Yedi Bilge

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yedi Bilge ya da diğer adıyla Yunanistan'ın Yedi Bilgesi, Antik Yunan uygarlığının altın çağı olan MÖ 7. ve 6. yüzyıllara damgasını vurmuş yedi filozof, devlet adamı ve kanun koyucuya verilen isimdir. Yunanistan’da ilk felsefe etkinliklerini Hesiodos’dan bir yüzyıl kadar sonra Yedi Bilgeler olarak bilinen ilk ahlakçılar başlattılar. Gerçekte düşüncelerini özdeyişler biçiminde ortaya koyan bu kişilerin birer filozof olmaktan çok felsefeyi başlatan düşünürler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Gerçekte onlar iktisadi ve toplumsal dengeleri gittikçe bozulan, buna bağlı olarak ahlak açısından büyük sorunlar yaşayan Yunanistan’ın kuralkoyucuları oldular.

Düşünceleri oldukça basitti ya da tam anlamında derinliksizdi. Ne var ki sömürgecilikle gelen büyük zenginliklerin ve büyük yoksullukların bir çatışkılar ortamı durumuna getirdiği bir toplumda onlar birer denge uzmanı olmaya bakıyorlardı. Yedi Bilgelerin sayısı ve kim oldukları pek belirgin değildir. Yedi kişilik liste değişkendir. İlk gerçek felsefe tarihçisi Laertios Diogenes yedi kişiyi şöyle sayar: Kleobulos, Solon, Khilon, Pittakos, Thales, Bias, Periandros. Diogenes Laertios listeye İskit filozofu Anakharsis’i, Khenli (Peloponnesos) Myson’u, Syroslu Pherekydes’i, Knossoslu (Girit) Epimenides’i de katar. Ayrıca Yedi Bilgelerin ahlaki kaygıları o listede adı geçmeyen Miletoslu Phokylides’de ve Megaralı (Atina’nın batısında) Theogonis’de de vardır. Yedi Bilgelerin kim olduklarıyla ve düşünceleriyle ilgili bilgileri Diogenes Laertios’dan alıyoruz.[1]

Yedi Bilgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Timuçin, Afşar (30 Kasım 2009). "Ahlakın ilk temellendiricileri Yedi Bilgeler | Bilim ve Gelecek". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2020.