Çin'in son uyarısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

"Çin'in son uyarısı" (Rusça: Последнее китайское предупреждение), Sovyetler Birliği döneminde ortaya çıkmış bir Rus deyimidir. İronik bir biçimde herhangi bir sonucu olmayacak uyarılara gönderimde bulunur.[1]

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

1950'li ve 1960'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri-Çin ilişkileri, Tayvan'ın siyasi durumu dolayısıyla gergindi. Amerikan savaş uçakları, bölge üzerinde uçmaktaydı. Bu da, Çin Komünist Partisi tarafından tepki çekmekteydi. Çin Halk Cumhuriyeti, ABD'ye 900 "son uyarı" verdi ancak bunların hiçbir sonucu olmadı. Çin'in uyarılarının sonuçsuz kalması Rusya'da yankı uyandırdı ve "Çin'in son uyarısı" diye bir deyimin ortaya çıkmasına neden oldu.[2][3]

Çin Halk Cumhuriyeti, ABD'ye ilk uyarısını II. Tayvan Boğazı Krizi sırasında, 7 Eylül 1958'de yaptı. O dönemde ABD, Çin Cumhuriyeti'ni Çin'in tek temsilcisi olarak görüyor ve komünistlerin elinde olan Çin anakarasına yakın denizlerin üzerinde uçuş yapıyordu. Kızıl Çin benzer olayları kayda aldı ve her biri için uyarı yaptı. Kesin sayıyı kestirmek zor olsa da, Çin'in 1964'ün sonuna kadar 900'ün üzerinde uyarıda bulunduğu kabul edilmektedir.

Çin'in son uyarısı deyimi, Baltık ülkeleri başta olmak üzere Sovyetler Birliği'nde kullanılageldi. Sovyetler Birliği'ndeki dillere özellikle Estoncaya çeşitli biçimlerde yerleşmiştir.[4][5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Когда было последнее китайское предупреждение?". ВокругСвета.ру. 15 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Что означает выражение «последнее китайское предупреждение»?". aif.ru (Rusça). 31 Mayıs 2015. 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  3. ^ "Малая воздушная война в Китае". www.airwar.ru. 6 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  4. ^ "Toomas Alatalu: Põhja-Korea ja USA ootamatult tuliseks kujunenud olukorras on suureks õli tulle valajaks silmatorkavalt sõjajanune ajakirjandus". Eesti Päevaleht. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022. 
  5. ^ OKIA. "Kas sõjahirm või sõjaootus?". Sirp (Estonca). 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2022.