Kireçli, Tortum: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
KumulBot (mesaj | katkılar)
Şablon düzeltiliyor : Bilgikutusu Türkiye köy => Türkiye köy bilgi kutusu
Değişiklik özeti yok
1. satır: 1. satır:
{{Kaynak}}{{Üslup}}
{{Türkiye köy bilgi kutusu
{{Türkiye köy bilgi kutusu
|isim = Kireçli
|isim = Kireçli
37. satır: 36. satır:


=== Tarihçe ===
=== Tarihçe ===
Köyümüzün kireçli olarak değişmezden önceki ismi ağaserdir.<br />
Köyümüzün kireçli olarak değişmezden önceki ismi ağaserdir.Köyümüzün doğusunda bulunan kalanın tepe dediğimiz bu tepe de yapmış olduğumuz araştırmalara göre urartular veya iskitler tarafından yapılmış bulunan bir kale olduğu bilinmektedir.Kalenin duvarlarının horasan kaynatması olarak bilinen kireçle ve çervrede bulunan beyaz-boz yumuşak taştan yapılmış olması,kalenin yakınında bulunan alçı taşından yapılan alçıyla da badana olması nedeniyle kale uzaktan bakıldığında beyaz bir şekilde görülmekte olduğu düşünülmektedir.Halen daha köyümüz ve yöremizde beyaza ak değilde ağ demekte olduğumuz düşünüldüğünde kalenin beyaz görüntüsü,küçük kale ve yerinin de sarp olması nedeniyle ağ hisar olarak isim almıştır.Kalenin yapılmış olduğu dönem açısından bakıldığında Artvin,Erzurum,Oltu,Tortum,Narman yollarını kontrol altında tutması ve kafkaslara açılan bir kapı olması nedeniyle büyük bir stratejiye sahip olduğu rahatlıkla anlaşılacaktır.Ağ hisar olarak bilinen kalenin isminin köyümüze verildiği en kuvvetli ihtimaldır.Zamanla kalenin yıkılıp ortadan kalkması ile ağ hisar olarak bilinen köyümüzün ismi ağasar'a daha sonraları ise ağasere dönüşmüş olduğu düşünülmektedir.
Köyümüzün kireçli ismini alması yalnız bölgemizde bulunan alçıya dayandırılmamalıdır.93 Harbi diye bilinen osmanlı rus savaşı sırasında rusların köyümüzü de işgal ederek,eski narman yolu üzerinde,bugün kireçli gölü dediğimiz gölün önüne taş ve kireçten bir set yaparak gölün önünü kapatıp bu gölü sulama amaçlı kullanmışlardır.Halen daha bu duvar dikkatle incelendiğinde görülmektedir.Ayrıca köyümüz sınırları içerisinde bulunan eski yerleşim bölgeleri mevcuttur.Bugün yıkılmış bulunan ama halen daha duvar temellerinin mevcut olduğu eski ev kalıntıları bulunmaktadır.Ayrıca köyümüzün dağlarında eski yerleşim bölgelerinde kesme taştan yapılmış koç heykelleri bulunmasına rağmen define avcıları tarafından bu güzelim eserler parçalanarak ortadan kaldırılmışlardır.Halen daha geçmiş tarihe ışık tutacak bir çok kalıntı bölgemizde mevcuttur.Bölgemizde eserler bırakan kültür islamdan önce çift başlı kartal ve simurg(zümrüt anka)kuşunu kutsal kabul eden bir inanışa sahip oldukları bilinmektedir.
Köyümüzün isminin ağ hisardan ağasere ve ağaserden kireçliye dönüş öyküsü kireçli gölünün önüne çekilen,rusların yapmış bulundukları kireç kaynatma duvardan,yıkılmış bulunan ve kireç kaynatmayla yapılan hisardan ve günümüzde kulanılmayıp kireç çıkana kadar badana ihtiyacımızı karşıladığımız alçı taşından da esinlenerek köylümüz tarafından da sevilen köyümüze kireçli ismi verilmiştir.

=== Kültür ===
=== Kültür ===



Sayfanın 00.42, 28 Eylül 2011 tarihindeki hâli

Kireçli, Tortum
Harita
Erzurum
Erzurum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlErzurum
İlçeTortum
Coğrafi bölgeKaradeniz
Nüfus
 • Toplam227
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0442
Posta kodu25430

Kireçli, Erzurum ilinin Tortum ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihçe

Köyümüzün kireçli olarak değişmezden önceki ismi ağaserdir.

Kültür

Bölgenin kültürü ve gelenek ve görenekleri! yörenin ve ilimizin gelenek ve görenkleri ve kültürü ile bağdaşmaktadır.Köy nufusunun çoğunluğu göç etmiş bulunmaktadır.köyde kalan kişiler hayvancılıkla uğraşmaktadırlar

Coğrafya

Erzurum iline 54 km, Tortum ilçesine 5 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi coğrafi olarak karadeniz bölgesinde kaldığı için karadeniz iklimi hakimdir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 227
1997 188

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, (ilk okulu) vardır. 5.sınıfa kadar köyde eğitim verilir.6.sınıftan itibaren taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan (stebilize) yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Tortum belde ve köyleri