Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Tün (mesaj | katkılar)
Gerekçe: kopyala yapıştır
Etiket: Elle geri alma
InternetArchiveBot (mesaj | katkılar)
1 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.8.7
9. satır: 9. satır:
== Kaynakça ==
== Kaynakça ==
{{kaynakça}}
{{kaynakça}}
* '''Kurum Resmi Sitesi''': [http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/adnks/adnksIndex.html TÜİK ADNKS]
* '''Kurum Resmi Sitesi''': [http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/adnks/adnksIndex.html TÜİK ADNKS] {{Webarşiv|url=https://web.archive.org/web/20120731034037/http://www.tuik.gov.tr/jsp/duyuru/adnks/adnksIndex.html |tarih=31 Temmuz 2012 }}


[[Kategori:İstatistik]]
[[Kategori:İstatistik]]

Sayfanın 21.29, 2 Mayıs 2022 tarihindeki hâli

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS (Merkezî veri tabanı ve Kimlik Paylaşımı Sistemi) kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği TÜİK tarafından yapılan bir kayıt sistemidir.[1]

ADNKS, devamlı yapılan güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Eski sistemde önce 5, sonra 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları ADNKS sisteminin devreye girmesinden itibaren yapılmamaktadır. Bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılması mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskleri en aza indirgemiştir.

TÜİK'in çalışmalarından olan nüfus sayımları 2007 yılından beri ADNKS temelinde açıklanmaktadır.

Türkiye'de 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişiler de ayrı bir form ile bu sisteme dahil edilmektedirler. Ayrıca yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşadıkları ülke ve şehir düzeyinde yerleşim yeri bilgileri ile nüfus bilgileri de ayrı bir veritabanı oluşturularak kayıt altına alınmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Çavlin, Dr. Aylin; Rittersberger Tılıç, Doç. Dr. Helga (2011). "Türkiye'de Değişen Nüfus Bilgi Sisteminin Kamu Yönetimine Katılan ve Kamu Hizmetlerinden Faydalanan "Vatandaşla" İlişkisi: De facto Nüfus Sayımından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) Geçiş". Amme idaresi dergisi. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2019.