İçeriğe atla

Zephyrarchaea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.52, 27 Mayıs 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17132695 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)


Zephyrarchaea
A – dişi Z. vichickmani
B – erkek Z. barrettae
C – dişi Z. janineae
D – erkek Z. marki
E – dişi Z. mainae
F – dişi Z. mainae
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Agelenoidea
Familya: Archaeidae
Cins: Zephyrarchaea
Rix & Harvey, 2012

Metne bakınız.

Zephyrarchaea, Archaeidae familyasından Avustralya'da monofiletik 11 türü [1] olan ve 2012 yılında tanımlanan[2] bir örümcek cinsidir. Tipi Zephyrarchaea mainae (önce: Austrarchaea mainae Platnick, 1991) türüdür.

Daha önceden tanımlanıp Austrarchaea cinsinde sınıflandırılan 2 tür (mainae, robinsi) ile yeni tanımlanan 9 tür Michael Gordon Rix ile Mark Stephen Harvey tarafından oluşturulan bu yeni cinste toplanmıştır[2].

Adlandırma

Cinsin yaşadığı habitat güneybatı Avustralya'da rüzgârlı kıyı bölgeleri olduğu için tanımlayıcıları tarafından Eski Yunanca Ζέφυρος (Zephyrus «batı rüzgârı/west wind») kelimesinden türetilmiştir[2].

Morfoloji

Ufak haplojin örümceklerdir. Uzunluğu 2.5-4.5. mm dir. Doğu Avustralya'daki bütün Austrarchaea türlerinden daha kısa karapaksa sahiptir. Karapaks, sternum ve keliserler erkeklerde kahverengiden kırmızımsı kahverengiye kadar değişkenlik gösterir. Diğer örümcekleri yakalamak için özelleşmiş uzun çene ve boyunlarından dolayı ilginç bir anatomisi vardır ve bu yüzden İngilizcede «pelikan örümceği» (pelican spider) adıyla bilinirler.

Yayılımı

Avustralya'da Batı Avustralya'nın güneyi, Güney Avustralya ve Victoria eyaletlerinde yayılım gösterir.

Türleri

Kaynakça

  1. ^ The World Spider Catalog, Version 13.0 by Norman I. Platnick
  2. ^ a b c Michael G. Rix & Mark S. Harvey (2012), Australian Assassins, Part II: A review of the new assassin spider genus Zephyrarchaea (Araneae, Archaeidae) from southern Australia, ZooKeys 191: 1–62, doi: 10.3897/zookeys.191.3070