Yeşil Şövalye

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeşil Şövalye Kelt mitolojisinde ve Kral Arthur romanslarında görünen esrarengiz bir karakterdir. Mitolojik Yeşil Adam'la bağlantılı bir karakterdir. Sir Gawain ve Yeşil Şövalye romansında ve Greene Knight adlı romanslar onu konu alan en önemli kaynaklardandır. Efsanelerde şövalyelerin dürüstlük ve sadakatini sınayan bir karakter olarak görülür. Gerçek adı Sir Gawain ve Yeşil Şövalye'de Sir Bercilak (bazı versiyonlarda Bertilac) de Hautdesert, Greene Knight'daysa Bredbeddle olarak geçer.

Sir Gawain ve Yeşil Şövalye[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu romansta bir Noel kutlaması sırasında Camelot'a gelen şövalye, şövalyelere içlerinden birini kafasını kesmesi ve karşılığında bir yıl sonra kendisinin de aynı darbeyi indireceği bir mukaveleye davet edip meydan okur. Sir Gawain gönüllü olur ve şövalyenin kafasını keser. Hiçbir şey olmamış gibi kafasını alıp yerine yerleştiren yeşil şövalye Camelot'tan ayrılır ve gitmeden Gawain'e kendisine aynı darbeyi borçlu olduğunu bu yüzden bir yıl sonra kendisini arayıp bulmasını söyler ve şatosunun yerini tarif eder. Bir yıl sonra Gawain şatoyu bulur. Şövalyenin başını kesmesi için boynunu uzatır ama o baltasıyla sadece Gawain'in ensesinde küçük bir çizik açmakla yetinir ve Gawain'i bağışlayıp onunla dost olur.

Hakkındaki Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gawain and the Green Knight (1973)
  • Sword of the Valiant (1984)
  • The Green Knight (2021)[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yeni Kral Arthur Filmi The Green Knight Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey". Kayıp Rıhtım. 27 Temmuz 2021. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2021.