İçeriğe atla

Yuval Dror

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yuval Dror ((İbraniceיובל דרור); d. 14 Nisan 1971, Tel Aviv ), İsrailli sosyoloji ve teknoloji uzmanıdır. "Making History" isimli podcast ağında editörlük yapmaktadır. Tanınmış bir uluslararası konuşmacı olarak yıllar boyunca inovasyon, dijital dönüşüm, dördüncü sanayi devrimi, yapay zeka, sosyal medya, güven ve büyük teknoloji gibi konularda birçok uluslararası konferansta konuşmalar yapmıştır. Büyük teknoloji şirketlerinin gücü konusunda önde gelen bir eleştirmen olarak kabul edilmektedir.[1]

Dror, Tel Aviv sınırındaki Givataiim'de büyüdü. İsrail Savunma Kuvvetleri'nde dört yıl görev yaptıktan sonra, 1994-2001 yılları arasında Tel Aviv Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve sosyoloji alanlarında lisans ve yüksek lisans derecelerini tamamladı. Bu dönemde "sanal topluluklar" hakkında yazdığı tezi, bu konuda bir ilk olma özelliği taşıyordu. Bu arada bilgisayar kitapları yayımlayan bir yayınevinde editör olarak çalıştı, ilk kitabı "Kim Bilgisayarlardan Korkar?"ı yazdı ve daha sonra bir ticaret dergisi yayınevinde çalışarak İsrail'in ilk bilgisayar bültenini düzenledi.

2000-2008 yılları arasında, Haaretz'te teknoloji gazetecisi olarak çalıştı ve daha sonra yüksek teknoloji bölümünün editörü oldu. Ardından İsrail Channel 2 TV'de teknoloji muhabiri olarak, Yedioth Aharonot gazetesinde ise köşe yazarı ve yorumcu olarak görev yaptı. 2004-2008 yılları arasında Bar-İlan Üniversitesi'nde eğitim aldı ve "teknolojik kısıtlamalar üzerine siyasi bir mücadele" konulu teziyle -teorik çerçeve olarak SCOT'u kullanarak- Bilim, Teknoloji ve Toplum (STS) alanında doktora derecesi aldı. İkinci kitabı "Teknolojinin Politikası"nı yayımladı ve Tel Aviv Üniversitesi, Ben-Gurion Üniversitesi ve Bar-İlan Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.

2008'den itibaren, HaAyin HaShevi'it için yazarlık yaparak medya eleştirmeni rolüne başladı. İnternet ve teknoloji konularını ele aldığı London et Kirschenbaum TV programının kadrosuna katıldı.[2]

Dror, Avustralya'nın Queensland eyaletindeki en büyük teknoloji konferansı olan QODE 2019'da sunucu ve açılış konuşmacısı olarak yer aldı.[3][4]

  1. ^ Dor, Ofir (26 Haziran 2022). "Google good, Facebook bad?". Globes. 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2022. 
  2. ^ "יובל דרור". העין השביעית (İbranice). 20 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2020. 
  3. ^ Layt, Stuart (2 Nisan 2019). "Rise of the machines coming but no need to worry, conference told". Brisbane Times (İngilizce). 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021. 
  4. ^ Matthews, Sarah (5 Nisan 2019). "Tech experts say future's not all doom and gloom despite revolutionary changes". www.couriermail.com.au. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2021.