GLaDOS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Glados sayfasından yönlendirildi)
GLaDOS
GLaDOS’un Portal 2’deki Görünüşü
SeriPortal
İlk görünümPortal (2007)
Son görünümAperture Desk Job (2022)
YaratanErik Wolpaw
Kim Swift
SeslendirenEllen McLain
Genel bilgiler
CinsiyetiKadın
Tam adıGenetic Lifeform and Disk Operating System
TürYapay zekâ (insan bilincinin başarısız kopyası)

GLaDOS (Genetic Lifeform and Disk Operating System), kurgusal bir video oyunu karakteridir. Yapay zekalı bir bilgisayar sistemidir. Portal oyunlarındaki ana düşmandır. Erik Wolpaw ve Kim Swift tarafından yaratılmış, Ellen McLain tarafından seslendirilmiştir. İlk olarak oyuncuya Aperture Science'taki deneylerde yardım eder. Fakat daha sonradan oyuncuyu öldürmeye çalışır. Zaten daha önceden delirerek Aperture Science çalışanlarını nörotoksin ile öldürmüştür. İlk oyunda Chell tarafından yok edilmiştir fakat oyunun kapanış müziği "Still Alive"da hala yaşadığı ortaya çıkmıştır.

Aslen oyunda GLaDOS'tan başka karakterler de yer alacaktı fakat GLaDOS oyunda karşılaşılan tek karakter olmuştur. İkinci oyunda, "Portal 2", Chell'in Wheatley adındaki bir kişilik çekirdeği ile birlikte bir kaza sonucu GLaDOS'u tekrar aktive etmesiyle başlar ve oyuncuya yeni bulmacalar ve tehlikelerle dolu test odalarını tamamlaması için talimatlar verir.

Ancak oyun ilerledikçe, oyuncu ve GLaDOS arasındaki ilişki değişir. Chell ve Wheatley, GLaDOS'tan kaçmaya başlarlar ve birlikte yeni bir döneme girerler. Oyuncu, Wheatley ile işbirliği yaparak GLaDOS'u devirmeye çalışır.

GLaDOS'un karakteri, oyuncuların dikkatini çeken ve akılda kalan bir yapay zeka olarak bilinir. Karakter, ironik, sarkastik (alaycı) ve zaman zaman tehditkar bir dil kullanır. Bu nedenle, GLaDOS oyun serisinin unutulmaz bir unsuru haline gelmiştir. Portal 2' nin sonunda ise Chell'i "Want You Gone" adlı şarkı ve bir taret operası eşliğinde dış dünyaya salmıştır.