Zimri-Lim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zimri-Lim döneminde Mari devletinin sınırları ve konumu

Zimri-Lim, (Akadca: 𒍣𒅎𒊑𒇷𒅎 Zi-im-ri Li-im ), MÖ. 1775-1761 yılları arası Mari devletinin kralıydı.[1] Zimri-Lim , Yahdun-Lim'in oğlu ya da torunu idi, ancak babası bir darbe sırasında kendi hizmetkarları tarafından öldürülünce Yamhad'a (günümüz Halep şehri) kaçmak zorunda kaldı. Şehir, kendi oğlu Yasmah-Adad'ı tahta geçiren Ekallatum kralı I. Şemşi-Adad tarafından işgal edildi. Şemşi-Adad I'in ölümünden kısa bir süre sonra Zimri-Lim sürgünden döndü ve Yamhad kralı Yarim-Lim I'in yardımıyla Yasmah-Adad'ı iktidardan devirmeyi başardı. Saltanatının ilk yıllarında yazılmış, Zimri-Lim Destanı isimli bir Akad edebi metni vardır.

Zimri-Lim, Mari'yi yaklaşık on üç yıl yönetti. 260'tan fazla oda içeren dönemin en büyük kraliyet sarayını genişletti. Söz konusu saray Babil Kralı Hammurabi tarafından yıkılmıştır.[2] Zimri-Lim Elam, Eşnunna ve Larsa krallıklarına karşı Hammurabi ile ittifaklar kurmuştur ve Hammurabi'ye asker vererek destek olmuştur. Hammurabi'nin, Larsa'yı fethinden sonra Zimri-Lim ile arasındaki ilişki bozulmaya başlamış ve Zimri-Lim tarih sahnesinde kaybolmuştur. Hammurabi M.Ö 1762 yılında Mari'yi fethedip yağmaladıktan sonra Zimri-Lim'in öldürüldüğü düşünülmektedir.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zimrilim | king of Mari | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). Erişim tarihi: 6 Mart 2024. 
  2. ^ Gates, Marie-Henriette. "Mari'deki Zimri-Lim Sarayı." İncil Arkeologu, cilt. 47, hayır. 2, 1984, s.70–87
  3. ^ VAN DE MIEROOP, MARC (8 Mart 2005). "KING HAMMURABI OF BABYLON: A BIOGRAPHY". OXFORD BLACKWELL – Internet Archive vasıtasıyla.