Yavuz Yapıcıoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yavuz Yapıcıoğlu
Diğer ad(lar)ıTornavidalı Katil
Doğum1967 (56-57 yaşında)
Adana, Türkiye
Kurbanların sayısı18+
Tutuklama tarihi2002

Yavuz Yapıcıoğlu (d. 1967, Adana), "Tornavidalı katil" lakaplı Türk seri katil ve kundakçıdır. Yapıcıoğlu, Türkiye'de öldürdüğü kurbanların sayısı en fazla olan katil kabul edilmektedir. Yapıcıoğlu Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kayıtlarına göre 18, kendi yakınlarına göre bazı kaynaklarda 40 bazı kaynaklarda ise 43 kişinin ölümünden sorumludur. Adana ilinde 1967 yılında doğan Yapıcıoğlu'nun dokuz kardeşi bulunmaktadır. 25 Aralık 2002 tarihinde, Tekirdağ'da görülen bir duruşmada aile sevgisinden yoksun olarak büyüdüğünü iddia etmiştir. Babasının başka bir kadınla ilişkiye girdiğini ve bu nedenle üvey annesinin yanında ilkokul ile ortaokulu okuduğunu beyan eden Yapıcıoğlu, yine kendi ifadesinde okulda hep sınıf birincisi olduğunu beyan etmiştir.

Lise eğitiminin 2. sınıfında ailesinden ayrılan ve okulu bırakan Yavuz Yapıcıoğlu, daha sonra bir süre amatör olarak futbol oynamıştır. Bir süre dericilik de yapmış ancak işlerinin yürümemesi nedeniyle işyerini kapatmıştır. Yavuz Yapıcıoğlu'nun İstanbul Zeytinburnu'nda deri atölyesi işleten abisi Yıldır Yapıcıoğlu ve kendisi, kısa bir süre evlilik yaptığını, bu evliliğin üç ay sürdüğünü söylemişlerdir. Abisi, Yıldır Yapıcıoğlu ayrıca kardeşinin kendisine zaman zaman gelerek işlediği cinayetleri ve yaptığı tecavüzleri anlattığını, bunları duyduğunda kanının donduğunu kendisinin bildiği Tozkoparan'da 3, Adana'da 3 ve Ankara'da 2 kişinin öldürülmesi ile Modabağ'da 1 askerin öldürülmesinde cinayet zanlısı olduğunu bildiğini söylemiştir. Ayrıca, anneannesini de suçsuz yere öldürdüğünü beyan ettiği kardeşi Yavuz Yapıcıoğlu'nun potansiyel bir suç makinesi olduğunu medyaya açıklamıştır.[1]

Yavuz Yapıcıoğlu, 1994 yılından önce bir süre İstanbul Merter'de adının "Sis Tarikatı" olduğunu bildiği bir gruba katılmıştır. 1994 yılında cinayet işlemeye başladığını beyan eden Yavuz, cinayetler esnasında zaman ve mekan algılamasını yitirdiğini, cinayetleri bu esnada işlediğini ve içinde sanki iki kişinin yaşadığını söylemiştir.[2] İlk cinayetini 1994 yılında İstanbul'da komşusu olan bir genç kızın kendisine "Günaydın" demesinin ardından, kızla kavga etmesi ve ardından genç kızın nişanlısıyla kavga ettikten sonra kavgada 3 kişiyi öldürerek işlemiştir. Yavuz'un bıçakladığı 20 yaşındaki Sait Korkmaz isimli genç olay yerinde ölmüş, olay yerinden kaçarken durdurduğu Mercedes marka otomobil sahibini de kendisine direndiği için onu da bıçaklayıp öldürmüştür.

Meydana gelen bu olayın ardından İstanbul Avcılar'da yakalanan Yavuz, deli taklidi yapmış ve bu nedenle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edilmiştir. Hastane kayıtlarına göre, hastanede çırılçıplak soyunarak, "Ben İsa'yım" şeklinde bağırmış, tutulduğu adli koğuşu yakmış ve hasta bakıcılara saldırarak yaralamıştır. Koğuş arkadaşlarına da saldırarak yaralayan Yavuz'a, daha sonra yargılama süreci esnasında hastaneden 2005 yılında mülga hale gelen eski 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 46. maddesi doğrultusunda işlediği cinayetlerden dolayı serbest bırakılmasını sağlayan cezai ehliyeti yoktur raporu verilmiştir.

Hastaneden çıkar çıkmaz Yapıcıoğlu, İstanbul Fatih'te bulunan Pertevniyal Lisesi'nin önünde tartışan okul hademesi ile kız öğrencinin tartışmasına karışarak, kız öğrenciyi kovalayıp ardından ona engel olmak isteyen hademeyi bıçaklayarak öldürdü. Cinayetten sonra Adana'ya kaçtı. Adana'da sudan sebeplerden dolayı üç kişiyi daha öldürdükten sonra tekrar İstanbul'a kaçtığı esnada, otobüs Ankara'da mola verdiğinde tanımadığı bir kişiden kendisine simit almak amacıyla para istedi. Şahıs parayı vermediği için takip edip onu tenha yerde şişleyerek öldürdü. Bu esnada cinayeti gören bir kişiyi daha kovalayarak boğazını keserek öldürdü.

Yavuz 1998 yılında bazı kaynaklara göre ısmarladığı bir dondurmayı yemeyen Belçikalı bir turisti bıçaklamış ve öldürmek istediği esnada bacağından vurularak etkisiz hale getirilmiştir. Başka bir abisinin Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan işyerine giden Yavuz, burada kendisine harçlık vermeyen abisinin dükkanını yakmıştır. Ayrıca bununla da yetinmeyen Yavuz, iki akrabasının daha evlerini yaktıktan sonra İstanbul Silivri'de ikamet eden babasının evine giderek onu öldürmek istemiştir. 2000 yılında babası Selim Samih kendisini öldürmek için gelen oğlunun elinden ancak ona pompalı tüfek ile ateş ederek yaralı bir şekilde kurtulmuştur. Olayın ardından bazı kaynaklara göre Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan bazı kaynaklara göre ise Adana'da yaşayan anneannesinin yanına kaçan Yavuz, bu evde 3 gün süreyle kalmıştır. Son gün, anneannesinin kendisine söylediği bir sözü kaldıramayarak onu başına kristal kül tablası ile vura vura öldürmüştür. Olayı öğrenen annesi iki gün sonra kalp krizi geçirip ölmüştür. İşlediği cinayetlerden sonra yakalanan Yapıcıoğlu deli raporu nedeniyle hastaneye gönderiliyor ancak bir yıl tedavi süresi dolmadan salıveriliyordu.[3]

Bu olayların ardından Yavuz, yine Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan abisinin yanında kalmaya başlamıştır. 24 Aralık 2002 tarihinde Çorluspor Tesislerinde bekçilik yapmakta olan 44 yaşındaki Hüseyin Yamuk ile Organize Deri Sanayi Sitesinde tornacılık yapan Özcan Karagözoğlu'nu ve bir şirkette bekçilik yapmakta olan ve sokakta karşılaştığı 43 yaşındaki Şakir Temürçi isimli şahısları başlarına tornavida saplayarak öldürmüştür. Cinayetlerin ardından Tonguç Camii'ne giden Yavuz, burada sabah namazını kıldırmakta olan imam Salih Baş'a tornavida ile saldırmış fakat cemaatin müdahale etmesi sonucunda buradan kaçmış ve Salih Baş yaralanmıştır.[4] Polis ekipleri, Yavuz'u aynı gün öğleden sonra sokakta yakaladığında, Yavuz kendisini yakalayan polislere "Tornavidayı attım, cinayetlerin sebebini kung-fu biliyor" dediği iddia edilmiştir.[5]

Meydana gelen son cinayetlerin ardından kovuşturma kapsamında tekrar Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderilen Yavuz'a, bu defa daha önce deli numarası yaparak doktor raporu aldığını beyanla, 2003 yılı Nisan ayında aldığı doktor raporu iptal edilmiştir. Bunun üzerine Yavuz, Tekirdağ Kapalı Cezaevine sevk edilmiştir. Ağabeyi Yıldır Yapıcıoğlu'nun medyaya "Avcılar sapığı kardeşimdir" demeçleri üzerine, Yavuz ile ilgili soruşturmanın kapsamı genişletilerek 1992 ve 1993 yıllarında Avcılar'da işlenen ve zanlıları tespit edilemeyen soruşturmalar ile ilgili soruşturmalar yapılmıştır. Yavuz, duruşması yapılan mahkemeler esnasında da kendisinin "Gerçek Atatürk" olduğunu söylemiştir.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Şakir Temürcü'yü öldürmekten 28, Salih Baş'ı öldürmeye tam teşebbüsten ise 16 yıl hapis cezası bulunan Yavuz hakkında yapılan bir başka cinayet yargılaması nedeniyle 20 yıl daha hapis cezası verilmiştir.[6] Aldığı cezaların toplamı 64 yıl kadardır. Yavuz'un işlediği cinayetlerin neredeyse tamamında, mağdur ve mağdureler tamamen birbirleri ile ilgisi olmayan kişilerdir. Bu doğrultuda, Yavuz Türkiye'de bir seri katil kabul edilmektedir.[7] Öldürdüğü kişilerin sayısı bakımından da, Cumhuriyet tarihinin en çok insan öldüren seri cinayet katili sayılmaktadır.[8][9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ağabeyden şok itiraflar". Mynet.com. 26 Aralık 2002. 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  2. ^ "Deli raporlu katil akıllı çıktı". Zaman. 16 Mayıs 2003. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  3. ^ "Dünyadaki seri katiller". Hürriyet. 23 Nisan 2007. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  4. ^ "Çorlu'da dehşet günü!". Türkiye. 25 Aralık 2002. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  5. ^ "Tornavidalı seri cinayet". Radikal. 25 Aralık 2002. 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  6. ^ "Tornavidalı katile 20 yıl hapis daha". Yeni Şafak. 20 Temmuz 2006. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  7. ^ Ortabağ, Hakan (4 Temmuz 2014). "Seri Katil Olgusu, Nedensiz Öldürülenler". caginpolisi.com.tr. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  8. ^ "Türkiye'nin seri katilleri". TRT. 28 Mayıs 2013. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 
  9. ^ "Türkiye'de seri cinayet işleyen katiller". Posta. 29 Nisan 2010. 31 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]