Hemşirelik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Etiketler: Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği
Geehero (mesaj | katkılar)
2007 yılında çıkan ve 6283 sayılı resmi gazetede yayınlanan hemşirelik kanununa göre sadece lisans mezunları hemşirelik ünvanı almaktadır. kaynakçada gerekli belirtilmiştir
8. satır: 8. satır:
| etkin_sektörler = [[Sağlık Hizmeti]]
| etkin_sektörler = [[Sağlık Hizmeti]]
| yeterlikler = Hastaların rahatı için genel bakım
| yeterlikler = Hastaların rahatı için genel bakım
| öğrenim = [[Üniversite]]lerin lisans düzeyi Hemşirelik bölümünden mezun olmak veya [[Lise]]lerin ortaöğretim düzeyi Hemşirelik bölümlerinden mezun olmak
| öğrenim = [[Üniversite]]lerin lisans düzeyi Hemşirelik bölümünden mezun olmak
| çalışma_alanları = [[Hastane]], [[Klinik]], [[Poliklinik]], [[Yoğunbakım]], [[Dispanser]]
| çalışma_alanları = [[Hastane]], [[Klinik]], [[Poliklinik]], [[Yoğunbakım]], [[Dispanser]]
| ilgili_meslekler =
| ilgili_meslekler =

Sayfanın 14.22, 21 Mart 2017 tarihindeki hâli

Hemşire
Bebeğe bakım yapan Britanyalı bir Kadın Hemşire
İsimleriHemşire
Meslek türüSağlık Profesyoneli
Etkin sektörlerSağlık Hizmeti
YeterliklerHastaların rahatı için genel bakım
Gerekli eğitimlerÜniversitelerin lisans düzeyi Hemşirelik bölümünden mezun olmak
Çalışma alanlarıHastane, Klinik, Poliklinik, Yoğunbakım, Dispanser
Amerika'da bir Erkek Hemşire'nin İntramüsküler enjeksiyon uygulaması.

Hemşirelik, birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen sağlık hizmetleri sektörüne bağlı bir meslek.

Hemşire, TDK'ye göre; Mesleki eğitim almış, tabip, laborant, hasta bakıcı gibi sağlık personelleriyle iş birliği yaparak hastanın tedavisini sağlayan sağlık çalışanına verilen isimdir.

Hemşireler, hasta bakımına yaklaşım, eğitim ve uygulama kapsamı bakımından diğer sağlık ekibi üyelerinden ayrılır. Hemşirelik, geniş uygulama alanlarına sahiptir. Birçok hemşire tabiplerin yaptığı tedavi planlamasıyla hastalara tedavi sağlamaktadır. Bakım sağlama rolü, hemşireliğin tarihsel imajını şekillendirmiştir. Hemşirelere eğitim düzeyinde yapılan çeşitli düzenlemelerle bağımsız çalışmaya olanak sağlanmıştır. Savaş sonrası dönemde hemşirelik eğitimi, gelişmiş ve uzmanlaşmış kimlik, birçok geleneksel düzenlemeler ve değişen sağlayıcı rollerle bir çeşitlilik süreci geçirmiştir.[1][2]

2 Mart 1954 tarihli 8647 sayılı Resmi Gazete'ye göre; hemşireliğin tanımı şöyledir: Türkiye’de üniversitelerin hemşirelik ile ilgili lisans eğitimi veren fakülte ve yüksek okullarından mezun olan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenler ile öğrenimlerini yurt dışında hemşirelik ile ilgili, Devlet tarafından tanınan bir okulda tamamlayarak denklikleri onaylanan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edilenlere Hemşire unvanı verilir. Bu kanunun yürürlüğe girmesinden evvel usulüne göre hemşirelik sınıfına alınmış olanlar sanatlarını yapmaya ve hemşire unvanını kullanmaya devam ederler.

Türkiye'de hemşirelik eğitimi sağlık meslek liseleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde yapılmakta iken; 2014 yılı itibari ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik alanlarından mezun olanlar Hemşire Yardımcısı ünvanı alırken, Hemşirelik ünvanı lisans eğitimi düzeyine yükseltilmiştir. Hemşirelik eğitimi, lisans düzeyinde 4 yılda verilmektedir. Lisans mezunu hemşireler meslekleriyle ilgili Lisansüstü eğitim aldıktan sonra ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra Uzman Hemşire olarak görev yaparlar.

Hemşireler ve diğer sağlık ekibi üyeleri, yaşam kalitesini artırmak için hastalığın tedavisine odaklanarak bakım planı geliştirir.

Kaynakça

  1. ^ Coulehan J. L., Block M. R. (2005): The Medical Interview: Mastering skills for clinical practice, 5th Ed. F. A. Davis. ISBN 0-8036-1246-X. OCLC 232304023.
  2. ^ Dunphy L. M., Winland-Brown J. E. (2011): Primary care: The art and science of advanced practice nursing. F.A. Davis. ISBN 9780803626478.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar