Soluk Mavi Nokta: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
YBot (mesaj | katkılar)
Arşiv bağlantısı eklendi
Hucre11 (mesaj | katkılar)
→‎Dış bağlantılar: Bağlantı eklendi
Etiketler: Mobil değişiklik mobil uygulama değişikliği
34. satır: 34. satır:
== Dış bağlantılar ==
== Dış bağlantılar ==
* Carl Sagan'ın yorumunun Türkçe seslendirmesi ile hazırlanan bir video: [http://www.acikbilim.com/2012/02/dosyalar/soluk-mavi-nokta.html Açık Bilim - Soluk Mavi Nokta]
* Carl Sagan'ın yorumunun Türkçe seslendirmesi ile hazırlanan bir video: [http://www.acikbilim.com/2012/02/dosyalar/soluk-mavi-nokta.html Açık Bilim - Soluk Mavi Nokta]

* Barış Özcan'ın Soluk Mavi Nokta adı videosu [youtu.be/GL6Qb76-hfc Barış Özcan - Soluk Mavi Nokta]


== Kaynakça ==
== Kaynakça ==

Sayfanın 21.40, 15 Nisan 2017 tarihindeki hâli

6,4 milyar km uzaklıktan Dünya, soldan sağa resmi geçen günışığı huzmelerinin birinin üzerinde, sonradan çizilen mavi dairenin ortasında, soluk bir mavi nokta olarak görülüyor. Huzmeler, güneşin fotoğraf karesine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Noktanın bir huzmenin üzerine denk gelmesi tesadüftür.

Soluk Mavi Nokta, Dünyanın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı. Fotoğraf, dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir.

"Soluk Mavi Nokta", Carl Sagan'ın bu fotoğraftan esinlenerek 1994'te yazdığı kitabının da adıdır. Fotoğraf, 2001 yılında space.com tarafından en iyi on uzay fotoğrafından biri seçilmiştir.

Voyager 1 sondası, dış güneş sistemini incelemek maksadıyla ABD tarafından 5 Eylül 1977'de fırlatıldı. 14 Şubat 1990'da NASA, asli görevini tamamlamış ve artık Dünya'dan hayli uzaklaşmış olan Voyager 1'e yeni komutlar yollayarak Güneş Sistemi'ndeki tüm gezegenleri fotoğraflamasını sağladı[1]. Gelen fotoğraflardan birinde, grenli bir siyah yüzey üzerinde uçuk mavi bir nokta görülüyordu. Bu, Dünya'ydı[2].

NASA web sitesine göre fotoğraf Dünya'dan 6,4 milyar km uzaklıktan çekilmiştir. Dar açılı bir objektif kullanılmış, mavi, yeşil ve mor filtreler takılmış, tutulum düzleminin 32° üstü hedeflenmiştir[3]. Dar açılı objektifler, geniş açılı objektiflerin aksine, belli bir bölgeden ayrıntı görüntülemek için kullanılır[4]. Dünya, fotoğrafta bir pikselden daha küçük bir alan (NASA'ya göre 0,12 piksel) kaplamaktadır[3].

Voyager, Venüs, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün de benzeri fotoğraflarını çekmiştir[3]. Merkür'ün Güneş'e yakınlığı fotoğraflanmasına izin vermemiştir. Merih'in fotoğraflanması ise gün ışığının objektife girmesi nedeniyle mümkün olmamıştır[5]. NASA, 60 kadar fotoğrafı bir mozaik şeklinde bir araya getirerek "Aile Fotoğrafı" dediği Güneş Sistemi resmini oluşturmuştur.

11 Mayıs 1996'da, Carl Sagan, bir konuşmada fotoğrafı yorumlamıştır[6]:

Al Gore'un 2006 yapımı "Uygunsuz Gerçek" filminin son sahnesinde Soluk Mavi Nokta görülür. Gore, fotoğrafı küresel ısınmayı önlememiz gerektiğini vurgulamak için kullanırken Carl Sagan'ın sözlerini yineler: "Bu sahip olduğumuz tek şey".

Dış bağlantılar

  • Barış Özcan'ın Soluk Mavi Nokta adı videosu [youtu.be/GL6Qb76-hfc Barış Özcan - Soluk Mavi Nokta]

Kaynakça

  1. ^ "Pale Blue Dot". The Planetary Society. Erişim tarihi: 2006-07-27. 
  2. ^ Sagan. "Chapter 1. You Are Here". Pale Blue Dot.  The quote is much copied elsewhere on the web.
  3. ^ a b c "Solar System Portrait - Earth as 'Pale Blue Dot'". NASA. 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "VisibleEarth" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "SPACECRAFT - Cassini Orbiter Instruments - ISS". NASA. 4 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Solar System Portrait - Views of 6 Planets". NASA. 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Reflections on a Mote of Dust". Erişim tarihi: 2007-04-07.