Simülasyon: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Simülasyon (Sanal Taklit) sayfasına yönlendirildi
Nanahuatl (mesaj | katkılar)
78.185.139.73 adlı kullanıcının son değişikliği reddedilerek Superyetkin sürümüne (11061409) geri dönüldü
1. satır: 1. satır:
'''Benzetim''', '''simülasyon''' veya '''öğrence''', teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya [[sistem]]inin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem [[nesne]]leri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.
#REDIRECT [[Simülasyon (Sanal Taklit)]]

"Simülasyon" terimi, "benzer" anlamındaki ''similis'' kökünden gelen, bir şeyin benzerini (taklidini) yapmak demek olan ve 14. yüzyıldan beri [[Latince]]'de kullanılan ''simulare'' sözcüğünden türetilmiştir. Bu terim ancak 20. yüzyılda teknik bir anlam kazanmıştır. Günümüzde, Batı dillerinde teknik olan ve olmayan anlamları ile kullanılmakta ve yerine göre hangi anlama geldiği anlaşılmaktadır.

Bir araç olarak kullanılan benzetim, günümüzde mevcut olan ve ileride mevcut olabilecek işlemler hakkında objektif bilgiler sağlar. Taklit edilen gerçek bir olay, genelde [[bilgisayar]] yardımıyla [[modelleme|modellenmektedir]]. Örneğin bir [[uçuş simülatörü]], uçuşun bazı kurallarının bilgisayar üzerinde öğretilmesi amacıyla kullanılan bir benzetim modelidir. Pilotun kokpitte göreceği ekranın bir benzerini bilgisayar ekranında görmesi ve uçuşu kontrol etme işlemlerini gerçekten uçaktaymış gibi yapması bir benzetim olayıdır. Ayrıca [[sinyal]]izasyon sisteminde, [[trafik ışıkları]]nın planlanmasında, hizmet ve üretim sektöründe kuyrukların ve birikimlerin planlamasında kullanılan bir matematik modelleme yöntemi olarak yerini almıştır.

== Kaynaklar ==
* Günal, M. & Sezen, K. ''Yöneylem Araştırmasında Benzetim'', Ekin Yayinevi, 2009, ISBN 9786054301003.
* Ören, T. ''[http://www.site.uottawa.ca/~oren/pubs-pres/2006/pub-E01-06-benzetim.pdf Benzetim: Temel Kavramlar ve İlerlemeler]'', Türkiye Bilişim Ansiklopedisi, Papatya Yayıncılık, İstanbul. 2006.
* Varol, A. ''[http://listweb.bilkent.edu.tr/ab/1999/Dec/att-0029/01-bt.12.11.1999-S_M_LASYON_NED_R.doc Benzetim (Simulasyon)]'', 1999.

{{teknoloji-taslak}}

[[Kategori:Simülasyon| ]]
[[Kategori:Yöneylem araştırması]]

[[ar:محاكاة]]
[[ca:Simulador]]
[[ckb:ھاوشێوەسازی]]
[[cs:Simulace]]
[[da:Simulation]]
[[de:Simulation]]
[[en:Simulation]]
[[eo:Simulado]]
[[es:Simulación]]
[[fa:شبیه‌سازی]]
[[fi:Simulointi]]
[[fr:Simulation de phénomènes]]
[[he:סימולציה]]
[[hi:सिमुलेशन]]
[[hu:Szimuláció]]
[[id:Simulasi]]
[[it:Simulazione]]
[[ja:シミュレーション]]
[[kk:Симулятор]]
[[kn:ಸಿಮ್ಯುಲೇಶನ್‌ (=ಅನುಕರಣೆ)]]
[[ko:시뮬레이션]]
[[lt:Imitacija]]
[[ms:Simulasi]]
[[nl:Simulatie]]
[[nn:Simulering]]
[[pl:Symulacja]]
[[pt:Simulação]]
[[ru:Симулятор]]
[[scn:Simulazzioni]]
[[simple:Simulation]]
[[sr:Симулација (психологија)]]
[[su:Simulasi]]
[[sv:Simulering]]
[[ta:உருவகப்படுத்துதல்]]
[[th:การจำลอง]]
[[uk:Симуляція]]
[[zh:模擬]]

Sayfanın 09.09, 11 Haziran 2012 tarihindeki hâli

Benzetim, simülasyon veya öğrence, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

"Simülasyon" terimi, "benzer" anlamındaki similis kökünden gelen, bir şeyin benzerini (taklidini) yapmak demek olan ve 14. yüzyıldan beri Latince'de kullanılan simulare sözcüğünden türetilmiştir. Bu terim ancak 20. yüzyılda teknik bir anlam kazanmıştır. Günümüzde, Batı dillerinde teknik olan ve olmayan anlamları ile kullanılmakta ve yerine göre hangi anlama geldiği anlaşılmaktadır.

Bir araç olarak kullanılan benzetim, günümüzde mevcut olan ve ileride mevcut olabilecek işlemler hakkında objektif bilgiler sağlar. Taklit edilen gerçek bir olay, genelde bilgisayar yardımıyla modellenmektedir. Örneğin bir uçuş simülatörü, uçuşun bazı kurallarının bilgisayar üzerinde öğretilmesi amacıyla kullanılan bir benzetim modelidir. Pilotun kokpitte göreceği ekranın bir benzerini bilgisayar ekranında görmesi ve uçuşu kontrol etme işlemlerini gerçekten uçaktaymış gibi yapması bir benzetim olayıdır. Ayrıca sinyalizasyon sisteminde, trafik ışıklarının planlanmasında, hizmet ve üretim sektöründe kuyrukların ve birikimlerin planlamasında kullanılan bir matematik modelleme yöntemi olarak yerini almıştır.

Kaynaklar