Kuşkayası, Afşin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
94. satır: 94. satır:
|-
|-
|align_center| [[1975]]
|align_center| [[1975]]
|align=righ|769
|align=right |769
|-
|-
|aligncenter| [[1965]]
|aligncenter| [[1965]]

Sayfanın 06.05, 21 Mayıs 2016 tarihindeki hâli

Kuşkayası
Harita
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş
Ülke Türkiye
İlKahramanmaraş
İlçeAfşin
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2010)[1]
 • Toplam452
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0344
Posta kodu46500
Resmî site
[2]

Kuşkayası, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Son dönemde çıkarılmış olan yeni "Büyükşehirler" kanunu ile artık K.Maraş'ın bütün köyleri mahalle yapılmış olduğundan artık bundan sonra hukuken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin bir mahallesi olmuştur.

Tarihçe

Mahalle( köy) kuruluşu Osmanlı-Rus Savaşı'na dayanmaktadır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra (93 Harbi) Ardahan, Erzurum ve Muş dolaylarından göç edenler, bu günkü mahallenin bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Fakat mahallenin bulunduğu bölge çok antik tarihlere kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Mesela mahallenin kendisinin eteğinde kurulmuş olduğu tepenin zirvesinde "Gullet" adı verilen ve Bizanslılara hatta daha eskilere ait olduğu sanılan bir askeri gözetleme kulesinin kalıntıları vardır.

Köy ismini, mahallenin karşısındaki tepenin üzerinde bulunan küçük bir mağarada yaşayan kuşlardan almıştır. Mahallenin kurulduğu yıllarda söz konusu yerde çok kuş olduğundan ve tepedeki kayaların ve taşların bulunduğu mağarada yaşadıklarından dolayı köye "Kuşkayası" adı verilmiştir. Köylüler ,kendi köylerini "kuşkayası" olarak değil kısaca "kuşkaya" olarak isimlendirirler.

Köyümüze Kömbeci denmektedir. Kömbe sadece bizim mahallede yapılan bir börektir. Özel sobada pişirilir. Un, patates ve kıymalısı meşhurdur. Bu arada sıcak eşkili (kalın bazlama)sabahlarıda kahvaltıda çok iyi gider. Köyümüzde misafir için ya tava ya da içli köfte yapılır.Yemek kültürü genelde bulgura dayalıdır. Bulguru kendi tarlasından çıkan buğdaydan yaparlar. Aynı zamanda unuda. Bulgurdan pilav ve kıyma (çiğ köfte)yaparlar. Yazın domatesden bir soğuk kıyma yaparlar ellerinizi yersiniz. Kuru fasulye ve patetesden sulu yaparlar birde yanında bulgur pilavı süper olur.Tarhana çorbası, çıyıklaması başka olur mahallenin. Mahallenin tatlısı sütlüdür.

Kültür

TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Geleneklerine sahiptirler.

Coğrafya

Kahramanmaraş iline 165 km, Afşin ilçesine 12 km uzaklıktadır.Köyümüz Elbistan Ovasının orta kısımlarında kurulmuştur. Köyümüzün içinden Ceyhan nehrinin önemli kolu olan Hurman Çayı geçmektedir. Bu yüzden mahallenin içine iki tane köprü yapılmıştır. Toprakları çok verimlidir. Köyun sulanabilen toprakları %95'tir.

Köyümüzün zemininin altında Afşin- Elbistan linyit kömür havzasının önemli yatakları olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı devletçe Kuşkayası mahallesinin kamulaştırılması kararı verilmiş olup istimlak çalışmaları sürmektedir.Köyümüzün altında yaklaşık olarak 200 Trilyon liralık kömür bulunmuştur. Ama gene her zaman olduğu gibi devlet arazilere yok pahasına el koyacaktır. Daha sonra da bu araziler özel sektöre verilip trilyon üzerine trilyon kazanacaktır bu şirketler. Birkaç yıl sonra Kuşkayası mahallesi tarihe karışmış olacaktır. Köyümüz madem mahvolacak hiç olmazsa bize bu kömürden gelecek karın yüzde biri verilse gene çektiğimiz sıkıntı bir nebze azalmış olurdu. Fakat iddialara göre buranın kaymağını Cinerler Holding ( Habertürk gazetesinin de sahibi.) yiyecektir. Kuşkaya'ya da göç yolları gözükecektir. Sağlar her yere göç edebilir ama mahallesimüzün tüm geçmiş ölüleri ne olacak? Yüzelli senedir tüm aile büyüklerimizin ve dahi küçüklerimizin gömülü olduğu mezarlık rastgele bir şekilde güya taşınacak fakat bütün mezarlar, kemikler birbirine karışacaktır.Bunda da bir hikmet vardır elbet. Allah geçmişlerimizin ve bizim yardımcımız olsun.

İklim

Mahallenin iklimi, Afşin ve Elbistan bölgesinde olduğu gibi karasal iklim gösterir.Kahramanmaraş merkezin iklimine benzemez. Daha çok Kayseri ve Malatya iklimine benzer. Kışları karlı ve soğuk, yazları ise sıcak ve kurak geçer.Dedelerimiz eskilerde adam boyu kar yağdığını anlatırlardı. Günümüzde bu kadar kar yağmıyor. İlkbahar bol yağışlı geçer. Sizin anlayacağınız, bizim köy dört mevsimi de yaşayan bir iklime sahiptir.

Kültür

Bu mahallenin kendine has bir tekerlemesi vardır ki dillere destan:

Et ufağı ekmek ufağı

Pilav hüp

İlle bir kabak

Kkkkkkkkkkk.......( bu kkkkk sesi çok tuhaf bir şekilde çıkarılacak ve tekerleme böylece komik bir hal alacaktır.)

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2015 341
2014 342
2009 503
2008 524
2007 538
2000 596
1997 601
1975 769
1965 617

kaynak: TÜİK NÜFUS İSTATİSTİKLERİ.

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bizim mahallenin esas ekonomisi tarımdır. Hayvancılık birkaç aile hariç yan gelirdir. Mahallede, termik santrali yapılmadan önce bölgenin en güzel fasulyesi yetişirdi ama günümüde yetişmiyor. Şeker pancarına kota gelmeden önce bir yıl şekerpancarı, ertesi yıl buğday veya az arpa ve ondan sonraki yılda fasulye ekilirdi. Şeker pancarı paraları verildiğinde paraları koyacak cep kalmazdı. Günümüzde ise kota kadar şeker pancarı ertesi yıl buğday, ondan sonraki yıl ise çekirdek ekilir. Kuruyemiş olarak tüketilen ala çekirdek mahallesimüzün en önemli ürünüdür. Mahallede sebze sadece her aile kendi için bostan şeklinde yetiştirir. Meyve olarak Cafer Dayı'nın bahçesi dışında çokaz ailenin birkaç meyve ağıcı vardır. Ben ismimi vermeyeyim ama çocukken çok erik yoldum (çaldım). Herkes hakkını helal etsin. 1960-70 yıllarında bağlarda üzün yetiştirildiği ve bu bölgeninde bağlar bölgesi olduğu bilinir. Ama günümüzde bu bölgeden kömür çıkarılıyor. Daha doğrusu mahallesimüzün önemli bir bölümden artık kömür için çukur eşilmiş artık hiçbir yetişmiyor. Buda beni çocukluğuma götüruyor, çok duygulandırıyor, içimi sızlatıyor, gözümden yaşlar geliyor.Birkaç sonra Kuşkayası diye köy kalmayacak.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte mahallenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Muhtarlık seçimleri çok çetin geçer benim mahallesimde. Seçimden altı ay önce belli olur adaylar. Başlarlar kimden oy alırım derdine.Genelde kabileler belirler seçimin sonucunu. Her gün başlarlar tesbih ile oy saymaya. O sana verecekmiş, şu sana vermiyecekmiş gibi çok dedikodu çıkar.Seçim yaklaştıkça artık saflar belli olmuştur. Seçim başlar ve bir kişi kazanır. Bu kazanan da hep Caferler olur. Seçim sonucunda 1-2 yıl düşmanlıklar başlar. Herkes bir birbirine küser ve mahallenin çoğu bir birine selam vermez aynı safta namaz kılmaz.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

Seçim Yılı Muhtar
2004 Şakir Yılmaz
1999 Hilter Şimşek
1994 Yaşar Yılmaz
1989 Şahin Şahin
1984 Şahin Şahin

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi bulunmakta fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve Sağlık ocağı malasef eksiktir. Mahalleye ulaşım sağlayan yol asfalttır. Elektrik, sabit telefon, cep telefonla erişim ve internet vardır. Dinlenmek için herhangi bir tesis yoktur. Kahvehane ve lokanta da bulunmamaktadır. Hurman Çayı'nın kenarı piknik için çok uygundur. Çevre yörelerden piknik için çok sayıda aile gelir. 1980-1990 yılları arasında harmanlıkta fotbol sahası vardı. Sonraları bakımsızlıktan kullanılmaz halde. Kumlukta ve harmanlıkta veleybol oynabilir. Basketbol sahası ve direği yoktur. Ayrıca Golf oynama imkanıda yok. Onun yerine köylüler kale, golloç ve çelik oynamaktadırlar.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal Köyümüzde İlçemiz olan Afşin'e 12 km, Elbistan'a 24 km ve ilimiz olan Kahramanmaraş'a uzaklığı 165 km'dir. Köyümüzde havaalanı, liman ve demiryolu malesef yoktur.(Yok la size bir de uzay üssü yapsın hökümet.) Ulaşım sadece karayolu iledir.