Üç boyutlu uzay: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Abuk SABUK (mesaj | katkılar)
birleştirildi
k Superyetkin 3 boyutlu uzay sayfasını Üç boyutlu âlem sayfasına taşıdı: Geçmiş birleştirme
1. satır: 1. satır:
{{Geçmiş birleştir|3 boyutlu uzay}}
{{Birleştir|Üç boyutlu âlem}}
{{Diğer anlamı|Alem (anlam ayrım)}}
{{Diğer anlam|3D}}
[[Dosya:Coord planes color.svg|thumb|200px|3 boyutlu koordinat düzlemi]]
[[Dosya:Coord_planes_color.svg|thumb|right|250px]]
'''Üç boyutlu uzay'''; en, boy ve derinlik algılarının hepsinin birden varolduğu ortam. Cisimler uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda 3 boyuttan bahsedilebilir.
'''Üç boyutlu âlem''' [[en]]i, [[boy]]u ve [[derinlik|derinliği]] olan, içinde bulunduğumuz [[evren]]dir.


[[Boyut]] kavramını daha iyi anlayabilmek için tek boyuttan, yani ''doğru''dan başlanılır. Aslında bu tek boyutlu çizginin doğru olması da gerekmez, herhangi bir eğri de olabilir. Bir eğri üzerindeki herhangi bir noktanın konumunu tek bir [[sayı]]yla ifade etmek mümkündür.
[[Boyut]] kavramını daha iyi anlayabilmek için tek boyuttan, yani ''doğru''dan başlanılır. Bir doğru üzerindeki herhangi bir noktanın konumunu tek bir [[sayı]]yla ifade etmek mümkündür.


İki boyuta örnek ise ''düzlem''dir. Bir masanın üstü (idealde) iki boyutlu bir düzlemdir. Masanın üzerindeki herhangi bir noktayı en ve boy [[koordinatlar]]ı olarak iki sayıyla ifade edilir. Bu düzlemin üzerine dik olarak bir de yükseklik çıkıldığında üç boyut elde edilir. Üç boyuta örnek olarak bir [[küp]] verilebilir. Küpün içindeki herhangi bir noktanın konumunu tarif etmek için, belli bir köşe sıfır noktası ([[orijin]]) olarak referans alınır ve noktanın konumu x, y, z eksenlerindeki üç sayı ile ifade edilir.
İki boyuta örnek ise ''düzlem''dir. Bir masanın üstü (idealde) iki boyutlu bir düzlemdir. Masanın üzerindeki herhangi bir noktayı en ve boy [[koordinatlar]]ı olarak iki sayıyla ifade edilir. Bu düzleme dik olarak bir de yükseklik eklendiğinde üç boyut elde edilir. Üç boyuta örnek olarak bir [[küp]] verilebilir. Küpün içindeki herhangi bir noktanın konumunu tarif etmek için, belli bir köşe sıfır noktası ([[orijin]]) olarak referans alınır ve noktanın konumu x, y, z eksenlerindeki üç sayı ile ifade edilir.


{{matematik-taslak}}
{{geometri-taslak}}


[[Kategori:Matematik]]
[[Kategori:Öklid geometrisi]]
[[Kategori:Neo-spiritüalizm]]
[[Kategori:Analitik geometri]]

[[af:Driedimensioneel]]
[[als:3D]]
[[ar:شكل ثلاثي الأبعاد]]
[[as:ত্ৰিমাত্ৰিক ক্ষেত্ৰ]]
[[ca:Espai tridimensional]]
[[cs:3D]]
[[de:3D]]
[[en:Three-dimensional space]]
[[eo:Tri-dimensia spaco]]
[[es:Tridimensional]]
[[fa:فضای سه‌بعدی]]
[[fi:Kolmiulotteisuus]]
[[fr:Trois dimensions]]
[[he:מרחב תלת-ממדי]]
[[id:3 dimensi]]
[[is:Þrívítt form]]
[[it:Tridimensionalità]]
[[ja:3次元]]
[[ltg:Trejmiereigs]]
[[lv:3D]]
[[ml:ത്രിമാനം]]
[[nl:Driedimensionaal]]
[[no:Tredimensjonal]]
[[pl:Przestrzeń trójwymiarowa]]
[[pt:Três dimensões]]
[[ro:3D]]
[[ru:Трёхмерное пространство]]
[[simple:3D]]
[[sk:Trojrozmerný priestor]]
[[sl:Trirazsežni prostor]]
[[sv:Tredimensionell]]
[[ta:முப்பரிமாண வெளி]]
[[th:ปริภูมิสามมิติ]]
[[uk:Тривимірний опис об'єкта]]
[[vec:3D]]
[[zh:三維空間]]

Sayfanın 11.21, 1 Mayıs 2012 tarihindeki hâli

Üç boyutlu uzay; en, boy ve derinlik algılarının hepsinin birden varolduğu ortam. Cisimler uzunluk, genişlik ve derinliği ile gösterebiliyorsa bu durumda 3 boyuttan bahsedilebilir.

Boyut kavramını daha iyi anlayabilmek için tek boyuttan, yani doğrudan başlanılır. Bir doğru üzerindeki herhangi bir noktanın konumunu tek bir sayıyla ifade etmek mümkündür.

İki boyuta örnek ise düzlemdir. Bir masanın üstü (idealde) iki boyutlu bir düzlemdir. Masanın üzerindeki herhangi bir noktayı en ve boy koordinatları olarak iki sayıyla ifade edilir. Bu düzleme dik olarak bir de yükseklik eklendiğinde üç boyut elde edilir. Üç boyuta örnek olarak bir küp verilebilir. Küpün içindeki herhangi bir noktanın konumunu tarif etmek için, belli bir köşe sıfır noktası (orijin) olarak referans alınır ve noktanın konumu x, y, z eksenlerindeki üç sayı ile ifade edilir.