Yaz Mevsimi (Renoir)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pierre-Auguste Renoir, Yaz Mevsimi, 1868. Tuval üstüne yağlı boya; 85 × 59 cm. Alte Nationalgalerie, Berlin
Parasol ile Lise, 1867

"En Été" (Fransızca: Yaz Mevsimi), Pierre-Auguste Renoir tarafından 1868 yılında tuval üzerine yağlı boya olarak yapılmış bir tablodur. Tablo, yaklaşık 20 yaşındaki Lise Tréhot'nun portresini içermektedir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tréhot,1866 ile 1871 yılları arasında Renoir'un arkadaşıydı. Renoir en az 23 kez ,[1] onu resmetmiştir, bunlardan biri olan 1867 yılında yapılan "Şemsiyesiyle Lise" tablosu, Renoir'un ilk önemli eleştirel başarısı olmuş ve 1868 Paris Salonu'nda takdir toplamıştır. Bu başarı, Renoir'u onu daha samimi bir tarzda tekrar resmetmeye teşvik etmiş olabilir.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo, 85 santimetre genişliğinde (33 inç) ve 59 santimetre yüksekliğinde (23 inç) olup, genç bir kadının yarı uzunlukta ön cepheden portresidir. Kadın rahat bir şekilde giyinmiş, bir sandalyede oturmuş ve muhtemelen bir balkonda veya duvarın yanında yer almaktadır, arka planda yeşillikler bulunmaktadır. Kadın figürü dikkatlice tamamlanmışken, arka plan güneş ışığıyla aydınlanmış bitki örtüsünü anımsatan geniş fırça darbeleriyle kabaca çizilmiştir. İnce bir kırmızı saç bandı, saçlarını yüzünden geriye çekmiş, koyu dalgalı saçlar omuzlarından serbestçe aşağıya doğru dökülmüş ve beyaz bir gömlek üstüne gelmektedir. Gömleğin sağ askısı omzundan kaymış, çok derin bir dekolte yaratmıştır. Kadının yüz ifadesi uzak ve izleyicinin sağ tarafına doğru bakmaktadır. Çıplak kolları kucağında dinlenirken, sağ elinde birkaç yeşil yaprak tuttuğu bir etek üzerine oturmaktadır. Tablo, alt sol köşedeki sandalyenin bir kısmında "A. Renoir" imzası taşımaktadır.

Etkiler ve tarz[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablo, özellikle Eugène Delacroix'nun romantik tablolarından, özellikle de 1823 tarihli Mezarlıkta Yetim Kız adlı tablosundan ilham almaktadır. Delacroix'nun tablosunda da konunun gömleği bir omzundan sarkmaktadır. Ayrıca Gustave Courbet'in realizm tarzındaki eserlerinden de etkilenmiştir. Bu tablo, Renoir'un daha resmi stüdyo tablolarından daha gevşek bir izlenimci tarza geçişinin bir örneğidir. 1869 yılında Paris Salonu'nda En été, étude başlığı altında sergilenmiştir. "Étude" (Fransızca'da "çalışma") kelimesi, arka planın gevşek, izlenimci tarzını eleştiriye karşı savunmak amacıyla eklenmiştir. Arka plan, tamamlanmış bir salon tablosu veya tableau gibi yüksek derecede tamamlanmamıştır. Bu, örneğin Renoir'un Şemsiyesiyle Lise adlı 1867 tarihli tablosu gibi.

Köken[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablonun Renoir'dan kim tarafından satın alındığı bilinmemektedir. Ancak, Mart 1873'te bir sanat simsarı tarafından sanat eleştirmeni Théodore Duret tarafından satın alınmış ve koleksiyoncu François Depeaux (1853-1920) tarafından edinilmiştir. Tablo 1906 yılında açık artırmayla satışa çıkarılmış ve banker Marcus Kappel'in eşi Mathilde Kappel tarafından bağışlanan fonlarla 1907 yılında Berlin'deki Alte Nationalgalerie tarafından satın alınmıştır.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jiminez, Jill Berk (2013). Dictionary of Artists' Models. Routeledge. pp. 526-528. 9781135959210.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]