Zita (Hitit prensi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zita bir Hitit prensiydi ve muhtemelen Amarna mektupları olarak adlandırılan 382 mektupluk yazışmalarda adı geçen I. Suppiluliuma'nın (mektupların Šuppiluliumaš'ı) kardeşiydi. Mektuplar çoğunlukla MÖ 1350-1335 yılları arasında Mısır firavununa gönderilmiştir, ancak diğer iç mektuplar, vasal devlet mektupları ve destanlar, aynı zamanda kelime metinleri de mektup külliyatının bir parçasıdır. Zita'nın Hatupiyanza adında bir oğlu vardı.

Zita'nın Mısır firavununa yazdığı mektup Mısır sarayından birine hitaben yazılmıştır.

Zita'nın Mısır'a mektubu[değiştir | kaynağı değiştir]

EA 44, başlık: "Bir Hitit prensinden"[değiştir | kaynağı değiştir]

Amarna mektuplarında Zita'ya sadece kendi mektubu olan EA 44'te (EA 'el Amarna'nın kısaltmasıdır) atıfta bulunulmaktadır. Zita'nın mektubunun konusu altın arzusu ve karşılığında altın olarak bir "selamlama hediyesi" göndermesidir.

Tablet-mektup: EA 44:

"Mısır kralı efendiye de ki, babam (adı: Mizri): Kralın oğlu, senin oğlun Zi[t]a'ya.
Babamla her şey yolunda gitsin.
Elçilerinizden herhangi birinin daha önceki bir elçiliğinde (ziyaretinde) Hatti'ye geldiler ve size geri döndüklerinde, o zaman size selam gönderen ve size bir hediye getiren bendim.
...
[Bu vesileyle Hatti'den (gelen) elçilerinizi size gönderiyorum ve babama da sizin elçilerinizle birlikte kendi elçilerimi gönderiyorum ve size selam hediyesi olarak 16 adam gönderiyorum.
Ben kendim altın arzuluyorum. [Babam, bana altın gönder. Sen, efendimiz, babam, neyi arzuluyorsan, bana yaz ki sana göndereyim." -EA 44, 1-29. satırlar (14-17+ satırlar eksik-(bir boşluk))

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]