Zamioculcas

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zamioculcas
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Bölüm: Tracheophyta
Klad: Angiosperms
Klad: Monocots
Takım: Alismatales
Familya: Araceae
Cins: Zamioculcas

Zamioculcas, Araceae familyasından çiçekli bitkilerin bir cinsidir.[1] Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya ve Zimbabve dahil olmak üzere doğu Afrika'ya özgü çok yıllık tropikal otsu bir bitkidir. Yaygın isimler arasında Zamia Bitkisi, ZZ bitkisi, Zuzu bitkisi, sonsuzluk bitkisi ve zümrüt palmiyesi bulunur. Çekici parlak yaprakları ve kolay bakımı nedeniyle ev bitkisi olarak yetiştirilir. Ayrıca hava temizleme özelliği olan salon bitkilerinden biridir.[2]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyüme Modeli[değiştir | kaynağı değiştir]

45 - 60 santimetre kadar büyüyebilir. Normalde her zaman yeşildir ancak kuraklık sırasında yaprak döker ve yağmur yeniden başlayıncaya kadar su depolayan patates benzeri büyük yumrusu sayesinde kuraklıktan kurtulur.

Yapraklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamioculcas zamiifolia alışılmadık derecede yüksek miktarda su içerir. Yaprak (%91) ve yaprak sapı (%95) su içerir.[3] Bireysel yaprak ömrü en az altı ay olup, iç mekandaki düşük ışık seviyelerinde son derece iyi hayatta kalabilmesinin nedeni bu olabilir.[4]

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcaklık[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcaklık 15 °C derecenin altına düşmediği sürece açık havada hayatta kalabilir. En iyi büyüme performansını 18 ve 26 °C arasında gösterir. Yüksek sıcaklıklar ise yaprak üretiminde artış sağlar. Ilıman bölgelerde ev bitkisi olarak yetiştirilir. Aşırı sulama, yumruda çürüme nedeniyle bu bitkiyi öldürebilir. Parlak, direkt olmayan ışık en iyisidir; bir miktar güneş ışığını tolere edebilir.

Işık[değiştir | kaynağı değiştir]

Güçlü yeşil yaprakları nedeniyle özellikle açık, aydınlık odalar için uygundur. Bitki iç mekanda büyüdüğünde parlak direkt olmayan ışığı tercih eder ancak düşük ışık koşullarını da tolere eder. Bununla beraber düşük ışık, uzun bir süre için ideal değildir. Yetersiz miktarda güneş ışığı, bitki bir ışık kaynağına doğru uzanırken yaprakların uzamasına ve/veya düşmesine, sararmasına (kloroz) ve genel olarak düzensiz veya orantısız büyümeye neden olabilir. Zamioculcas açık havada büyüdüğünde kısmi gölgeyi tam gölgeye tercih eder.[5]

Toprak[değiştir | kaynağı değiştir]

Alt katman iyi drenajlı olmalı ve besin içermelidir. Saksı içeriği gübre, nehir kumu ve kırmızı toprağın (1:1:1) karışımından oluşabilir. İç mekan bitkileri için iyi drenajlı bir saksı toprağı karışımı kullanılması önerilir.[6]

Sulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamioculcas kökleri rizomdur ve nemi depolama yeteneğine sahiptir, böylece bitkilerin kuraklığa dayanıklılıklarına yardımcı olur. Bitki, düzenli sulamayı sever ancak sulamalar arasında toprağın kurumasına izin verilmelidir.

Kimyasallar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hava Temizleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Kopenhag Üniversitesi Bitki ve Çevre Bilimi Bölümü'nde 2014 yılında yapılan bir araştırma, bitkinin laboratuvar ortamında uçucu organik bileşikleri uzaklaştırabildiğini gösteriyor. Aynı çalışma, iç ortamlar üzerindeki herhangi bir etkinliğin sonuçsuz olduğunu belirtti.[7]

Toksisite[değiştir | kaynağı değiştir]

Zamioculcas, ait olduğu Araceae familyasının diğer bazı bitkilerinde olduğu gibi çözünmeyen kalsiyum oksalat içerir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zamioculcas Schott | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (İngilizce). 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 
  2. ^ "Zamia Bitkisi Faydaları - Güzel Bir Ev". 25 Aralık 2022. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 
  3. ^ Le Moullec, Angharad; Juvik, Ole Johan; Fossen, Torgils (1 Ekim 2015). "First identification of natural products from the African medicinal plant Zamioculcas zamiifolia — A drought resistant survivor through millions of years". Fitoterapia. 106: 280-285. doi:10.1016/j.fitote.2015.09.011. ISSN 0367-326X. 
  4. ^ Chen, Jianjun; Henny, Richard J. (1 Ocak 2003). "ZZ: A Unique Tropical Ornamental Foliage Plant". HortTechnology (İngilizce). 13 (3): 458-462. doi:10.21273/HORTTECH.13.3.0458. ISSN 1943-7714. 3 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 
  5. ^ "Zamioculcas zamiifolia - Plant Finder". www.missouribotanicalgarden.org. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 
  6. ^ "Zamioculcas zamiifolia (Aroid Palm, Emerald Palm, Eternity Plant, Zanzibar Gem, Zuzu Plant, ZZ Plant) | North Carolina Extension Gardener Plant Toolbox". plants.ces.ncsu.edu. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024. 
  7. ^ "Can ornamental potted plants remove volatile organic compounds from indoor air?" (PDF). Environ Sci Pollut Res. 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2024.