Yerupajá

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yerupajá
Nevado Yerupajá
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik6.635 m
Çıkıntı2.028 metre (6.654 ft)
Koordinatlar10° 16' G, 76° 54' B 
Coğrafya
KonumHuaraz (Cordillera Huayhuash), Peru
Tırmanma
İlk tırmanan1950

Yerupajá veya Nevado Yerupajá, Merkezi Peru'nun kuzeyinde Cordillera Huayhuash grubunda bir dağ ve Andlar 'ın yüksek dağ zincirinde bir bölüm.

Güney Amerika'daki Amazon Nehri havzasının en yüksek noktası olduğu bilinmektedir. Yerupaja, 6.000 metreden fazla birkaç zirveye sahip olan Peru'nun kuzeyindeki And Dağları'ndaki çarpıcı Cordillera Huayhuash'ı taçlandıran dağ silsilesi içerisinde yer almaktadır. Yerupaja çevresinde bulunan Jirishanca ve heybetli Siula Grande gibi daha gösterişli ve büyük buzul kaplı dağ komşuları tarafından gölgede bırakılsada, Yerupaja başlı başına görkemli gösterişi ile zor tırmanılan dünya standartlarında dağ olduğu sanılmaktadır. Jeolojide Tektonik kökenli sanıldığı ve bilimsel araştırmaların dağ üzerinde her saniye eriyen buzulların ani iklim değişikliği gösterebileceği hakkında fikir birliğine varıldığı düşünülmektedir.

Tırmanış girişimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

6.635 m yüksekliği ile (bazı kaynaklara göre 6.617 m) Peru 'nun en yüksek ikinci zirvesi ve Cordillera Huayhuash 'in en yüksek yükseltisidir. Zirveye ilk olarak 1950 yılında Jim Maxwell ve Dave Harrah tarafından tırmanılmıştır. Kuzey zirvesine "Yerupaja Norte" ise 1965 yılında Wellington'lu Roger Bates ve Graeme Dingle tırmanmıştır.

Dağ, And zirveleri içinde tırmanışı en zor olanlardan biri olduğu için, şu ana kadar Yerupajá zirvelerine az sayıda başarılı tırmanış gerçekleşmiştir. En sık kullanılan geçiş, Huaraz'dan çıkarak Chiquian ve Jahuacocha üzerindendir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]