Zilim Tabiatı Koruma Alanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zilim Tabiatı Koruma Alanı
BaşkurtçaЕҙем тәбиғи паркы
Alan türü Tabiatı koruma alanı
Devlet  Rusya
Federasyon  Başkurdistan
Şehir Ğafuri ili
Kapladığı alan 38,1 bin ha
Kuruluş tarihi 2005

Zilim Tabiatı Koruma Alanı (BaşkurtçaЕҙем тәбиғи паркы), yerel öneme sahip korunan bir tabiat anıtıdır. Tabiat parkı 2005 yılında[1] kaynakları restore etmek, turizmi geliştirmek ve mevcut biyolojik türleri korumak amacıyla kurulmuştur. Park, Başkurdistan'ın özellikle korunan statüsüne sahip bir doğa koruma alanıdır.[2]

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Park eşsiz bir doğal komplekstir. Park içinde nadir ve yaygın bitki ve hayvan türleri bulunabilir. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Gafuri ilinde, Zilim Nehri havzasında yer almaktadır. Park 38.1 bin hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Park, 68 mağaranın bulunduğu alçak dağlık alanları kaplamaktadır. Bunlardan Oktyabrskaya ve Kinderle mağaraları en dikkat çekenlerdendir.

Flora[değiştir | kaynağı değiştir]

Park alanının %90'ı ormanla kaplıdır. Çoğunlukla karışık ve yaprak döken ormanlar hakimdir. Bazı yerlerde yoğun iğne yapraklı ormanlar vardır. Burada çam ve köknar ağaçları hakimdir.[3] Zilim Nehri vadisinin kıyı bölgesinde, su bitkileri, çilek tarlaları bulunur. Park alanında 500 tip çiçekli bitki yayılmıştır. 13 tanesi endemik, 20 tanesi relikt türdür. Endemikler arasında Ural dağ pire otu, Başkurt ayçiçeği, meşe anoniti ve reliktler arasında ise Kazak ardıcı bulunmaktadır.

Başkurtistan'ın Kırmızı Kitabında Allium obliquum, iğne yapraklı karanfil, yeşil sürgünler ve diğer 18 bitki türü bulunmaktadır. Takip eden türler RSFSR'nin Kırmızı Veri Kitabı'nda yer almaktadır: sahici zühreçiçeği, Stípa pennata, Schiveréckia podólica.

Fauna[değiştir | kaynağı değiştir]

Zilim Tabiatı Koruma Alanı'nda 15 nadir hayvan türü yaşamaktadır. Parkta nadir kuşlar da dahil olmak üzere 81 kuş türü kaydedildi: bunlardan bazıları bayağı poyraz kuşu, bayağı doğan, kaya kartalı, Kara leylek, büyük orman kartalı, balık kartalı. Suda yüzen bazı balık türleri de bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Başqırd eksiklopediyası". 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2020. 
  2. ^ "Экологический портал Республики Башкортостан". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 
  3. ^ "В Башкирии создан первый ландшафтный природный парк". 24 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayıt verileri ÇOK MANZARALI DOĞAL PARK "ZILIM" 14 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.