Vikipedi:Hukuki tehditler yasaktır: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
kDeğişiklik özeti yok
Filanca (mesaj | katkılar)
düzenleme
1. satır: 1. satır:
{{Politika|[[VP:YTY]]}}
{{Politika|[[VP:YTY]]}}


Diğer Vikipedi kullanıcılarına karşı yasal tehditlerde bulunmayınız. Yasal tehditler ciddi sorunlara yol açabilir:
Diğer Vikipedi kullanıcılarına karşı yasal tehditlerde bulunmayınız. Bu medeni bir davranış olmadığı gibi, ciddi sorunlara da yol açabilir:


* Sayfaların özgürce değiştirilmesi, Vikipedinin tarafsız kalmasını sağlayan en önemli kavramlardan biri, engellenir. Bu özgürlük olmadığı takdirde, tartışmaların bir yanını kaybetme riski ile karşı karşıya gelebiliriz, ve makalelerimizde sistemli taraflılık ve önyargının yer almasına sebep oluruz.
* Vikipedinin tarafsız kalmasını sağlayan en önemli kavramlardan biri olan "sayfaların özgürce değiştirilmesi"ni engeller. Bu özgürlük olmadığı takdirde, tartışmalarda bir tarafın diğer tarafı sindirmesi riski doğar, maddelerde [[sistemli önyargı]]oluşabilir.


* Vikipedi toplumu içinde güvensizlik ve kötü hisler yaratılır; bu da ortak iyi niyetlilik farzetmemizi, hızla ve becerilikle ilerleme yeteneğimizi zedeler.
* Vikipedi toplumu içinde güvensizlik ve kötü hisler yaratılır, karşılıklı iyiniyet kuralları içinde hız ve beceriyle çalışma imkânımız zedelenir.


* Geçmişinde Vikipedi yasal tehditlerde bulunan kullanıcılar yüzünden kötü deneyimler edinmiştir. Yasal tehditler yaparak, Vikipedideki kişiliğinizi zedeleyebilirsiniz.
* Vikipedi geçmişte yasal tehditlerde bulunan kullanıcılar yüzünden kötü deneyimler edinmiştir. Yasal tehditler yaparak Vikipedideki imajınızı zedeleyebilirsiniz.


Bunun yerine, tartışmaları öncelikle [[Vikipedi:Tartışma çözümleme|tartışma ]] yoluyla çözmeyi deneyiniz. Bu yöntem çoğu zaman tartışmayı yasal yollara başvurmadan çözecektir. Eğer [[Vikipedi:Tartışma çözümleme|tartışma]] yöntemi sonuç vermezse, '''tartışmaya iyi niyetle çözüm getirmek için her yolu denemiş olmanın rahatlığıyla, hakkınızı yasal yollardan aramakta serbestsiniz.'''
* Yasal kanallar haricinde sorunu daha da kötüleştirmemek için, yaptığınız yasal tehdit sizi makale degiştirmekten men edebilir (durumdan duruma bağlıdır).


Eğer yasal yollara başvurmayı '''gerekli''' buluyorsanız, sizi engellemeye hakkımız yoktur. Fakat hukuki işlemler sonuçlanana kadar, sizden Vikipedi'yi değiştirmemenizi rica ediyoruz.
'''Onun yerine''', tartışmaları ilk önce tartışma çözümleme prosedürleri ile halletmeyi deneyiniz. Bu yöntem çoğu zaman tartışmayı yasal yollara başvurmadan çözüm noktasına getirebilir. Eğer [[Vikipedi:Tartışma çözümleme|tartışma çözümleme]] prosedürleri hiç bir sonuç veremediyse, '''tartışmaya iyi niyetlilikle çözüm getirmek amacıyla her yolu denemiş olmanın bilinciyle, yasal yollardan hakkınızı aramakta serbestsiniz.'''


Yasal yollarda ilerleme kararı aldığınız taktirde, kullanıcı ile e-posta aracılığıyla özel olarak irtibata geçiniz. Tartışmayı Vikipedi portalında veya tartışma sayfalarında devam ettirmeyiniz; kullanıcıların diğer taraftan yana olma ihtimali vardır. Eğer sorununuz Vikipedi'yi kapsıyorsa, Vikipedi'nin ana kuruluşu [http://wikimediafoundation.org/ Wikimedia Foundation] ile irtibata geçiniz.
Eğer yasal yollara başvurmayı '''gerekli''' buluyorsanız, sizi engelleme hakkımız yoktur. Fakat, hukuki işlemler sonuçlanana kadar, sizden Vikipedi'yi değiştirmemenizi rica ediyoruz.

Yasal yollarda ilerleme kararı aldığınız taktirde, kullanıcı ile e-mail aracılığıyla özel olarak irtibata geçiniz. Tartışmayı Vikipedi portalında veya tartışma sayfalarında devam ettirmeyiniz; kullanıcıların diğer taraftan yana olma ihtimali vardır. Eğer sorununuz Vikipedi'yi kapsıyorsa, Vikipedi'nin ana kuruluşu [http://wikimediafoundation.org/ Wikimedia Foundation] ile irtibata geçiniz.


== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==

Sayfanın 22.06, 6 Ekim 2007 tarihindeki hâli

Diğer Vikipedi kullanıcılarına karşı yasal tehditlerde bulunmayınız. Bu medeni bir davranış olmadığı gibi, ciddi sorunlara da yol açabilir:

  • Vikipedinin tarafsız kalmasını sağlayan en önemli kavramlardan biri olan "sayfaların özgürce değiştirilmesi"ni engeller. Bu özgürlük olmadığı takdirde, tartışmalarda bir tarafın diğer tarafı sindirmesi riski doğar, maddelerde sistemli önyargıoluşabilir.
  • Vikipedi toplumu içinde güvensizlik ve kötü hisler yaratılır, karşılıklı iyiniyet kuralları içinde hız ve beceriyle çalışma imkânımız zedelenir.
  • Vikipedi geçmişte yasal tehditlerde bulunan kullanıcılar yüzünden kötü deneyimler edinmiştir. Yasal tehditler yaparak Vikipedideki imajınızı zedeleyebilirsiniz.

Bunun yerine, tartışmaları öncelikle tartışma yoluyla çözmeyi deneyiniz. Bu yöntem çoğu zaman tartışmayı yasal yollara başvurmadan çözecektir. Eğer tartışma yöntemi sonuç vermezse, tartışmaya iyi niyetle çözüm getirmek için her yolu denemiş olmanın rahatlığıyla, hakkınızı yasal yollardan aramakta serbestsiniz.

Eğer yasal yollara başvurmayı gerekli buluyorsanız, sizi engellemeye hakkımız yoktur. Fakat hukuki işlemler sonuçlanana kadar, sizden Vikipedi'yi değiştirmemenizi rica ediyoruz.

Yasal yollarda ilerleme kararı aldığınız taktirde, kullanıcı ile e-posta aracılığıyla özel olarak irtibata geçiniz. Tartışmayı Vikipedi portalında veya tartışma sayfalarında devam ettirmeyiniz; kullanıcıların diğer taraftan yana olma ihtimali vardır. Eğer sorununuz Vikipedi'yi kapsıyorsa, Vikipedi'nin ana kuruluşu Wikimedia Foundation ile irtibata geçiniz.

Dış bağlantılar