Sırakonak, Çatalzeytin: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Asmaca (mesaj | katkılar)
33. satır: 33. satır:


== Tarihçe ==
== Tarihçe ==
Köyümüzün önceki adı SOMAY;dır. 1961 yılında köy adlarında Türkçe isimler kullanılması ile köyümüzün adı SIRAKONAK olmuştur. Merkez mahalle, Güneşler Mahallesi ve Toprakçı Mahallesi olarak üç mahalleden oluşmuştur. Köyümüzün dağlık bir alanda kurulmuş olması nedeniyle hem evler arası, hem de mahalleler arası epeyce uzaktır. Merkez mahalle ile Güneşler Mahallesi arasında iki kilometre, Toprakçı Mahallesi; ne de üç kilometredir. Toprakçı Mahallesi; ni diğer mahallelerden Akçay ayırmaktadır. Akçay köyümüz ve çevre köyler için ekonomik yönden de çok önemlidir. Seksen yıl kadar önce Akçay üzerinden tomruk nakledildiğini bu günkü yaşlılarımız söylemektedir. Ayrıca Akçay üzerine kurulan su değirmenleri de yüzyıllardır çevrenin un öğütme işlevini yerine getirmektedir.
Köyümüzün önceki adı Somay'dır. 1961 yılında köy adlarında Türkçe isimler kullanılması ile köyümüzün adı Sırakonak olmuştur. Merkez mahalle, Güneşler Mahallesi ve Toprakçı Mahallesi olarak üç mahalleden oluşmuştur. Köyümüzün dağlık bir alanda kurulmuş olması nedeniyle hem evler arası, hem de mahalleler arası epeyce uzaktır. Merkez mahalle ile Güneşler Mahallesi arasında iki kilometre, Toprakçı Mahallesi'ne de üç kilometredir. Toprakçı Mahallesi; ni diğer mahallelerden Akçay ayırmaktadır. Akçay köyümüz ve çevre köyler için ekonomik yönden de çok önemlidir. Seksen yıl kadar önce Akçay üzerinden tomruk nakledildiğini bu günkü yaşlılarımız söylemektedir. Ayrıca Akçay üzerine kurulan su değirmenleri de yüzyıllardır çevrenin un öğütme işlevini yerine getirmektedir.
Sırakonak (Somay) Ayancık Kazası; na bağlı idi. 1889 yılında Sırakonak,Yunuslar,Kızılcakaya ve Sarmaşık Köyleri SOMAY KARİYESİ adı ile idare edilirken bu tarihte Sarmaşık Köyü Somay Köyü;nden ayrılmıştır. Birkaç yıl sonra da Yunuslar ve Kızılcakaya da Somay;dan ayrılmıştır. Bu saydığımız dört köy birlikte iken Kızılcakaya;nın şimdiki camisinin yakınında Sarayyeri denilen yerde taştan tarihi bir cami olduğu ve seksen yıl kadar önce sel aldığı anlatılmaktadır. Bundan sonra her köy kendi camisini yapmıştır
Sırakonak (Somay) Ayancık Kazası; na bağlı idi. 1889 yılında Sırakonak,Yunuslar,Kızılcakaya ve Sarmaşık Köyleri Somay Kariyesi adı ile idare edilirken bu tarihte Sarmaşık Köyü, Somay Köyü'nden ayrılmıştır. Birkaç yıl sonra da Yunuslar ve Kızılcakaya da Somay'dan ayrılmıştır. Bu saydığımız dört köy birlikte iken Kızılcakaya;nın şimdiki camisinin yakınında Sarayyeri denilen yerde taştan tarihi bir cami olduğu ve seksen yıl kadar önce sel aldığı anlatılmaktadır. Bundan sonra her köy kendi camisini yapmıştır


Sırakonak Köyü ve çevre köylerinin
Sırakonak Köyü ve çevre köylerinin
51. satır: 51. satır:
=== Eğitim ===
=== Eğitim ===
Osmanlı döneminde köylünün tuttuğu din adamlarından Arapça ve Kuran kurslarıyla başlamış olan eğitim etkinlikleri, cumhuriyet döneminde 1928;den hemen sonra yeni yazı öğretilmeye başlanmıştır. Ahmet Şentürk (kuru Hoca) ile Salim Şentürk (Küçük Salim) tarafından yeni yazı öğretimi alanlar kentlere gittiğinde iyi işler bulabilmişlerdir. 1946 ;da Hasan Ayaz;la resmi olarak ilkokul açılmıştır.Sabri Çevik ve Şaban Güney adlı öğretmenlerle 1952;ye kadar sürmüştür. İki yıl kapalı kalan Somay İlkokulu l954;te tekrar açılmıştır. Yıllarca Sırakonak, Yunuslar ve Kızılcakaya köylerinin bir okulu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Kızılcakaya, Yunuslar, Yuvacık ve Yazıcıoğlu ilkokulları açılmıştır. Ancak eğitimde taşımalı sistemin başlamasıyla bu okullar kapanmıştır.
Osmanlı döneminde köylünün tuttuğu din adamlarından Arapça ve Kuran kurslarıyla başlamış olan eğitim etkinlikleri, cumhuriyet döneminde 1928;den hemen sonra yeni yazı öğretilmeye başlanmıştır. Ahmet Şentürk (kuru Hoca) ile Salim Şentürk (Küçük Salim) tarafından yeni yazı öğretimi alanlar kentlere gittiğinde iyi işler bulabilmişlerdir. 1946 ;da Hasan Ayaz;la resmi olarak ilkokul açılmıştır.Sabri Çevik ve Şaban Güney adlı öğretmenlerle 1952;ye kadar sürmüştür. İki yıl kapalı kalan Somay İlkokulu l954;te tekrar açılmıştır. Yıllarca Sırakonak, Yunuslar ve Kızılcakaya köylerinin bir okulu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Kızılcakaya, Yunuslar, Yuvacık ve Yazıcıoğlu ilkokulları açılmıştır. Ancak eğitimde taşımalı sistemin başlamasıyla bu okullar kapanmıştır.
Köyümüzde ilkokul yokken bazı çocuklar Türkeli;nin Hacıköy (Yapraklı) deki ilkokula gitmişler,oradan da Kastamonu Göl Öğretmen Okulu;na giderek köyümüzün yetiştirdiği ilk öğretmenler olmuşlardır. Sırakonak Köyü ilçemizin de ilkokul sonrası en çok okumaya devam edilen köyü olduğu bilinmektedir. 1980 yılında köyümüzde açılan ortaokulda 1995 yılına kadar köyümüzden ve çevre köylerden onlarca çocuk okuma fırsatı bulmuştur.daha sonra büyük üstad terzi halil ilçemize gelmiş olup ilçemzi onurlandırmış ve ilçemizin okur yazar oranını %378 arttırmıştır.aferin bana =))
Köyümüzde ilkokul yokken bazı çocuklar Türkeli;nin Hacıköy (Yapraklı) deki ilkokula gitmişler,oradan da Kastamonu Göl Öğretmen Okulu'na giderek köyümüzün yetiştirdiği ilk öğretmenler olmuşlardır. Sırakonak Köyü ilçemizin de ilkokul sonrası en çok okumaya devam edilen köyü olduğu bilinmektedir. 1980 yılında köyümüzde açılan ortaokulda 1995 yılına kadar köyümüzden ve çevre köylerden onlarca çocuk okuma fırsatı bulmuştur.daha sonra büyük üstad terzi halil ilçemize gelmiş olup ilçemzi onurlandırmış ve ilçemizin okur yazar oranını %378 arttırmıştır.


== Kültür ==
== Kültür ==

Sayfanın 15.34, 29 Eylül 2014 tarihindeki hâli

Sırakonak
Harita
Kastamonu
Kastamonu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKastamonu
İlçeÇatalzeytin
Coğrafi bölgeKaradeniz
Nüfus
 (2000)
 • Toplam167
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0366
Posta kodu37940
Resmî site
[1]

Sırakonak, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyümüzün önceki adı Somay'dır. 1961 yılında köy adlarında Türkçe isimler kullanılması ile köyümüzün adı Sırakonak olmuştur. Merkez mahalle, Güneşler Mahallesi ve Toprakçı Mahallesi olarak üç mahalleden oluşmuştur. Köyümüzün dağlık bir alanda kurulmuş olması nedeniyle hem evler arası, hem de mahalleler arası epeyce uzaktır. Merkez mahalle ile Güneşler Mahallesi arasında iki kilometre, Toprakçı Mahallesi'ne de üç kilometredir. Toprakçı Mahallesi; ni diğer mahallelerden Akçay ayırmaktadır. Akçay köyümüz ve çevre köyler için ekonomik yönden de çok önemlidir. Seksen yıl kadar önce Akçay üzerinden tomruk nakledildiğini bu günkü yaşlılarımız söylemektedir. Ayrıca Akçay üzerine kurulan su değirmenleri de yüzyıllardır çevrenin un öğütme işlevini yerine getirmektedir. Sırakonak (Somay) Ayancık Kazası; na bağlı idi. 1889 yılında Sırakonak,Yunuslar,Kızılcakaya ve Sarmaşık Köyleri Somay Kariyesi adı ile idare edilirken bu tarihte Sarmaşık Köyü, Somay Köyü'nden ayrılmıştır. Birkaç yıl sonra da Yunuslar ve Kızılcakaya da Somay'dan ayrılmıştır. Bu saydığımız dört köy birlikte iken Kızılcakaya;nın şimdiki camisinin yakınında Sarayyeri denilen yerde taştan tarihi bir cami olduğu ve seksen yıl kadar önce sel aldığı anlatılmaktadır. Bundan sonra her köy kendi camisini yapmıştır

Sırakonak Köyü ve çevre köylerinin kuruluşu Selçuklular;ın Anadolu;ya geldiği yıllara kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Çevremizdeki ;Ayvatköyü,Mahmutköyü, Duranköyü,Sarayoluğu,Kervansaray,Kadısarığı ,Hastane,Kuzyurt, Handeresi;adları Selçuklular;ı çağrıştırır. Türkler bölgeye Taşköprü tarafından gelmişler, Sarayoluğu;na saray yapmaya başladıkları rivayet edilmektedir. Daha sonra boşalan yerleşim yerlerine inerek köyler kurmuşlardır. Cumhuriyet dönemine kadar sanat ve ticaret işlerini sahildeki Rumlar, tarım, hayvancılık ve ormancılık işlerini iç kesimlerdeki Türk köyleri yürütmüştür. Eski evler hep rum yapısıdır. Morza;dan rum gelmeyince evlerin çatısının akıntısı bile kesilmezmiş. Çatalzeytin;in 1954 yılında ilçe olmasından sonra Somay ve çevre köyleri Çatalzeytin;e bağlanmıştır. Ayancık kültürü bölgemizde ağırlıklıolarak devam etmektedir. Kastamonu Osmanlı birliğine savaşsız katılmıştır.Bu nedenle olsa gerek, padişah kayıkçıları (hamlacı) bu bölgelerden çoktur. Osmanlı ve İstanbul kültürünün bölgemizde etkili olduğu sanılmaktadır.

Eğitim

Osmanlı döneminde köylünün tuttuğu din adamlarından Arapça ve Kuran kurslarıyla başlamış olan eğitim etkinlikleri, cumhuriyet döneminde 1928;den hemen sonra yeni yazı öğretilmeye başlanmıştır. Ahmet Şentürk (kuru Hoca) ile Salim Şentürk (Küçük Salim) tarafından yeni yazı öğretimi alanlar kentlere gittiğinde iyi işler bulabilmişlerdir. 1946 ;da Hasan Ayaz;la resmi olarak ilkokul açılmıştır.Sabri Çevik ve Şaban Güney adlı öğretmenlerle 1952;ye kadar sürmüştür. İki yıl kapalı kalan Somay İlkokulu l954;te tekrar açılmıştır. Yıllarca Sırakonak, Yunuslar ve Kızılcakaya köylerinin bir okulu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra Kızılcakaya, Yunuslar, Yuvacık ve Yazıcıoğlu ilkokulları açılmıştır. Ancak eğitimde taşımalı sistemin başlamasıyla bu okullar kapanmıştır. Köyümüzde ilkokul yokken bazı çocuklar Türkeli;nin Hacıköy (Yapraklı) deki ilkokula gitmişler,oradan da Kastamonu Göl Öğretmen Okulu'na giderek köyümüzün yetiştirdiği ilk öğretmenler olmuşlardır. Sırakonak Köyü ilçemizin de ilkokul sonrası en çok okumaya devam edilen köyü olduğu bilinmektedir. 1980 yılında köyümüzde açılan ortaokulda 1995 yılına kadar köyümüzden ve çevre köylerden onlarca çocuk okuma fırsatı bulmuştur.daha sonra büyük üstad terzi halil ilçemize gelmiş olup ilçemzi onurlandırmış ve ilçemizin okur yazar oranını %378 arttırmıştır.

Kültür

İlçemizin kültürü gelenegı görenegi ahlakı sanki tek bir kişi de toplanmış ve bu kişi terzi halilden başkası değildir.büyük üstad terzi halil zekasını mükemmel bir eğitimle taçlandırmış ve halkı aydınlatmak amacı ile tekrardan ilçemize dönmüştür.

Coğrafya

Kastamonu iline 118 km, Çatalzeytin ilçesine 18 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 terzi halil
2000 167
1997 158

Ekonomi

Sırakonak Köyü de çevre köyler gibi tarım, hayvancılık, ormancılık ile geçimlerini sağlamaktadır. 1960;lı yıllarda köylerimize düzenli yollar yapılmış ve halkın ekonomik ihtiyaçlarını daha kolay karşılamasında etkili olmuştur. Köyümüze elektrik 1986 yılında gelmiş ve köylülerimiz bu tarihten sonra TV, elektrikli ev aletlerini kullanmaya başlamıştır. Köylülerimiz yeniliğe ve gelişmeye son derece açık bir toplum olup dünyadaki her alanda yapılan yeniliği olanakları elverdiğince köyünde uygulamaya çalışmaktadır. Sırakonak Köyü;nün çevre köylerden sanatkar olarak farklı olduğu bilinmektedir. Örneğin: Sırakonak Köyü;nün 1963 yılından 1999 yılına kadar muhtarlığını da yapmış olan Şükrü CAN (Katibin Şükrü) aynı zamanda çevrenin tek çilingiri, kalaycısı, tüfek ve tabanca tamircisidir. Merkez Mahalle;mizde Mehmet ŞENTÜRK (Çapar) bölgemizin onlarca yıl hem esnaf olarak ihtiyaçlarını karşılamış ve aynı zamanda gurbet ile sıla arasındaki mektup ve değerli eşya göndermelerinde halkımızın takdirini kazanmıştır. Yine Güneşler Mahalle;mizde Mehmet ÖZÇELİK (Yarıcıoğlu) Çok uzun yıllar esnaf olarak tüm çevremize de hizmet vermiştir. Toprakçı Mahalle;mizden Mehmet ÇELİK (Toprakçıoğlu) ve onun yetiştirdiği Salim ÇELİK kağnı arabasını yöremizde yapan sanatkarlarımızdır. Terzi Halil ve Ali YALÇINKAYA (Ali Bey) ile Güneşler;den semer ustası Ahmet ÖZÇELİK (Bilal;ın Ahmet) in köyümüze ve çevremize yaptıkları unutulmayacaktır. Mobilyacı ve doğramacı olarak Nuri ÖZÇELİK ile şimdiki muhtarımız Satı DEMİR ve kardeşi Tahsin DEMİR aklımıza ilk gelenlerdir. Köyümüzün ve çevremizin ziraat aletlerinin tamircisi demirci Hasan Usta (Katibin Hasan) uzun yıllar köylerimize hizmet vermiştir. Geçimlerini köyümüz dışında sağlayan köylülerimiz arasında hemen hemen her meslekten insanımız vardır. Sırakonak Köyü;nü anlatırken Yunuslar, Kızılcakaya köyleri ile ortak kullanılmakta olan yaylalarımızdan söz etmemek mümkün değildir. Yaylalarımız Somay Köyü iken ortak kullanıldığı için Sırakonak, Yunuslar, Kızılcakaya köylerinin ortak yaylalarıdır. Yaylalarımızda hayvancılık yanında tarım da yapılmıştır. 70;li yıllardan beri yayla ormanlarında kesim yapılmaktadır.

Yaylalarımız: Adatepe, Gavurpınarı, Yerağıl, Dereyayla, Ericek ve Fellahlı Yaylasıdır. Sarayoluğu yaylası Taşköprü’nün köyleri ile uzun yıllar ortak olarak kullanılmıştır. Yayla ile ilgili dava uzun yıllar sürmüş ama olumlu bir sonuca ulaşılamamıştır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal

Daha detaylı bilgiyi SIRAKONAK KÖYÜNÜN resmi internet sitesi http://www.sirader.com adresinden alabilirsiniz.