Leica

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leica I
Leica M7

Leica,1869 yılında Ernst Leitz Wetzlar şirketi tarafından Almanya’nın Wetzlar kentinde kurulan fotoğraf makinesi üreticisidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Ernst Leitz tarafından kurulan Leica aslında mikroskop ve optik cihaz üreticisi olarak kurulmuştu. İlk 35 mm film Leica prototipleri, 1913'te Wetzlar'daki Ernst Leitz Optische Werke'de Oskar Barnack tarafından yapıldı . Bazıları orijinal Leica'nın özellikle dağ yürüyüşleri sırasında manzara fotoğrafçılığı için kompakt bir kamera olarak tasarlandığını söyler. Ancak diğer kaynaklar kameranın 35 mm sinema filmi ile test pozları için tasarlanmıştır.  Leica, standart sinema 35 mm film kullanan ilk pratik 35 mm kameraydı. Leica, filmi dikey olarak taşıyan 18×24 mm sinema kameraları yerine, çerçeve boyutunu 2:3 en boy oranıyla 24×36mm'ye genişleterek filmi yatay olarak çeker.

Leica'nın birkaç model yinelemesi vardı ve 1923'te Barnack patronu Ernst Leitz'i fabrika ve dış fotoğrafçıların test etmesi için 31 kameradan oluşan bir ön üretim serisi yapmaya ikna etti. Prototipler karışık tepkiler alsa da, Ernst Leitz 1924'te kamerayı üretmeye karar verdi. 1925 Leipzig Bahar Fuarı'nda Leica I tanıtıldığında hemen başarılı oldu.

Leica II ilk olarak 1932'de lens odaklama mekanizmasına bağlı yerleşik bir telemetre ile üretildi. Bu modelin ayrı bir vizörü (küçültülmüş bir görüntü gösteren) ve telemetre vardır. 1932'de film düzlemine flanş 28.8 mm'ye standartlaştırıldı, ilk olarak Leica model C'de ve sonraki yıl Leica Standardında uygulandı.

Leica III modeline 1 saniyeye kadar yavaş deklanşör hızları eklendi ve IIIa modeli 1/1000 saniye deklanşör hızı eklendi. IIIa, Barnack'in ölümünden önce yapılan son modeldir ve bu nedenle, tamamen sorumlu olduğu son modeldir. Leitz 1957'ye kadar orijinal tasarımı iyileştirmeye devam etti. Son versiyon olan IIIg, birkaç çerçeve çizgisine sahip büyük bir vizör içerir. Bu modellerin tümü, dairesel kadranlar ve kare pencerelerin işlevsel bir kombinasyonuna sahiptir.

İlk Leica kameraları, Mayıs 1945'ten önceki Alman patentlerinin adı olan Deutsches Reichspatent'in kısaltması olan DRP'nin baş harflerini taşır. Bu, muhtemelen 3 Kasım 1923 de Wetzlar'da Ernst Leitz, Optische Werke'ye verilen 384071 "Rollfilmkamera" Alman patentine bir göndermedir.

Savaştan sonra, Leitz 1950'ler boyunca Leica II ve Leica III'ün son versiyonlarını üretmeye devam etti. Ancak 1954'te Leitz, süngü benzeri bir lens yuvası olan yeni Leica M yuvası ile Leica M3'ü tanıttı . Yeni kamera ayrıca telemetre ve vizörü merkezde daha parlak bir çift görüntü ile büyük, parlak tek bir vizörde birleştirdi. Bu sistem aynı zamanda bir paralaks telafisi sistemi ve yeni bir kauçuklaştırılmış, güvenilir, odak düzlemli deklanşör tanıttı. Leica bu modeli geliştirmeye devam ediyor.

Savaş sonrası modeller, savaş öncesi modellerde bulunan DRP (Deutsches Reich patenti) yerine Deutsches Bundespatent (Federal Alman Patenti) anlamına gelen DBP baş harflerini taşır. Bir dizi kamera şirketi Leica telemetre tasarımına dayalı modeller üretti. Bunlar arasında Japonya'da Leotax, Nicca ve erken Canon modelleri ABD'de Kardon, İngiltere'de Reid ve SSCB'de FED ve Zorki sayılabilir.

1986'da Leitz şirketi, Leica ticari adının ününden dolayı adını Leica (LEItz CAmera) olarak değiştirdi. Bu sırada Leica, fabrikasını Wetzlar'dan yakındaki Solms kasabasına taşıdı. 1996 yılında Leica Camera, Leica Group'tan ayrıldı ve halka açık bir şirket haline geldi. 1998'de Leica grubu iki bağımsız birime ayrıldı: Leica Microsystems ve Leica Geosystems.

1 Ekim 2012'de, Leica Camera AG, Lisa Germany Holding GmbH'nin kalan azınlık hisselerini satın almasının ardından şirketin özel mülkiyete geçmesiyle Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'ndan çıkarıldı.

26 Kasım 2013'te Leica Camera AG, İsviçreli görüş kamerası üreticisi Sinar Photography AG, Zurich'i satın aldığını duyurdu.

kalmamıştı.

Leica kullanan Pulitzer ödüllü fotoğrafçılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Gero Furchheim, Leica'yı şöyle anlatmıştır: "Ramallah’ta yalnızca taş fırlatan çocuk göstermek isteyenler sayısal kamera kullanır. Ancak tüm öykünün resmini çekmek isteyen, orada neler olduğunu, çocuğun neden taş fırlattığını anlatmak isteyen Leica kullanır. Çünkü o, sizinle daha içli dışlıdır."

Sokak fotoğrafçılığının babası Henri Cartier-Bresson, "Leica benim gözümün uzantısı" demiştir. Sokaktaki yaşamı donmuş karelerden serüvene dönüştüren Bresson 2 Ağustos 2004'te öldü.

İspanya İç Savaşı'na Amerikan askerlerinin Omaha Plajı’na çıkışına Leica’sıyla eşlik eden Robert Capa’nın yaşamı 1954 yılında Hindi-Çin’de bir mayına basmasıyla son buldu. Cartier-Bresson’la birlikte kurduğu Magnum fotoğraf ajansının sergisi için Japonya’da bulunan Capa, Life dergisinin cepheye gönderecek çok acil foto muhabiri istemesi üzerine göreve talip olmuştu.

AP'nin savaş fotoğrafçısı Eddie Adams 2005'in Eylül ayında yaşamını yitirdi. Adams, Vietnamlı polis şefi Nguyen Ngoc Loan'ı Vietkonglu gerillanın beynine mermi sıkarken görüntülediği fotoğrafıyla Pulitzer ödülünü almaya hak kazanmıştı.

1972'de Amerikan uçaklarının attığı napalmden yanmış Vietnamlı kız çocuğunu etkileyici bir biçimde görüntüleyen AP muhabiri Nick Ut da Leica kullanmaktaydı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Wade, John. The Leica I: The Camera that Changed Photography. Shutterbug, Jul 13, 2015.
  2. ^ Die Leica. 1933 No. 6. "Was ist eigentlich "Elmar"?
  3. ^ Leica: The First Sixty Years. Gianni Rogliatti. Hove Collectors Books, 1985. ISBN 1-874707-02-2
  4. ^ The Leitz Thambar 90 mm f/2.2 Why Is It Considered A Legendary Portrait Lens? By Roger W. Hicks, Shutterbug Posted: April 1, 2005
  5. ^ "Technical data on the Leitz Thambar f/2.2", Thorsten Overgaard.
  6. ^ Leica Collectors Guide, Dennis Delaney, Hove Collectors Books, Hove 1992, ISBN 1-874707-00-6
  7. ^ "Upgrading your Leica", Thorsten Overgaard.
  8. ^ Leica cease production of R9 and R lenses March 25, 2009
  9. ^ ""Visiting The New Leica Campus in Wetzlar"", Thorsten Overgaard.
  10. ^ Auction results for Luftwaffe Leica cameras
  11. ^ "The 18 Page User Report on the Leica M9 Digital Rangefinder Camera", Thorsten Overgaard.
  12. ^ Live Webcast on 9/9/2009 – The next Generation of Leica Cameras
  13. ^ ""Henri" User Report on the Leica M Monochrom Digital Rangefinder Camera", Thorsten Overgaard.
  14. ^ ""The M Experience" User Report on the Leica M Typ 240 Digital Rangefinder Camera", Thorsten Overgaard.
  15. ^ Lenses for Leica T // Leica T // Photography – Leica Camera A