İçeriğe atla

Yinka Shonibare

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yinka Shonibare CBE, RA 1962 doğumlu Nijerya asıllı Britanyalı sanatçı. Eserleri, kültürel kimlik ve sömürgecilik konularını globalleşme bağlamında inceler. Sanatının göze çarpan bir özelliği Hollandalı/Ankara balmumu kumaşını (en) kullanmasıdır. Vücudunun bir tarafındaki fiziksel engelden dolayı Shonibare, asistanlarına verdiği talimatlarla eserlerini yaratır.[1]

Hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rüzgar Heykeli

Yinka Shonibare 1962 yılında Londra'da doğmuştur. Üç yaşındayken ailesi Nijerya'ya taşınmıştır. 17 yaşında lise için İngiltere'ye geri dönmüştür. 18 yaşında transvers miyelit geçirdiğinden vücudunun bir tarafı felç olmuştur. Liseyi bitirdikten sonra Byam Shaw School of Art'ta(şimdi Central Saint Martins College of Art and Design) güzel sanatlar okuduktan sonra Londra Üniversite'nin Goldsmiths kolejinde Genç İngiliz Sanatçı kuşağının parçası olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra sanatı engellilere daha erişilebilir kılmak için çalışmalar yapmıştır.[2]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Shonibare'nin eserleri sömürgeciliği ırk ve sınıf farklılıkları üzerinden, resim, heykel, enstalasyon gibi farklı malzemelerle inceler. Özellikle Afrika ve Avrupa'nın iç içe geçmiş ekonomik ve siyasi tarihlerini ve bunun kimlik yaratması sürecini inceler. Batı sanat tarihi ve edebiyatına bakarak kolektif modern kimliğimizin nereden geldiğini bulmaya çalışır.

Eserlerindeki önemli bir materyal, parlak "Afrika" (Hollandalı Balmumu Baskı Pamuk) kumaşlarıdır. Bu kumaşlar aslında otantik olarak "Afrikalı" değildir. Şu anda da, ihracatın merkezleri Manchester ve Helmond şehirledir. Bu kumaşlar, ilk kez kolonilerde satış için dikilmiş ve koloni-"Afrika" kumaşı eşleştirmesi ortaya çıkmıştır. Shonibare'ye göre bu kumaş türü kendine özel melez bir kültürel mirasına sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yinka Shonibare Biyografi". 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Yinka Shonibare RA (d. 1962)-Royal Academy". 4 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020.