Zen (AMD)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zen, AMD'den aynı adı alan bilgisayar işlemcisi mikro mimarisi ailesindeki ilk yinelemenin kod adıdır. İlk olarak Şubat 2017'de Ryzen serisi CPU'larıyla kullanıldı. İlk Zen tabanlı önizleme sistemi E3 2016'da gösterildi ve ilk olarak Intel Developer Forum 2016'dan bir blok ötede düzenlenen bir etkinlikte önemli ölçüde ayrıntılı olarak yer aldı. "Summit Ridge" kod adlı ilk Zen tabanlı CPU'lar Mart 2017'nin başlarında pazara ulaştı, Zen türevi Epyc sunucu işlemcileri Haziran 2017'de piyasaya sürüldü ve Zen tabanlı APU'lar Kasım 2017'de geldi.

Zen, AMD'nin önceki uzun süredir devam eden Buldozer mimarisinden farklı temiz bir levha tasarımıdır. Zen tabanlı işlemciler 14 nm FinFET işlemi kullanır, daha enerji verimli olduğu bildirilir ve döngü başına önemli ölçüde daha fazla talimat yürütebilir. SMT tanıtıldı, her çekirdeğin iki iş parçacığı çalıştırmasına izin verdi. Önbellek sistemi de yeniden tasarlandı, L1 önbelleği geri yazma. Zen işlemciler üç farklı soket kullanır: masaüstü ve mobil Ryzen yongaları AM4 soketini kullanır DDR4 desteği getirir; üst düzey masaüstü Zen tabanlı Threadripper yongaları dört kanallı DDR4 RAM'i destekler ve TR4 soketini kullanarak 64 PCIe 3.0 şerit (vs 24 şerit) sunar; ve Epyc sunucu işlemcileri SP3 soketini kullanarak 128 PCI 3.0 şerit ve sekiz kanallı DDR4 sunar.

Zen, SoC tasarımına dayanmaktadır. Bellek, PCIe, SATA ve USB denetleyicileri işlemci çekirdekleriyle aynı yongalara dahil edilir. Bu, talaş karmaşıklığı ve kalıp alanı pahasına bant genişliği ve güç avantajlarına sahiptir. Bu SoC tasarımı, Zen mikro mimarisinin dizüstü bilgisayarlardan ve küçük form faktörlü mini bilgisayarlardan üst düzey masaüstlerine ve sunuculara ölçeklendirilmesini sağlar.

2020'ye kadar AMD tarafından 260 milyon Zen çekirdeği gönderildi.