Hâl denklemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Nano (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Misthrall (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{çeviri}}
{{düzenle|Eylül 2007}}
{{fizik-taslak}}


Fizik ve termodinamikte, '''hal denklemi''' hal değişkenleri arası bir ilişkidir. Daha spesifik olarak hal denklemi belirli fiziksel koşullar altında bir maddenin halini belirten termodinamik bir denklemdir. Maddenin sıcaklık, basınç, hacim, iç enerjisiyle alakalı 2 veya daha fazla hal fonksiyonu arasında bağ kuran yapıcı bir denklemdir. Hal denklemleri sıvıların, sıvı karışımlarının, katıların, ve hatta yıldız içlerini açıklama da kullanılır.
[[Fizik]] ve [[termodinamik]]te, '''hal denklemi''' hal değişkenleri arası bir ilişkidir. Daha spesifik olarak hal denklemi belirli fiziksel koşullar altında bir maddenin halini belirten termodinamik bir denklemdir. Maddenin [[sıcaklık]], [[basınç]], [[hacim]] ve iç enerjisiyle alakalı 2 veya daha fazla hal fonksiyonu arasında bağ kuran yapıcı bir denklemdir. Hal denklemleri sıvıların, sıvı karışımlarının, katıların, ve hatta yıldız içlerini açıklama da kullanılır<ref>http://en.wikipedia.org/wiki/State_equations</ref>.


== Notlar ==
<references/>

Sayfanın 19.28, 4 Ocak 2008 tarihindeki hâli

Fizik ve termodinamikte, hal denklemi hal değişkenleri arası bir ilişkidir. Daha spesifik olarak hal denklemi belirli fiziksel koşullar altında bir maddenin halini belirten termodinamik bir denklemdir. Maddenin sıcaklık, basınç, hacim ve iç enerjisiyle alakalı 2 veya daha fazla hal fonksiyonu arasında bağ kuran yapıcı bir denklemdir. Hal denklemleri sıvıların, sıvı karışımlarının, katıların, ve hatta yıldız içlerini açıklama da kullanılır[1].


Notlar

  1. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/State_equations