Dürbün: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Mehmetpasa (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Dr. Coal (mesaj | katkılar)
Mehmetpasa adlı kullanıcının son 3 değişikliği reddedilerek Rapsar sürümüne (10585222) geri dönüldü
2. satır: 2. satır:
[[Dosya:Porro binocular.jpg|thumb|300px|Tipik bir Porro prizma dürbün dizaynı<br />
[[Dosya:Porro binocular.jpg|thumb|300px|Tipik bir Porro prizma dürbün dizaynı<br />
'''1''' - Objective <br />'''2-3''' - Porro prisms <br />'''4''' Eyepiece - ]]
'''1''' - Objective <br />'''2-3''' - Porro prisms <br />'''4''' Eyepiece - ]]

[[Kullanıcı:Mehmetpasa|Mehmet ÖZ]] 20:00, 2 Ocak 2012 (UTC)<ref>BÜYÜK GENEL KÜLTÜR ANSİKLOPEDİSİ</ref><references/>
'''Dürbün''', birbirinin aynı veya simetrik olan [[mercek]]ler grubunun aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilerek gözlem yapacak kişinin her iki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki nesneleri yakındaymış gibi görmesine olanak veren cihazlara verilen genel addır.Dürbünler silindirik ve her ucunda iki tane ince kenarlı merceklerden oluşmaktadır.Görmek istediğimiz cisimle ince kenarlı mercek aynı doğrultudaysa buna objektif denir.Göz ile ince kenarlı mercek aynı doğrultuda ise buna oküler denir.Herhangi bir cismin büyütme işlemlerinde kullanılır.Bir cismin çapını 6, yüzeyini ise 36 kez büyütür.Askerler bu dürbünü 144 kez büyüterek 12 gücünde kullanmaktadır.Dürbünün üzerindeki rakamlardan ilki dürbünün gücünü diğeri ise objektifin yarıçapını gösterir.
'''Dürbün''', birbirinin aynı veya simetrik olan [[mercek]]ler grubunun aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilerek gözlem yapacak kişinin her iki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki nesneleri yakındaymış gibi görmesine olanak veren cihazlara verilen genel addır.
Adrian Metaus (1571 - 1635) adlı Holândalı bir gözlükçü tarafından icat edilen ve bir yıl sonra (1609) ünlü italyan bilgini Galieo Galilei (1564 - 1642) tarafından geliştirilmiş olan dürbün, yakınsak merceklerin yaklaştırıp büyütmesinden faydalanılarak yapılmıştır.


=== Mesafe ölçümü ===
=== Mesafe ölçümü ===

Sayfanın 20.12, 2 Ocak 2012 tarihindeki hâli

Tipik bir Porro prizma dürbün dizaynı
1 - Objective
2-3 - Porro prisms
4 Eyepiece -

Dürbün, birbirinin aynı veya simetrik olan mercekler grubunun aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilerek gözlem yapacak kişinin her iki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki nesneleri yakındaymış gibi görmesine olanak veren cihazlara verilen genel addır.

Mesafe ölçümü

Eğer nesnenin yüksekliği biliniyor ise, dürbün ile nesne arasındaki mesafenin hesaplanmasına olanak veren dürbün ve hesaplama yöntemi vardır. Örneğin bir Amerikan denizci dürbününde (7 x 50) 5 milyeme (bir daireyi 6400 parçaya bölen askeri açı birimi) eşdeğer açılar vardır. 1 milyem 1000 metre mesafede nesnenin en altı ile en üstü arasındaki 1 metrelik mesafeye eşittir.

Buradan yola çıkarak bir nesnenin yüksekliğini bildiğimiz taktirde mesafeyi ölçmenin formülü şu şekildedir:



  • = metre cinsinden nesneye olan Mesafe
  • bilinen = Nesne Yüksekliği.
  • nesnenin = Milyem olarak derecesi
USS Harry S. Truman uçak gemisinin sinyal köprüsündeki Amerikan denizci dürbünü. Dürbün'ün merceklerinde, ABD Donanması tarafından da kullanılan MH-60S Seahawk hava destek helikopteri, USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) uçak gemisine ikmal görevini yerine getirirken görülmektedir.(4 Kasım 2005)


Örneğin bir Amerikan denizci dürbününde (7 x 50) 5 milyem skalalı ise (her ölçü 5 milyeme eştir) ve bir fenerin yüksekliği 120 metre ve bunun dürbünden görünen değeri de 3 ölçü ise, fenerin mesafesi 8000 metredir.




Üreticiler

2008 itibarı ile dünya çapında ünlenmiş dürbün üreticileri (alfabetik sıra ile)