait mağaralardan anlaşılmaktadır. köyün asıl adı cenceredir.Adını cendere köprüsünden almaktadır.Zaten köy cendereden göçen köylüler tarafından kurulmuştur.
RESMİYETTE DİL KÜRTÇEDİR


===Coğrafya===
===Coğrafya===

Sayfanın 12.31, 29 Eylül 2009 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Eğerli, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyumuz hevedi asiretinin xerkan kabilesinin kurdugu bir köydur,haliyle köyumuzun gercek adi xerkan dir.köyumuz uzkan turkce ismiyle uzunkoyu köyunden ayrilip cevre yörelere dagilan ve buralara köyler kurmus olan hevedi asiretindendir.

Kültür

Köy çok eski bir yerleşime sahiptir. Köyde bulunan eski yerleşime ait mağaralardan anlaşılmaktadır. köyün asıl adı cenceredir.Adını cendere köprüsünden almaktadır.Zaten köy cendereden göçen köylüler tarafından kurulmuştur. RESMİYETTE DİL KÜRTÇEDİR

Coğrafya

Adıyaman iline 58 km, Besni ilçesine 13 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak Akdeniz ikliminin de etki alanınada girmektedir. Zeytin vb. ürünlerin yetişmesinden anlaşılmaktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 842
1997 792

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Özellikle antep fıstığı ve üzüm ağırlıktadır. Bunların yanısıra diğer tarım ürünleri arpa, buğday, mercimek, nohut vb. ürünler ile çeşitli meyve yetiştirilir.Ne yazık son 4 yıldır hayvancılıkta yasaklanarak,yoksul olan köylüler gittikçe dahada yoksullaştılar,Köyümüzde tarım araziside çok azdır,

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2004 - Vakkas Kurt
1999 - Vakkas Kurt
1994 - Osman Arslan
1989 - Osman Arslan
1984 - Osman Arslan
(2009) vakkas kurt

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

  • Eğerli köyü bağlantı: [1]
  • Resim aç:[2]tıkla

pelin arslan