Hasanbaba, Tokat: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
47. satır: 47. satır:
===Coğrafya===
===Coğrafya===
Tokat merkezine 5,5 km olup TOKAT tan RAKIM olarak yüksekte olması havasını da güzelleştiriyor.
Tokat merkezine 5,5 km olup TOKAT tan RAKIM olarak yüksekte olması havasını da güzelleştiriyor.
Çok sarp dağlarla çevrilidir. Emsal köylere bakarak büyük bir araziye sahiptir kırsal tarımın yanın da hayvancılığa en müsait köylerden biri olduğu hiç kuşkusuzdur.
Çok sarp dağlarla çevrilidir. Emsal köylere bakarak büyük bir araziye sahiptir kırsal tarımın yanın da hayvancılığa en müsait köylerden biri olduğu hiç kuşkusuzdur.Devlet desteği ile hayvancılığın daha da gelişieceği muhakkaktır.


===İklim===
===İklim===

Sayfanın 13.33, 3 Kasım 2008 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy Hasanbaba, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün eski adı KİRKİROZ dur daha sonra köyün şehri açıktan gören tek ağaçlı MEŞHUR HASAN BABA TEKKESİ nden esinlenerek HASAN BABA KÖYÜ adı verilmiştir. Bu tepede bulunun ağacın dibin de bir mezarın olduğu yıllardır rivayet edilir ayrıca 1938 den itibaren yaşayan büyüklerimiz o ağacın hep olduğunu anlatmışlardır ilgingiç olan o ağacın susuz yalnız başına yıllara direnmesidir ağacın cinsi (daum)dur. bu köy de 1938 den itibaren Arnavutlar ( Kosova Muhacirleri)yaşamışlardır. Eski bir yerleşim birimi olan bu köyde (cineviz)lilerin yaşadığı anlatılmak ta , cinevizden kalma kilise ile eski zaman da oldukça modern sayılacak su şebekeleri bulunmaktadır o tarihler de suyun tamamen arıt ma sistemleri kuyular la pöhrekler döşenerek SU köy meydanına tamamen taş oyması 7 metre boylArında su teknesi ayrıca yaklaşık 300 kg su kapasiteli taş oyması depo ile halen her ne kadar yeri değişmiş olsada orjinalliğini korumak tadır. ayrıca çok sayı da cineviz mezarlıklarının bulunması da köyün üst tepeleri meraklı veya köyün hiç tanımadığı profosyönel TARİHİ ESER KAÇAKÇILARI tarafın dan talan edilmiştir bu arada çok sayı da mağralar çıkmış olup bu mağraların da içi boşaltılmıştır.

Kültür

HASAN BABA KÖYÜ: 45 hane civarında Arnavut aile yaşamaktadır. Kosovadan 1907'de önce İSTANBUL a göç eden arnavutlar daha sonra (T.C) devletin isteği duğrultusun da TOKAT/NİKSAR ın KAPIAĞZI KÖYÜ ne yerlşmişler 1938 de yaşanan büyük ERZİNCAN depremin den sonra YİNE DEVLETİN isteği üzere eski ismi (KİRKİROZ) yeni ismi (HASAN BABA )OLAN bu köye yerleşmişler. Örf ve adetlerine oldukça sadık kalan Arnvut vatandaşlar özlerini muhafaza ettikleri gibi Ana dilleri olan ARNAVUT'ÇA hala konuşulamaktadır. Mutfak Kültürü zengin olan arnavutların kendilerine has 'Fli' adını verdikleri ve yapımı çok zahmetli olan çok lezzetli bir börekleri vardır. Muhafazakar bir yapıya sahip olan Hasanbaba Köyülüleri mütedeyyin bir yapıya da sahiptirler Yaklaşık bir asırdır dillerini muhafaza etmelerinde birbirlerine ve akrabalık değerlerine çok önem vermeleribnin büyük rolü vardır.

Coğrafya

Tokat merkezine 5,5 km olup TOKAT tan RAKIM olarak yüksekte olması havasını da güzelleştiriyor. Çok sarp dağlarla çevrilidir. Emsal köylere bakarak büyük bir araziye sahiptir kırsal tarımın yanın da hayvancılığa en müsait köylerden biri olduğu hiç kuşkusuzdur.Devlet desteği ile hayvancılığın daha da gelişieceği muhakkaktır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Ekonomi

Köyün ekonomisi TARIM,HAYVANCILIK ve İNŞAATÇILIK a dayalıdır.

HASAN BABA KÖYÜ

MUHTARI:KAZIM SAY

Altyapı bilgileri

HASAN BABA KÖÜYÜN de CAMİİ ve MİNARESİ,İLKÖĞRETİM OKULU,İÇME SUYU ŞEBEKESİ,KANALİZASYON,ELEKTİRİK,TELEFON MEVCUT OLUP,2007 DE KOMPLE YENİDEN GÜZERGAHI DEĞİŞTİRİLEREK YENİ YOL ASFALT OLARAK YAPILMIŞTIR.

Dış bağlantılar