Çamdibi, Bornova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çamdibi
Bornova
Bornova
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeEge Bölgesi
İlİzmir
İlçeBornova
Rakım9 m
Nüfus
 (2022)
 • Kent
68,882
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
35090
Alan kodu(+90) 232
Plaka kodu35
Semtin girişindeki Çamdibi yazısı

Çamdibi, İzmir'in Bornova ilçesinde eskiden belde olan bir semt.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk belediye örgütü 1963 yılında kuruldu. Günümüzde Çamdibi çevresinde bir yeni yapılaşma oluşmaktadır. Yerel halkın çoğunluğu Balkanlardan göçmüş olan ailelerden oluşmaktadır. Çamdibi, adını bir rivayete göre şu anki Atatürk Stadyumu bölgesinde ve karşısında bulunan büyük bir ağaçlık alan ve oradan Refik Tulga Caddesi'ne dönüş tarafında bulunan büyük çam ağacından aldığıdır.[kaynak belirtilmeli]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Semt, Barbaros, Yıldırım Beyazıt, Rafet Paşa (eski adı Fevzi Çakmak, halk arasındaki adı hâlen Çakmak olarak geçer), Çınar (eski adı: Mithatpaşa), Gazi Osman Paşa, Tuna ve Meriç mahalleleri olmak üzere 7 mahallenin birleşmesinden oluşmuştur.[1] Semt, ovaya kurulu olduğu için sokak araları ve anayolları düzdür.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Çamdibi nüfusunun büyük çoğunluğunu Balkan göçmenleri oluşturur. Balkanlardan, özellikle eski Yugoslavya'dan gelenlerin oluşturduğu kişilerin, çocuklarının ve torunlarının yaşadığı bir bölgedir. Bu nedenle bölgede yer alan birçok dükkanın ve yerin ismi Balkanlar ile ilişkilidir.

1980 nüfus sayımında Çamdibi hemen hemen, bağlı bulunduğu Bornova merkez kadar bir nüfusa sahipti.[kaynak belirtilmeli]

Barbaros, Gazi Osman Paşa, Rafet Paşa, Çınar, Tuna, Meriç ve Yıldırım Beyazıt mahallerinin nüfusu baz alındığında Çamdibi'nin nüfusu 70 bin kadardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çamdibi Haritası Bornova İzmir". www.haritatr.com. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]