İçeriğe atla

Yazı Ovası (Azerbaycan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yazı ovası Azerbaycan'ın Kubadlı rayonunda Bazarçay ve Hekeri nehirleri arasında yer alan bir ovadır. Ermeni işgalinden önce bölgede hayvancılık, buğday, tütün ve üzüm yetiştiriciliği yaygındı.[1]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı Ovası'nda 14. yüzyıldan kalma Cavanşir türbesi var.[2][3]

İsmin kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazı düzünün adı eski Türkçede "çöl, geniş ova" anlamına gelen "yazı" ile Azerbaycan dilinde "düz" kelimelerinin birleşiminden türemiştir. Azerbaycan topraklarında "yazı" parçacıklı yer adları yaygındır. Örneğin: Agyazı, Karayazı, Agcayazı ve diğerleri.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Karabağ platosunun güneydoğu ucu olan Yazı Ovası, 450 m'ye kadar alçalarak eğimli ve engebeli İnce Ovası'na geçer.[4] Üçgen şeklindedir. Uzunluğu 30–35 km'dir. Üst Pliyosenin volkanik-prolüvial çökellerinden oluşur. Kışları kurak geçen ılıman ve ılık bir iklime sahiptir. Kahverengi dağ-orman toprakları yaygındır. Bir kserofitik dağlık çalılık ve kuru çöl peyzajı var. Dağlık Karabağ sorunu öncesinde hayvancılık gelişmiş, tahıl, tütün ve üzüm yetiştirilmiştir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^  ASEAN
  2. ^ "Qubadlı rayonunun vandalizmə məruz qalmış abidələri" (Azerice). Dini Qurumlarla İş üzrə Dövlət Komitəsi. 16 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 
  3. ^ "Qubadlının tarixi abidələrini və incəsənət xadimlərini birlikdə öyrənək" (Azerice). nayora.org. 27 Aralık 2020. 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 
  4. ^ "Qubadlı rayonu" (Azerice). biodiversity.az. 4 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 
  5. ^ "Azerbaycan topinimlərinin ensiklopedik lüğəti" (Azerice). web2.anl.az. 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]