Yaylak (coğrafya): Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Murat Küçük (mesaj | katkılar)
Düzeltme
Murat Küçük (mesaj | katkılar)
Düzeltme
1. satır: 1. satır:
'''Yaylak''', düşük [[rakım]]lı yerlerde yaz aylarının aşırı sıcaklarından bunalan insanların gittikleri, nispeten daha serin olan yüksek rakımlı bölgelerdir. Yaylaklar, genelde [[plato]]lardır. Ayrıca yaylaklar, sadece insanlar için değil, daha iyi otlanmaları için küçük ve büyük baş hayvanlar da çıkarılır. Yaylaklar bir anlamada yüksek rakımlı bögelerdeki otlak alanlardır. Deniz kıyıları en düşük rakımlı bölgelerdir. Çünkü düşük rakımlardan yüksek rakımlara çıkıldıkça bahar mevsimi, yaza doğru sarkar. Böylece hayvanlar bahar mevsimindeki ot, çalı (funda) ve [[ağaç]] türü [[bitki]]lerin yeşil [[yaprak]] ve sürgünlerinden daha çok yararlanmış olurlar. Yaylaklarda beslenen hayvanların [[et]], [[süt]] ve süt ürünleri daha değerli olmaktadır.
'''Yaylak''', düşük [[rakım]]lı yerlerde yaz aylarının aşırı sıcaklarından bunalan insanların gittikleri, nispeten daha serin olan yüksek rakımlı bölgelerdir. Yaylaklar, genelde [[plato]]lardır. Ayrıca yaylaklar, sadece insanlar için değil, daha iyi otlanmaları için '''küçük ve büyük baş hayvanlar''' da çıkarılır. Yaylaklar bir anlamada, yüksek rakımlı bögelerdeki otlak alanlardır. Deniz kıyıları en düşük rakımlı bölgelerdir. Çünkü düşük rakımlardan yüksek rakımlara çıkıldıkça bahar mevsimi, yaza doğru sarkar. Böylece hayvanlar bahar mevsimindeki ot, çalı (funda) ve [[ağaç]] türü [[bitki]]lerin yeşil [[yaprak]] ve sürgünlerinden daha çok yararlanmış olurlar. Yaylaklarda beslenen hayvanların [[et]], [[süt]] ve süt ürünleri daha değerli olmaktadır.

Sayfanın 16.50, 24 Mayıs 2009 tarihindeki hâli

Yaylak, düşük rakımlı yerlerde yaz aylarının aşırı sıcaklarından bunalan insanların gittikleri, nispeten daha serin olan yüksek rakımlı bölgelerdir. Yaylaklar, genelde platolardır. Ayrıca yaylaklar, sadece insanlar için değil, daha iyi otlanmaları için küçük ve büyük baş hayvanlar da çıkarılır. Yaylaklar bir anlamada, yüksek rakımlı bögelerdeki otlak alanlardır. Deniz kıyıları en düşük rakımlı bölgelerdir. Çünkü düşük rakımlardan yüksek rakımlara çıkıldıkça bahar mevsimi, yaza doğru sarkar. Böylece hayvanlar bahar mevsimindeki ot, çalı (funda) ve ağaç türü bitkilerin yeşil yaprak ve sürgünlerinden daha çok yararlanmış olurlar. Yaylaklarda beslenen hayvanların et, süt ve süt ürünleri daha değerli olmaktadır.