Paris Antlaşması (1783): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
14. satır: 14. satır:
Amerikan [[Konfederasyon Kongresi]] antlaşmayı 14 Ocak 1784'te onamış ve imzalı kopyaları antlaşmanın diğer taraflarına göndermiştir. Antlaşma 9 Nisan 1784'te Britanya, 12 Mayıs 1784'te Fransa tarafından onanmış ancak okyanusun karşı tarafındaki Amerikanların bu haberi alması birkaç ay gecikmeyle olmuştur.
Amerikan [[Konfederasyon Kongresi]] antlaşmayı 14 Ocak 1784'te onamış ve imzalı kopyaları antlaşmanın diğer taraflarına göndermiştir. Antlaşma 9 Nisan 1784'te Britanya, 12 Mayıs 1784'te Fransa tarafından onanmış ancak okyanusun karşı tarafındaki Amerikanların bu haberi alması birkaç ay gecikmeyle olmuştur.


==Maddeler==
==The ten Articles: key points==
[[Image:Treaty of Paris 1783 - last page (hi-res).jpg|thumb|Signature page of the Treaty of Paris courtesy of the [[National Archives and Records Administration]].]]
[[Dosya:Treaty of Paris 1783 - last page (hi-res).jpg|thumb|Paris Antlaşması'nın imza sayfası, [[Ulusal Arşiv ve Kayıtlar Kurumu]] ]]
:''Giriş'' bölümü antlaşmanın "ulu ve bölünmez Üçlü" adına düzenlendiğini belirtmekte ve anlaşmaya taraf ülkelerin "eski yanlış anlaşılmaları tümüyle unutma" ve "[[kalıcı barış]]ı sağlama" konularındaki niyetlerini ortaya koymaktadır.

#[[On Üç Koloni]] özgür ve bağımsız devletler olarak kurulacak, Britanya bu topraklar üzerindeki tüm haklarından vazgeçecektir.<ref>Some online versions of the treaty omit [[Delaware]] from the list of former colonies, but the actual text lists it between [[Pennsylvania]] and [[Maryland]]. For example, see facsimile of a London newspaper announcing the treaty. [http://www.earlyamerica.com/earlyamerica/milestones/paris/1.jpg] [http://www.earlyamerica.com/earlyamerica/milestones/paris/] Delaware is also included in both the preliminary version of the treaty read in the Continental Congress on April 15, 1783 [http://rs6.loc.gov/cgi-bin/query/D?hlaw:1:./temp/~ammem_jEZ2::] and the one ratified by the Congress on January 14, 1784 [http://rs6.loc.gov/cgi-bin/query/r?ammem/hlaw:@field(DOCID+@lit(jc02617))]</ref>
:''Preface.'' Declares the treaty to be "in the name of the most holy and undivided Trinity," states the ''bona fides'' of the signatories, and declares the intention of both parties to "forget all past misunderstandings and differences" and "secure to both [[perpetual peace]] and harmony."
#Birleşik Devletler ile [[Britanya Kuzey Amerikası]] arasındaki sınır belirlenecektir ([[Mitchell Eşlemi]]'ni temel alan bu maddeden kaynaklanan iki anlaşmazlık için bkz. [[Northwest Angle]] ve [[Hint Irmağı Cumhuriyeti]]).
#Acknowledging the [[13 colonies]] to be free, sovereign and independent States, and that his Majesty relinquishes all his (and his heirs and successors) claims to the Government, propriety, and territorial rights of the same, and every part thereof;<ref>Some online versions of the treaty omit [[Delaware]] from the list of former colonies, but the actual text lists it between [[Pennsylvania]] and [[Maryland]]. For example, see facsimile of a London newspaper announcing the treaty. [http://www.earlyamerica.com/earlyamerica/milestones/paris/1.jpg] [http://www.earlyamerica.com/earlyamerica/milestones/paris/] Delaware is also included in both the preliminary version of the treaty read in the Continental Congress on April 15, 1783 [http://rs6.loc.gov/cgi-bin/query/D?hlaw:1:./temp/~ammem_jEZ2::] and the one ratified by the Congress on January 14, 1784 [http://rs6.loc.gov/cgi-bin/query/r?ammem/hlaw:@field(DOCID+@lit(jc02617))]</ref>
#Birleşik Devletler yurttaşı balıkçılara [[Newfoundland (ada)|Newfoundland]] ve [[Saint Lawrence Körfezi]] açıklarında avlanma izni verilecektir.
#Establishing the boundaries between the United States and [[British North America]] (for an account of two strange anomalies resulting from this part of the Treaty, based on inaccuracies in the [[Mitchell Map]], see [[Northwest Angle]] and the [[Republic of Indian Stream]]);
#Yasal hükümler uyarınca belirlenen karşılıklı borçlar ödenecektir.
#Granting fishing rights to United States fishermen in the [[Grand Banks]], off the coast of [[Newfoundland (island)|Newfoundland]] and in the [[Gulf of Saint Lawrence]];
#[[Konfederasyon Kongresi]] el konulan topraklar üzerinde yer alan varlıkların korunması için çaba gösterecektir.
#Recognizing the lawful contracted debts to be paid to creditors on either side;
#Birleşik Devletler, [[Kralcılar (Amerikan Devrimi|Kralcılar]]'a ait topraklara el konulmasını önleyici adımlar atacaktır.
#The [[Congress of the Confederation]] will "earnestly recommend" to state legislatures to recognize the rightful owners of all confiscated lands "provide for the restitution of all estates, rights, and properties, which have been confiscated belonging to real British subjects [Loyalists]";
#Tüm [[savaş tutsağı|savaş tutsakları]] serbest bırakılacak ve [[Britanya Ordusu]]'nun Birleşik Devletler'de bıraktığı mallar (kölelerle birlikte) geri verilecektir.
#United States will prevent future confiscations of the property of [[Loyalist (American Revolution)|Loyalist]]s;
#Büyük Britanya ve Birleşik Devletler [[Mississippi Irmağı]]'nı serbestçe kullanabileceklerdir.
#[[Prisoner of war|Prisoners of war]] on both sides are to be released and all property left by the [[British Army|British army]] in the United States unmolested (including slaves);
#Amerikanlar tarafından antlaşma sonrası ele geçirilen topraklar geri verilecektir.
#Great Britain and the United States were each to be given perpetual access to the [[Mississippi River]];
#Antlaşma, imzalandıktan sonra altı ay içinde onanacaktır.
#Territories captured by Americans subsequent to treaty will be returned without compensation;
#Ratification of the treaty was to occur within six months from the signing by the contracting parties.
*Spain received East and West Florida under the separate [[Peace of Paris (1783)#Treaty with Spain|Anglo-Spanish peace agreement]]


==Aftermath==
==Aftermath==

Sayfanın 12.35, 29 Temmuz 2009 tarihindeki hâli

Paris Antlaşması ön metni imza töreni, 30 Kasım 1782

Paris Antlaşması 3 Eylül 1783 tarihinde imzalanmış, Konfederasyon Kongresi tarafından 14 Ocak 1784'te, Büyük Britanya Kralı tarafından 9 Nisan 1784'te onanmış ve Büyük Britanya Krallığı ile Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasındaki Amerikan Devrimi Savaşı'nı sona erdirmiş olan barış antlaşmasıdır. Savaşa katılan diğer ülkeler olan Fransa, İspanya ve Hollanda Cumhuriyeti ile Paris Barışı adı altında ayrı anlaşmalar yapılmıştır.

Anlaşma

Benjamin West'in Paris Antlaşması'na katılan temsilcileri (John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens ve William Temple Franklin) gösterdiği tablosu. Yapıt, İngiliz temsilcilerin poz vermek istememesinden ötürü tamamlanamamıştır.
Jacob binası üzerinde bulunan taştan im

Antlaşma metni bugünkü 56 Rue Jacob'un yerinde bulunan Hôtel de York'ta imzalanmıştır. İmza törenine Birleşik Devletler adına John Adams, Benjamin Franklin ve John Jay; Britanya Krallığı adına David Hartley ve Kral III. George katılmışlardır. Hartley, Britanya Elçiliği'ne yakın bu otelde bir süredir kalmaktaydı.

Britanya 3 Eylül'de Fransa, İspanya ve Hollanda (geçici anlaşma) ile de ayrı antlaşmalar imzalamıştır. İspanya ile yapılan anlaşmaya göre Doğu ve Batı Florida sömürgeleri ve Minorca Adası İspanya'ya bırakılıyordu (Ne var ki, anlaşmanın kesin hükümlere dayanmaması sınır anlaşmazlığına neden olmuş ve sorun, Madrid Antlaşması'yla çözüme kavuşturulabilmiştir). Buna karşılık, Fransız ve İspanyollar tarafından ele geçirilen Bahama Adaları, Grenada ve Montserrat Britanya'ya geri verilecekti. Fransa ile imzalanan antlaşma karşılıklı ele geçirilmiş toprakların bırakılmasından ibaretti (Fransa'nın tek kazancı Tobago ve Senegal olmuştur) ancak Fransızlar, Newfoundland açıklarında balık avlama güvencesini de elde etmişlerdir. Hollandalıların Doğu Antiller'de kazandığı topraklar ise Hollanda Doğu Antilleri'nde Britanyalı tüccarlara tanınan ticari haklar karşılığında Hollanda'ya bırakılmıştır.

Amerikan Konfederasyon Kongresi antlaşmayı 14 Ocak 1784'te onamış ve imzalı kopyaları antlaşmanın diğer taraflarına göndermiştir. Antlaşma 9 Nisan 1784'te Britanya, 12 Mayıs 1784'te Fransa tarafından onanmış ancak okyanusun karşı tarafındaki Amerikanların bu haberi alması birkaç ay gecikmeyle olmuştur.

Maddeler

Paris Antlaşması'nın imza sayfası, Ulusal Arşiv ve Kayıtlar Kurumu
Giriş bölümü antlaşmanın "ulu ve bölünmez Üçlü" adına düzenlendiğini belirtmekte ve anlaşmaya taraf ülkelerin "eski yanlış anlaşılmaları tümüyle unutma" ve "kalıcı barışı sağlama" konularındaki niyetlerini ortaya koymaktadır.
  1. On Üç Koloni özgür ve bağımsız devletler olarak kurulacak, Britanya bu topraklar üzerindeki tüm haklarından vazgeçecektir.[1]
  2. Birleşik Devletler ile Britanya Kuzey Amerikası arasındaki sınır belirlenecektir (Mitchell Eşlemi'ni temel alan bu maddeden kaynaklanan iki anlaşmazlık için bkz. Northwest Angle ve Hint Irmağı Cumhuriyeti).
  3. Birleşik Devletler yurttaşı balıkçılara Newfoundland ve Saint Lawrence Körfezi açıklarında avlanma izni verilecektir.
  4. Yasal hükümler uyarınca belirlenen karşılıklı borçlar ödenecektir.
  5. Konfederasyon Kongresi el konulan topraklar üzerinde yer alan varlıkların korunması için çaba gösterecektir.
  6. Birleşik Devletler, Kralcılar'a ait topraklara el konulmasını önleyici adımlar atacaktır.
  7. Tüm savaş tutsakları serbest bırakılacak ve Britanya Ordusu'nun Birleşik Devletler'de bıraktığı mallar (kölelerle birlikte) geri verilecektir.
  8. Büyük Britanya ve Birleşik Devletler Mississippi Irmağı'nı serbestçe kullanabileceklerdir.
  9. Amerikanlar tarafından antlaşma sonrası ele geçirilen topraklar geri verilecektir.
  10. Antlaşma, imzalandıktan sonra altı ay içinde onanacaktır.

Aftermath

Privileges which the Americans had received from Britain automatically when they had colonial status (including protection from pirates in the Mediterranean Sea in respect of which see: Barbary Wars) were withdrawn. Individual States ignored Federal recommendations, under Article 5, to restore confiscated Loyalist property, and also evaded Article 6 (e.g. by confiscating Loyalist property for "unpaid debts"). Some, notably Virginia, also defied Article 4 and maintained laws against payment of debts to British creditors. Individual British soldiers ignored the provision of Article 7 about removal of slaves. The real geography of North America turned out not to match the details given in the Canadian boundary descriptions. The Treaty specified a southern boundary for the United States, but the separate Anglo-Spanish agreement did not specify a northern boundary for Florida, and the Spanish government assumed that the boundary was the same as in the 1763 agreement by which they had first given their territory in Florida to Britain. While that dispute continued, Spain used its new control of Florida to block American access to the Mississippi, in defiance of Article 8.[2] In the Great Lakes area, the British adopted a very generous interpretation of the stipulation that they should relinquish control "with all convenient speed", because they needed time to negotiate with the Native Americans, who had kept the area out of United States control, but had been completely ignored in the Treaty. Even after that was accomplished, Britain retained control as a bargaining counter in hopes of obtaining some recompense for the confiscated Loyalist property.[3] This matter was finally settled by the Jay Treaty in 1794, and America's ability to bargain on all these points was greatly strengthened by the creation of the new constitution in 1787.

Only Article 1 remains in force as of 2009.[4]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Some online versions of the treaty omit Delaware from the list of former colonies, but the actual text lists it between Pennsylvania and Maryland. For example, see facsimile of a London newspaper announcing the treaty. [1] [2] Delaware is also included in both the preliminary version of the treaty read in the Continental Congress on April 15, 1783 [3] and the one ratified by the Congress on January 14, 1784 [4]
  2. ^ Jones, Howard Crucible of Power: A History of American Foreign Relations to 1913, Rowman & Littlefield (2002) ISBN 0842029168 (page 23)
  3. ^ Benn, Carl Historic Fort York, 1793-1993 Dundurn Press Ltd. (1993) ISBN 0920474799 (page 17)
  4. ^ United States Department of State (2007). "Bilateral Treaties and Other Agreements (U-V)" (PDF). Treaties in Force. s. 16. Erişim tarihi: 2008-05-28. 

Dış bağlantılar

Şablon:USgrowth